Donáth Anna: Most nem szavaznám meg von der Leyent

2019. július 9. 10:32

A hétfői Egyenes Beszédben a Momentum EP-képviselője úgy fogalmazott: Járóka Líviát azért nem támogatták, mert nem volt jelen Törökszentmiklóson, és nem emelte fel a hangját a Híd a munkába-program miatt.

Donáth Anna arra a kérdésre, hogy miért mentek az EP-be, úgy reagált: szerinte a NER lebontását ugyan Magyarországon kell elintézni, azonban ehhez kellenek szövetségesek. „Nem azt gondolom, hogy az Európai Unióból jön a felmentő sereg, de az biztos, hogy jó kapcsolatokat kell ott tudnunk kiépíteni, meg kell tudnunk mutatni Európának a másik végében is, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral” – válaszolta az ATV Egyenes Beszéd című műsorának hétfői kiadásában.

A Járóka Lívia megválasztása körüli botránnyal kapcsolatban elmondta: ugyan tisztelik a Fidesz EP-képviselőjének jogvédő múltját, de azért nem szavazták meg, mert „nem volt velünk Törökszentmiklóson, egyszer nem emelte fel a hangját a Magyar Légió megjelenése kapcsán, nem emelte fel a hangját a Híd a munkába-program több milliós eurós ellopásával kapcsolatban”. Szerinte egyszerre képviselik a magyar választókat és az európai egységet, ezért nem maradhatnak csöndben akkor sem, ha „saját pártunk kormánya” olyan dolgokat csinál, amivel nem értünk egyet. Felrótta még az EP-alelnöknek is, hogy a bemutatkozó levelében nem említette, hogy a Fidesz tagja.

Egy másik uniós ügyben, a német von der Leyen EB-elnöki jelölése kapcsán kijelentette: szerinte a jelölés folyamata miatt nincs vele kapcsolatban egység. „Pontosan azért, ahogy ez alku kötetett. (...) Bármit is gondolunk Timmermansról vagy Weberről, nekik nyílt vitáik voltak. A választópolgárok élő tévévitákban meghallgathatták, hogy milyen vízióik, milyen érveik vannak, hogyan képzelik el a következő öt évet. Ehhez képest pár héttel később politikai alkuk következtében új szereplő jön be a képbe, amiről nem tudunk semmit.” Hozzátette: jelen állapotban nem tudná megszavazni EP-képviselőként von der Leyent.

Jelezte: kedden tart meghallgatást a Renew Europe von der Leyennek, ezután többet fog róla tudni.

A teljes beszélgetést itt tudja megnézni.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/151334

Ajánljuk még a témában