Egyre biztosabb, hogy vége a török F-35-ös álmoknak

2019. július 18. 08:48

A Fehér Ház szerint nem létezhet együtt a lopakodó vadászgép az Sz-400-as rakétavédelmi rendszerrel.

Lehetetlenné teszi Törökországnak a további részvételét az amerikai F-35-ös vadászbombázó fejlesztési programjában az a döntése, hogy orosz gyártmányú Sz-400-as rakétavédelmi rendszereket vásárol – jelentette be szerdán a Fehér Ház.

„Az F-35-ös nem létezhet egyidejűleg egy orosz hírszerzési platformmal, amelyet arra fognak használni, hogy adatokat gyűjtsenek a képességeiről” – áll az amerikai elnök hivatalának közleményében. A Fehér Ház ugyanakkor igyekezett valamelyest mérsékelni a döntés negatív hatását az amerikai-török viszonyra mondván, Washington továbbra is „nagyra értékeli” stratégiai kapcsolatát Ankarával.

Korlátokkal, de működni fog a kapcsolat

„NATO-szövetségesekként kapcsolatunk sokrétű, és nem csak az F-35-ösre összpontosul. A hadseregeink közötti kapcsolatok erősek és folytatni fogjuk átfogó együttműködésünket Törökországgal annak tudatában is, hogy az Sz-400-as rendszer törökországi jelenléte korlátokat jelez” az együttműködés terén – közölte a Fehér Ház.

Mark Esper amerikai kijelölt védelmi miniszter keddi szenátusi meghallgatásán rossz és kiábrándító döntésnek nevezte, hogy Törökország orosz fegyvereket vásárol, de nem fejtette ki, hogy az amerikai kormányzat milyen lépéseket kíván tenni. Az Egyesült Államok és Törökország viszonya az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált az Sz-400-asok ügye miatt.

Törökország elítéli, hogy NATO-szövetségese, az Egyesült Államok kizárja az F-35-ös harci repülőgépek fejlesztési programjából az Sz-400-as orosz légvédelmi rendszer beszerzése miatt.

Ankara szerint hiányzik a jó szándék Washington részéről a megoldásra

Az ankarai külügyminisztérium csütörtökön közleményben felszólította Washingtont, hogy álljon el ettől a „hibás” lépéstől, mert „gyógyíthatatlan sebeket ejt vele” stratégiai partnerségükön. A döntés egyoldalú, és sem a szövetségi lelkülettel nem fér össze, sem legitim alappal nem rendelkezik – hangsúlyozták.

Miként nem igazságos kizárni az F-35-ös program egy fő partnerét, Törökországot a fejlesztésből, úgy az az állítás is hamis, hogy az Sz-400-as ütegek gyengítenék az F-35-ösök képességeit – olvasható a közleményben.

A tárca emlékeztetett arra, hogy Ankara egy közös vizsgálóbizottság megalakítását javasolta a két rendszer összeférhetőségének ügyében, de az amerikai fél nem reagált a felvetésre. A török külügyminisztérium szerint ez nyilvánvalóan azt mutatja: az Egyesült Államokból hiányzik a jó szándék arra, hogy megoldják a kérdést.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151799

Ajánljuk még a témában