Vissza kezdetekhez?

Tisztújítás előtt: változások az LMP-nél, nem lesz női társelnök

2019. július 6. 9:00
Schiffer Andrást és Szél Bernadettet is visszahívhatják, többen amnesztiát kaphatnak és lesz új alapszabály is.

Az EP-választáson még saját vezetői szerint is rendkívül súlyos vereséget szenvedő LMP szombaton tartja rendkívüli tisztújító kongresszusát, hogy új elnökséget válasszon a kudarcot követően lemondott testület helyére. Az új vezetés nem annyira a politikai munkára, hanem gyakorlati dolgokra koncentrál majd, így nagy változások történhetnek az LMP működésében.

Az LMP-nek egy darabig biztosan nem lesz női társelnöke, ugyanis bár két jelölt is rendelkezik elegendő ajánlással, egyikükre sem lehet majd szavazni. Fehér Zsuzsa nem vállalta a jelöltséget, Schmuck Erzsébet, a párt országgyűlési képviselője pedig egy korábbi etikai bizottsági határozat miatt ideiglenesen nem viselhet párttisztségeket. Így bár a női társelnöki pozíció továbbra is létezni fog, azt senki sem fogja tudni betölteni.

A pártban egyébként tervben van az amnesztia intézményének bevezetése, így lehetséges, hogy hamarosan Schmuck Erzsébet büntetését is megsemmisítik és rehabilitálják a politikust, akit így a következő időközi tisztújításon már megválaszthatnak társelnöknek.

A férfi társelnöki pozícióért viszont két érvényes jelölt is verseng egymással. Kendernay János, a párt EP-listájának harmadik helyezettje, a párt külügyi kabinetjének vezetője, aki diplomáciai tapasztalattal is rendelkezik és országosan talán ismertebb politikus, valamint Ferenczi István, az LMP alapító tagja és kispesti önkormányzati képviselője.

Az általunk megkérdezett LMP-sek szerint

a két jelöltnek nagyjából egyforma esélye van a férfi társelnöki pozíció megszerzésére,

szoros küzdelem várható tehát. Az igazi küzdelem, azonban nem most, hanem fél év múlva zajlik majd, eddig tarthat ugyanis a párt új elnökségének mandátuma.

Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője és elnökségi titkára újra elindul a titkári pozícióért. A pártból a közelmúltban kilépett volt budapesti elnök és a korábban megosztó döntéseket hozó etikai bizottság volt vezetője, Moldován László helyére később választanak majd valakit.

Az LMP korábban számos strukturális hiányossággal és bázisdemokratikus működésből fakadó problémával küzdött, ezeket szeretnék most orvosolni. Többek közt azzal, hogy

összehangolják az egyes tisztségekhez és testületekhez tartozó feladatokat, az ezzel járó felelősséget a megfelelő jogkörökkel.

Mint a párt egyik tagja elmondta, a bázisdemokratikus működést mindenki támogatja, de az nem mehet a párt vezethetőségének rovására. „Például a kongresszus választhat a vezetés által kidolgozott politikai stratégiák közül, de nem a küldöttgyűlés feladata, hogy ezt összerakja” – válaszolta a konkrétumokra vonatkozó kérdésünkre.

Ennek érdekében elkezdték kidolgozni a párt teljesen új alapszabályát, amely januárban léphet majd életbe. Az elnökség hatásköre várhatóan bővül majd és sok feladat átkerül hozzájuk a kongresszustól, a jelöltállítás pedig valószínűleg ezentúl az országos politikai tanács feladata lesz. Emellett felmerült, hogy megszűnik a társelnöki tisztség és elnöki rendszert vezetnek be, de erről majd a kongresszusnak kell döntenie.

Az általunk megkérdezett tagok szerint lehet, hogy ez sokaknak nem tetszik, és távoznak majd, de a vezetés nyitva szeretné hagyni az ajtót azok számára is, akik visszatérnének a pártba. Sőt lehet, hogy volt politikusaik közül többeket is biztatnak majd a visszatérésre.

Köztük lehet például két volt társelnök, Schiffer András és Szél Bernadett, de akár egyes, a 2013-as pártszakadáskor kilépett tagok is.

A párt szövetségi politikája is változni fog, a továbbiakban nem terveznek együttműködni a Jobbikkal, a baloldali pártok felé viszont nyitottak lesznek. Az új alapszabály megreformálja a működés alapjait, de nem változtat a párt eredeti értékrendjén, szeretnének visszatérni az alapításkor lefektetett értékekhez, elsősorban az eredeti ökopolitikai, zöld irányhoz.

Összesen 66 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LMP-nek vége. Nincs funkciója. Ez az ez sem vagyok, meg az sem vagyok qrva kevés.

Schiffer nem fog visszamenni, vagy ha igen, csak akkor, ha deklaráltan és garantáltan visszatérnek az általa alapított pártidentitáshoz.

Aha: szóval újraegyesülnek a párbeszéddel.

Ami nem is rossz stratégia, mert külön-külön mérhetetlen a szavazóbázisuk.

Az más lápra tartozik, hogy együtt is mennek a levesbe.

Gondolom, a háttérben az a stratégiai meggondolás van, hogy most az EU-ban megerősödött a Zöld mozgalom, Németországban sok tartományban már kormányon vannak, és Berlinben is növekszik az esélyük, ha szétesik a koala.
Bécsben úgyszintén.

Nagy mulasztás lenne, nem kihasználni a kedvező összeurópai hátszelet. Majd a brüsszeli elvtársak is besegítenek a kampányba. Másrészt pedig a Sargentini-frakciónak is kell magyarországi bázis, ha beindul a 7. cikkely keresztülpofozása.

Kár értük, ha teljesen kikopnak a nemzeti oldalról és tehetetlenül belesodródnak a neomarxista libsi-bolsi katyvaszba.

"...a gazdaság elmegy valahogy..." - nem elég ennyi?

Es mi ez a korlatoltsag hogy ferfi nem toltheti be a noi tarselnoki posztot? Hat ha o annak erzi magat...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés