Siker volt az orgonák éjszakája

2019. július 21. 15:36

Egy éjszaka a hangszerek királynőjével.

Július 19-én este hat óra után a négyes metró vonalán utazók a kinyíló ajtókon beáramló orgonaszóra figyelhettek fel. Több nagyvárosban is egyszerre hallhatták a – köztéren ritkán hallható – orgona hangját. A Filharmónia Magyarország  első alkalommal szervezte meg az orgonák éjszakáját, osztatlan sikerrel. 

Bizonyos metróaluljárók akkusztikáját kihasználva zenegépeket állítottak ki, melyeken az utca embere választhatott darabot. A velőt rázó összhangzatok egyre több laikus érdeklődőt bevonzottak, sorok álltak a zenegépeknél, hogy mindenki kiválasszon magának egy darabot, amit a gép majd lejátszik.

A négyes metró bizonyos megállóinak kialakítása sokban hasonlít egy modern koncertteremhez. A szimmetrikus, mélyített kialakítás és a változatos szögben dőlő falak kedvezőek arra, hogy egy zene minden rafinériáját kiadva körbeölelhesse a mozgólépcső alján álló hallgatót. A legtisztább hangzást akkor kaphattuk, amikor mozgólépcsőn, vagy középen álltunk a megállóban. 

Az országos zenei esemény célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó zenei élmények kimagasló kultúraformáló erejére, valamint az, hogy értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan. Az est programjai közt volt egy országos rekordkísérlet is:

A legtöbb helyen egyszerre megszólaló orgonadarab-ősbemutató

 A rövid művet specifikusan erre az eseményre komponálta Kovács Szilárd orgonaművész. A hagyományteremtő programon százezer síp szólt egyszerre több mint ötven helyszínen. 

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151935

Ajánljuk még a témában