A legvidámabb barakkból a legnehezebb kilépni

2019. július 8. 15:29

Kóczián Mária
Talita
Egyszer egy ismerősöm azt mondta nekem, azért volt jó a szociban, mert az apja sofőrként annyit lophatott, amennyit akart. Ja, hogy a közösből? Kit érdekel!

„A hideg kilel, amikor jómódú embereket vendéglői asztal mellett arról hallok beszélgetni, hogy »bezzeg Kádár alatt mennyivel könnyebb volt. Mert egy forintért lehetett három percig telefonálni, és egy ötven volt egy buszjegy.« Igen, így volt, de telefonra huszonöt évet kellett várni, a fizetés meg három-ötezer forint volt a nyolcvanas években. Ilyen szelektív az emlékezet.

Egyszer egy ismerősöm azt mondta nekem, azért volt jó a szociban, mert az apja sofőrként annyit lophatott, amennyit akart. Ja, hogy a közösből? Kit érdekel! Csak az számít, ami az enyém.

Miért ez az amnézia? A válasz megint egyszerű: az életösztön, ami Magyarországon 1956 után az emberek többségének elsődleges motivációja lett. Nálunk az »annál jobb itt, minél rosszabb« elvnek pont a fordítottja valósult meg: annál rosszabb lett, minél jobb volt. A legvidámabb barakk az a hely, ahonnan a legnehezebb kilépni, amit a legnehezebb elfelejteni.

A boldog rabság színhelye, ahol nem volt valódi felelősség, ahol nem kellett rátermettnek, hozzáértőnek lenni ahhoz, hogy valaki, valami legyen belőled. Ahol nem volt személyi jövedelemadó – ezt egyébként a mai fiatalok szinte el sem hiszik. Ahol nem kellett szidni magad a választások után, mert rosszul ikszeltél, hiszen nem volt kit, mit választani a Hazafias Népfront jelöltjén kívül. Viszont szavazni kötelező volt. Mert ha nem szavaztál, akkor rendőrrel vitték ki hozzád az urnát. Szesztilalom, csend, rend, nyugalom. Utána lehet megint vigadozni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 49 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sok kis mondat volt a közös tulajdonrol: közös, tehát az enyém is- és vitte. Nem nagyon titokban, hiszen más is vitte, így legalizálva lett.
Azt is szokták mondani, hogy csak mozdonyt nem lopnak.
Egy kisvarosban, frekventált helyen a város vezetői laktak villaszeru nagy házakban. A városi szlogen szerint ha valaki elkialtana magát, hogy lopott tégla ugorj ki, osszedolne az utca.

:-)
Mindenki azt vitt, amivel dolgozott, aztán lehetett cserélni

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés