Fejet hajtott a holokauszt roma áldozatai előtt Járóka Lívia

2019. augusztus 02. 14:15

Kötelességünk fellépni a romák és más megkülönböztetett csoportok kirekesztése ellen – hangoztatta az EP-képviselő.

2019. augusztus 02. 14:15

Kötelességünk törvények segítségével fellépni a romák és más megkülönböztetett csoportok kirekesztése és a faji alapú bűncselekmények ellen, és biztosítani ezen csoportok gazdasági és társadalmi rehabilitációját és befogadását a 21. századi Európában – jelentette ki Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő csütörtökön.

A roma holokauszt 75. évfordulója alkalmából az MTI-hez eljuttatott közleményében a képviselő hangsúlyozta, emlékezni kell a második világháború során lezajlott irányított népirtás és minden hasonló faji alapon történő gyilkosság áldozatára.

„Nem hagyhatjuk, hogy feledésbe merüljön nevük és szenvedésük” – fogalmazott.

Az EP alelnöki tisztségét is betöltő képviselő kijelentette, meg kell erősíteni az egyenlő bánásmód európai normáit ellenőrző európai uniós és nemzeti hatóságokat, és uniós források felhasználásával csökkenteni kell a történelmi hátrányokat. Bejelentette, hogy ennek elősegítésére az EP-ben pártok közti munkacsoport létrehozását kezdeményezte, amelyhez minden pártcsaládból jelezték csatlakozási szándékukat képviselők.

Járóka Lívia reményét fejezte ki, hogy olyan pártok felett álló összefogás jöhet létre, amely az uniós parlament következő, ötéves ciklusában az európai szegénység és kirekesztés elleni javaslatokkal erősítheti Európa belső egységét.

Augusztus 2. a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta tartanak meg a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján arra emlékezve, hogy 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóan több mint háromezer romát és szintit gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

A nácik a megszállt európai országokban eltérő módon és mértékben, de mindenhol üldözték a romákat. Becslések szerint a roma holokauszt során a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg. Magyarországon 1943-tól hurcoltak cigányokat kényszermunkára, majd az 1944. márciusi német megszállás után legalább harminc gettót és munkatábort hoztak létre, ahol több tízezer romát dolgoztattak embertelen körülmények között. A történészek ötezer és hetvenezer közé teszik azoknak a magyarországi romáknak a számát, akik a koncentrációs táborokban vesztették életüket. E napon Auschwitz-Birkenauban, a haláltábor területén koszorúzást tartanak az áldozatok emlékére.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. augusztus 03. 11:57
Régi latin mondás: "Ha Rómában vagy, tégy úgy, ahogy a rómaiak." Mindenkire vonatkozik. Magyarország területén történelme során számtalan népcsoport élt és él. Társadalmilag, vagyonilag nagyon eltérő szinten. Ma már alig lehet őket megkülönböztetni egymástól, mert az életmódjukat, a nyelvüket, a szokásaikat összhangba hozták a többségével. Dolgoztak, boldogultak, gyarapodtak - beilleszkedtek, szinte mind. Aki nem tudta, vagy nem akarta elfogadni a többség életmódját és törvényeit, az - akár egyén, akár közösség - saját magát rekesztette ki a többségből. Ha egyetlen olyan népcsoport van, amelyik sok évszázados együttélés után is elkülönül, akkor annak okát és következményeit külön kell vizsgálni. Ezt tette Habsburg József főherceg (1833-1905) is. Hosszú elemzés a romák "Közös út" honlapján, Ld.: http://www.kethanodrom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=2053:habsburg-jozsef-karoly-fherceg-es-a-ciganyok&catid=62:tarsadalomciganysag&Itemid=86 Érdemes végigolvasni. A "kirekesztéshez" két fél kell.
dragstar
2019. augusztus 03. 02:14
Kik azzok a rómák?
Akitlosz
2019. augusztus 02. 21:49
Aztán ha nem lenne megkülönböztetett csoport a cigány, akkor mégis miből élne Járóka? Mire vinné önerőből "pozitív diszkrimináció" nélkül?
Vádakat terelő Juhász 2.0
2019. augusztus 02. 20:00
"Becslések szerint a roma holokauszt során a kétmilliós európai cigányság 10-30 százalékát gyilkolták meg. " Járóka Líviát azért választották meg az EP bizottsági alelnökének, hogy az európai cigányságot képviselje az EP-ben. Járóka Lívia a jelentkezési lapján nem tüntette fel, hogy magyar és fideszes, csak azt, hogy cigány. Járóka Lívia nincs tisztában az európai cigányság létszámával. Európa legnagyobb létszámú kisebbsége a cigányság. 7-9 millióra becsülik az európai cigányok lélekszámát. Nem mindegy, hogy kétmillió, vagy nyolcmillió európai cigány 10-30 százalékát gyilkolták meg. A magyar kormány nem emlékezett meg a cigány áldozatokról, annak ellenére, hogy százezer romát hurcoltak el az akkori kormány és hatóságok segítségével. Orbán Viktor helyett megtette Timmermmans. "A Roma Holokauszt Európai Emléknapja: Frans Timmermans első alelnök és Věra Jourová biztos nyilatkozata Brüsszel, 2019. augusztus 1. „A Roma Holokauszt Emléknapja alkalmából a Holokauszt 500 000 roma áldozata emléke előtt tisztelgünk. Az idei évben különösen mély szomorúsággal emlékezünk meg az utolsó romák kivégzésének 75. évfordulójáról, akiket minden jogalap nélkül, brutálisan az auschwitzi „családi cigánytáborba” zártak – pusztán azért ítélték őket halálra, mert romának születtek. Modern európai társadalmainkban és politikai diskurzusunkban nem engedhetjük meg, hogy a romákat vagy bármely más kisebbségi csoportot megfosszák emberi méltóságuktól. A múlt atrocitásai emlékeztetnek arra, hogy az egyenlőség és a megkülönböztetésmentesség olyan értékek, amelyek nem hullanak maguktól az ölünkbe: a fenntartásukhoz folyamatos odafigyelésre van szükségünk, és fel kell vennünk a küzdelmet azokkal, akik ezeket az értékeket megtámadhatják. Eltelt 75 esztendő, de mi nem felejtünk. A múltbeli borzalmak emlékeiből kell erőt merítenünk ahhoz, hogy kiálljunk azokért az értékeinkért, amelyekben hiszünk. Minden honfitársunkat olyannak kell elfogadnunk, amilyen, az egyéni tulajdonságaival együtt, és el kell gondolkozunk azon, mi hogyan éreznénk az ő helyében. Ezt a tanulságot szűrhetjük le a szüleink, nagyszüleink tapasztalataiból, akik átélték a legsötétebb időket. A tagállamokkal és a helyi közösségekkel karöltve folytatjuk a küzdelmet a rasszizmus és az etnikai alapú megkülönböztetés minden formája ellen Európában és világszerte. Felszólítjuk az összes tagállamot, hogy ismerjék el a roma holokausztot, és augusztus 2-át Unió-szerte tekintsék a roma holokauszt emléknapjának.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik