Leállítanak egy francia atomerőművet a hőség miatt

2019. július 23. 14:41

Az intézkedés nem okoz fennakadást az áramtermelésben.

Az országot érintő hőhullám miatt a francia villamossági művek, az EDF leállítja a Tarn-et-Garonne megyében található golfechi atomerőművet – írja a Le Monde. Szombaton hasonló okokból a Saint-Alban és a Bugey melletti atomerőművek reaktorainak teljesítményét is csökkentették.

A hőség különösen a folyóparti erőművek működését befolyásolhatja, mert be kell tartani a reaktorok hűtésére használt víz hőmérsékletére vonatkozó határértékeket. Ha túl meleg vizet eresztenek vissza a folyóba, az befolyásolhatja az ott élő halak szaporodását. Főként a Rhone folyó partján található tizennégy atomerőmű érintett, melyek közül négyet tavaly is leállítottak rövidebb időre. 

Az ehhez hasonló leállásoknak nincs nagy hatása a franciaországi áramtermelésre, mert nyáron egyébként is több energiát termelnek az országban, mint amennyit elfogyasztanak. A szombati teljesítménycsökkentés összesen 3% kiesést okozott az össznemzeti termeléshez képest.

A klímaváltozás miatt a jövőben nehezebb lesz a folyóparti atomreaktorok üzemeltetése. Franciaországban jelenleg 58 atomreaktor működik.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/152053

Ajánljuk még a témában