Feketelistára tett az USA egy kínai olajvállalatot

2019. július 23. 10:53
A kínai cég az érvényben lévő szankciók ellenére jelentős mennyiségű nyersolajat vásárolhatott Irántól.

Peking ellenzi, hogy az Egyesült Államok szankciókat vetett ki egy kínai cégre, amelyet iráni nyersolaj felvásárlásával gyanúsít – közölte keddi sajtótájékoztatóján Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő. 

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy az Egyesült Államok feketelistára teszi a Zhuhai Zhenrong állami kézben lévő kínai olajvállalatot, amiért a cég az érvényben lévő szankciók ellenére jelentős mennyiségű nyersolajat vásárolt Irántól. A kínai vállalat Egyesült Államokban található tulajdonait és érdekeltségeit befagyasztották, a cég vezérigazgatóját pedig kitiltották az országból. 

Elemzők szerint elkerülhetetlen Irán és Kína egyre szorosabb együttműködése, különösen gazdasági vonalon, hiszen az Egyesült Államok mindkét országot egyre nagyobb nyomás alatt tartja. 

Miután Washington tavaly májusban kilépett az iráni nukleáris program korlátozásáról szóló többhatalmi megállapodásból, egyre feszültebb a viszonya Teheránnal, miközben egyelőre Pekinggel sem sikerült megállapodásra jutnia a kereskedelmi háború lezárásáról.

(MTI)

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés