Az EU 50 millió euróval támogatja Afrikát az aszálykárok miatt

2019. augusztus 7. 15:26
Szomáliába 25 millió euró, Etiópiába 20 millió euró, Kenyába 3 millió euró, valamint Ugandába 2 millió euró támogatás jut.

Az Európai Bizottság 50 millió eurós (mintegy 16 milliárd forint) sürgősségi humanitárius segély folyósításáról döntött a Kelet- és Közép-Afrika négy országában jelentkező, elhúzódó aszály okozta élelmiszerhiány és más ellátási gondok enyhítésére – közölte a brüsszeli testület szerdán.

Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős biztos közölte, a főként élelmiszerellátásra szánt uniós támogatás a tartós aszály érintettjeinek megélhetését segíti.

A segélycsomagból származó finanszírozásból Szomáliába 25 millió euró, Etiópiába 20 millió euró, Kenyába 3 millió euró, valamint Ugandába 2 millió euró támogatás jut.

Az uniós hozzájárulás sürgős élelmiszer-beszerzést, az alapvető egészségügyi szolgáltatások nyújtását és a súlyos alultápláltság kezelését teszi lehetővé az ötévesnél fiatalabb gyermekek, valamint a terhes nők és a szoptató anyák esetében. Javítja továbbá a hozzáférést az emberi fogyasztásra szánt ivóvízhez, és segíti az állatok itatását. Az EU-támogatás ezenkívül hozzá fog járulni az aszály által leginkább sújtott területeken tevékenykedő humanitárius ügynökségek munkájához.

Az éhínség megelőzését célzó, a régió országainak 2018 óta folyósított humanitárius hozzájárulás a szerdán megítélt támogatással együtt 366,5 millió eurót tesz ki – tette hozzá az uniós biztos.

Két egymást követő, esőben szegény időszak után az idei tartós szárazság csaknem 13 millió ember megélhetését fenyegeti a régióban. A 2016-os és a 2017-es súlyos aszályt követően sem az állattenyésztésből élő háztartások, sem pedig a legelők, sem az állatállomány nem volt képes regenerálódni. Az élelmiszerárak jelentősen megemelkedtek, megnehezítve a szegény háztartások számára, hogy hozzáférjenek az alapvető élelmiszerkészletekhez. Az alultápláltság becslések szerint több mint 4 millió gyermeket és körülbelül 3 millió terhes nőt, illetve szoptatóanyát érint a régióban – közölte az uniós bizottság.

(képünk illusztráció)

(MTI)

Összesen 41 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 444-en meg a zimbabwei éhínségről írnak meglepően tárgyilagos stílusban. Zimbabwe egykor Afrika élelmiszerkosara volt, a kontinens legjobb földjein fehér farmerek termeltek annyit, hogy a háromnegyedét a termésnek exportálták. Aztán a gonosz fehér embert kiseprűzték az országból, elvették a farmokat és feketéknek adták. Remek gondolat volt, amit a most bejelentett éhínség is jelez. Amúgy Zimbabwe lakossága száz éve nem érte el az egymilliót, mára 15 milliónyian vannak és valamivel kevesebb, mint négy az átlagos gyermekszám a nőknél.
Amúgy a mostani fiaskót Zimbabwéban nem az aszály, hanem a viharos időjárás okozta. Mindegy is, mediterrán langyos esők hullhatnak Afrika szerte, akkor is éhezés lesz- ezt a fajta esztelen szaporodást az Anyatermészet nem, csak az elhüjült európai lakosság díjazza és támogatja...

Emlékszünk még Bob Geldolfra, meg a Live Aid koncertre?
Etiópia éhezésén segített a haladó világ, meg ott sündörgött az összes kusza tekintetű zenész-művész is. Dübörögtek a kamionok, meg a Hercules szállítógépek és a dülledtszemű hordóhasú fekte gyerekek szép, sudár kalasnyikovot markoló macsókká értek hála a segítségnek. No meg Etiópia lakosságának száma is megnőtt 38 millióról 80 millióra...
És arra emlékszünk, amikor a burgonyavész járvány miatt éhezés volt Írországban? Ott ráment a lakosság 30%-a...

Már szinte unom leírni, de Bill Gates már 2013-ban sikeresen tesztelte az Afrikának fejlesztett fogamzásgátló chipet. Ez a bélyegnél is kisebb, bőr alá ültethető szerkezet 15 évig biztosítja a teherbeesés elkerülését. Nem tudom mért nem írnak naponta róla... Ja és minden élelmiszer segélyért sorban álló néger nőnek kötelezően ültettetném be.

Had szaporodjanak egy kicsit könnyebben, miért is ne.

Ezt az 50 milliót sokkal okosabban is fel lehetne használni: Meg
lehetne belőle vásárolni néhány arabok által lakott villát a francia
Riviérán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés