A kettétört nyugati civilizáció

2019. június 28. 7:56

Nagy Ervin
Magyar Hírlap
Az első szellemiség Jézus Krisztushoz nyúlik vissza, a másik a felvilágosodás forradalmaiban gyökerezik.

„A bevándorlás és leginkább az iszlám szellemiségű illegális bevándorlás nem csupán megoldandó probléma, hanem civilizációnk fennmaradásának kérdése. A jövőnk most és aszerint dől el, hogy miképp viszonyulunk a krízishez.

Ha csak a szűkebb értelemben vett »civilizációs magot« szemléljük, és ha tovább szűkítjük a fókuszunkat oda, ahol minden érték és norma megszületett, azaz Európát vizsgáljuk meg, akkor szembeötlő különbségre lehetünk figyelmesek. Olyan törésvonalat találunk, amelynek mentén gyakorlatilag két kulturális entitás létezik egy civilizáción belül. Az egyik – a régebbi – a keresztény hagyomány, értékrendszer, norma és együttélési kultúra. A másik pedig a polgárosodás során, az individualizmus szélsőségessé válásának következtében létrejött egalitárius (egyenlőségen alapuló) és liberális eszmék összessége. Az első szellemiség Jézus Krisztushoz nyúlik vissza, és az egyházak kialakulásának köszönhetően vált társadalmi alapkővé; míg az utóbbi a felvilágosodás forradalmaiban gyökerezik. Az első egyfajta védelmező magatartást (és politikai cselekvést) váltott ki és adott egyfajta azonosulási lehetőséget az egyén és a közösségek számára; a másik ellenben a befogadást, a sokszínűséget és a multikulturalizmust hirdette meg, hivatkozva a szabadság és az egyenlőség önkényes és forradalmi értelmezésére. Ez utóbbiban, az állan­dóan lángoló forradalmiság (szerintük progresszió) már átlépte a normális együttélés határait és sokszor ellentmond a józan (paraszti) észnek.

A nyugati keresztény civilizáció legrégebbi forrása maga a keresztény (tágabb értelemben vett) kultúra. Benne a magatartásunkat meghatározó összes morális normával; az igazság, az egyenlőség és a szabadság kétezer éve létező értelmezésével; a velünk élő, sokszor észrevétlen búvópatakként a cselekvésünket meghatározó hagyományokkal; a tradicionális közösségekkel, a férfira és nőre épülő családmodellel; és olyan láthatatlan, de az egyén felett álló értékekkel, amelyek iránytűként szolgálnak a társadalmi együttélés során.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az úgynevezett felvilágosodás visszaesést hozott, mert Jézus a Világosság. A kereszténység tisztes-boldog földi életet tesz lehetővé, és ráadásául az örök életet, az úgynevezett felvilágosodás pedig egy e világi szintre zsugorított, önellentmondó ideológiát tud kínálni.

A katolikus egyház mindig az Úr Jézus hatására modernizálódik. Az egyházról rajzolt torzképének alig van köze a valósághoz. Mivel Ön nem érti a kereszténységet, a bűnösök-szent egyházát csak bűnösnek akarja láttatni, hogy olcsó blöffökkel lejárathassa.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés