Aggódik az EU az iráni urándúsítás miatt

2019. július 3. 12:00
Mélységes aggodalmát fejezte ki a szervezet, amiért Irán jelentősen túllépte a 300 kilogrammos felső határt.

Mélységes aggodalmát fejezte ki az Európai Unió amiatt, hogy Irán alacsonyan dúsított uránkészlete meghaladta a 2015-ös többhatalmi atomalkuban megszabott 300 kilogrammos felső határt.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve a brit, a francia és a német külügyminiszter sajnálatának adott hangot Teherán lépésével kapcsolatban, és kiemelte, vállalásaik betartásának előfeltétele, hogy az iszlám köztársaság is maradéktalanul eleget tegyen kötelezettségeinek.

„Felszólítjuk Iránt ezen intézkedés visszafordítására, illetve arra, hogy tartózkodjon a nukleáris megállapodást aláásó lépésektől” – írták. Hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) is megerősítette, hogy Irán dúsított uránkészlete meghaladta az engedélyezett mennyiséget.

Teherán lépése válasz arra, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban egyoldalúan felmondta az atomalkut, és azóta több korlátozást is életbe léptetett a perzsa állammal szemben. A mintegy négy éve megkötött megállapodás feloldotta az Irán elleni nemzetközi szankciók többségét, amiért cserébe a közel-keleti ország korlátozásokat fogadott el atomprogramjának végrehajtásában.

(MTI)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés