Von der Leyen: Horvátország sikeres példa más országok számára

2019. július 30. 14:47

A Bizottság elnöke a biztonságról, innovációról és demográfiáról is tárgyal Zágrábban.

2019. július 30. 14:47

Horvátország az Európai Unió (EU) legfiatalabb tagállama, de sok szempontból kitűnik a többi közül, sikeres példa sok más ország számára – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) megválasztott elnöke kedden Zágrábban, Andrej Plenkovic horvát kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján. Az EB következő elnöke megismételte korábban már kiemelte céljait, úgymint egyensúlyt teremteni Észak és Dél, valamint a kisebb és a nagyobb uniós tagállamok között.

Amennyiben egységesek, előrehaladók, erősek vagyunk, és erős európai hangon beszélünk, sikeresek lehetünk” – hangsúlyozta. Mint mondta, olyan fontos témákról fog tárgyalni Horvátországban, mint a biztonság, az innováció, a digitalizáció és a demográfia. Utóbbival kapcsolatban kifejtette: számos lehetőség van arra, hogy javítsanak a demográfiai helyzeten, amennyiben helyesen állnak a kihívásokhoz.

Európa élen járhat annak felderítésében, hogyan lehet ezt a problémát megoldani és hasznára fordítani, mert megvan a módja annak, hogy a kihívásokat lehetőséggé változtassuk” – húzta alá. Ursula von der Leyen megköszönte Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek, hogy támogatta megválasztását az Európai Bizottság élére.

Plenkovic kiemelte: a zágrábi találkozót arra használja fel, hogy az EB megválasztott elnökének bemutassa Horvátország sajátosságait. Horvátország 2013-ban csatlakozott az EU-hoz, és 2020. január elsejétől először tölti be az EU Tanácsa soros elnöki tisztségét. Mint mondta, Horvátország nemcsak a régi tagállamokkal tart lépést, hanem az újakkal is, amelyek 2004-ben vagy 2007-ben csatlakoztak, hogy eljusson arra a szintre, amely megfelelő azon országok számára, amelyek ebben az európai családban fejlődtek ki.

A horvát kormányfő arról is beszélt, hogy Horvátország teljesíti a schengeni övezethez való csatalakozás, valamint az euró bevezetésének feltételeit.

Horvátország volt a harmadik EU-tagállam, ahová Ursula von der Leyen megválasztása óta ellátogatott. Zágrábi útját megelőzően Franciaországban és Lengyelországban járt.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. július 30. 21:11
Amire végigjárja az összes tagállamot addigra le is telik a megbízatása.
barang
2019. július 30. 19:41
ö izé, az egy masik Horvátország, ahol az egykori miniszterelnököt rendkivül gyenge labakon állo, söt koholtnak tünö vadak alapjan (legalabbis ez volt a svajci dönötöbirosag velemenye a mol-ina ügyröl) tiz evre bevarrtak a börtönbe?
heracliofurnier
2019. július 30. 18:52
Orbánnak mihez fog gratulálni? Az uniós pénzek kisajátításához? Ez nevetséges, hogy Európa tolvajai lettünk. Mészáros cégeinél meg minimálbérért dolgoznak.
matykox
2019. július 30. 18:48
Ursula üzenget, üzenget? Demográfiai témában asszem tud tanácsot adni ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik