Úzvölgye: feláshatják az egész temetőt

2019. június 27. 10:17
Egyértelművé vált: a betonkeresztek a Monarchia katonáinak maradványai fölé kerültek.

Közeledtek az álláspontok, de csak a levéltári források áttanulmányozása után, szeptemberben folytatódnak a szakmai egyeztetések a magyar és a román fél között – írja a Foter.ro.

A felek kölcsönösen ismertették egymással az úzvölgyi katonatemetővel kapcsolatos levéltári forrásaikat. Kovács Vilmos ezredes, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, a magyar küldöttség vezetője számolt be az MTI-nek. 

Egyértelművé vált, a moldvai Dormánfalva önkormányzata által

elhelyezett ortodox keresztek az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében szolgáló katonák maradványai fölé kerültek.

A magyar fél kérte a súlyosan kegyeletsértő állapot megszüntetését.

Megoldási lehetőségként a magyar részről felmerült a betonkeresztek alatti terület feltárása, amit a román fél ahhoz a feltételhez kötött, hogy az exhumálást tejesszék ki a hősi temető egészére.

Az egyeztetés szeptemberben a helyszín közös bejárásával folytatódik. Az úzvölgyi sírkertben más nemzetiségű katonák is nyugszanak, így a bejárásra valamennyi érintett ország katonai attaséját meghívják.

Kovács Vilmos azt mondta, nem tekinti eldöntött ténynek, hogy az úzvölgyi hősi temetőt a román védelmi minisztérium veszi át. Hozzátette: valóban elindítottak Bukarestben egy ilyen irányú folyamatot, de az egyeztetésen a magyar fél jelezte, hogy ezzel nem ért egyet, hiszen a temetőt eddig a csíkszentmártoni önkormányzat gondozta. Kovács Vilmos kifejezte reményét, hogy a szeptemberi helyszíni szemlén mindenki számára megnyugtató, a helyi magyar és román közösség számára is elfogadható megoldást tudnak találni.

A hadisírgondozásról szóló román-magyar kormányközi megállapodás nem tiltja ugyan, hogy kivételes helyzetben egy hősi temetőt állami kezelésbe vonjanak, de a megállapodás azt is leszögezi, hogy a partner előzetes beleegyezése nélkül ezt nem lehet megtenni – írja a portál.

(Foter.ro)

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés."

Horrorisztikus. Ezeknek elment a maradék kevés esze is. Mire jó, a semmiért meggyűlöltetni magukat?

Ha 100 év alatt nem sikerült magyartalanítani Erdélyt, mit gondolnak, most majd sikerül?

Ezekkel békesség?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés