Úzvölgye: feláshatják az egész temetőt

2019. június 27. 10:17

Egyértelművé vált: a betonkeresztek a Monarchia katonáinak maradványai fölé kerültek.

Közeledtek az álláspontok, de csak a levéltári források áttanulmányozása után, szeptemberben folytatódnak a szakmai egyeztetések a magyar és a román fél között – írja a Foter.ro.

A felek kölcsönösen ismertették egymással az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos levéltári forrásaikat. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a magyar küldöttség vezetője számolt be az MTI-nek. 

Egyértelművé vált, a moldvai Dormánfalva önkormányzata által

elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek.

A magyar fél kérte a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését.

Megoldási lehetőségként a magyar részről felmerült a betonkeresztek alatti terület feltárása, amit a román fél ahhoz a feltételhez kötött, hogy az exhumálást tejesszék ki a hősi temető egészére.

Az egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódik. Az úzvölgyi sírkertben más nemzetiségű katonák is nyugszanak, így a bejárásra valamennyi érintett ország katonai attaséját meghívják.

Kovács Vilmos azt mondta, nem tekinti eldöntött ténynek, hogy az úzvölgyi hősi temetőt a román védelmi minisztérium veszi át. Hozzátette: valóban elindítottak Bukarestben egy ilyen irányú folyamatot, de az egyeztetésen a magyar fél jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta. Kovács Vilmos kifejezte reményét, hogy a szeptemberi helyszíni szemlén mindenki számára megnyugtató, a helyi magyar és román közösség számára is elfogadható megoldást tudnak találni.

A hadisírgondozásról szóló román-magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni – írja a portál.

(Foter.ro)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/150748

Ajánljuk még a témában