CDU-válság

2019. június 14. 16:24

Rónay Tamás
Népszava
Nagyon hiányozni fog Angela Merkel a német belpolitikából.

„Az uniópártok aggódva figyelték a nagykoalíciós partner SPD-nél történteket, ám most ugyanaz a sors fenyegeti a CDU/CSU-t, mint a szociáldemokratákat. Az európai parlamenti választás óta megjelent közvélemény-kutatások riasztóak a kereszténydemokraták szempontjából, akad olyan iroda, amely sosem mért ilyen alacsony értéket – 24 százalékot – az uniópártok számára. Ilyenkor pedig megkezdődik a kapkodás, a bűnbakkeresés, ami – mint az SPD példája is mutatja – épp az ellenkező hatást éri el és felgyorsítja az erjedés folyamatát.

A konzervatív szárny máris felvetette, kérjék ki a párttagság véleményét arról, ki legyen a kancellárjelölt, vagyis Annegret Kramp-Karrenbuer ne lépjen automatikusan Angela Merkel örökébe. Ezek a felvetések a lehető legrosszabb irányba viszik a pártot – figyelmeztetett igen józanul a szintén a konzervatívokhoz sorolt Friedrich Merz, aki Kramp-Karrenbauer legnagyobb riválisa volt a CDU tavaly decemberi elnökválasztásán.

Persze egy demokratikus politikai erőnél előfordulnak ilyen viták, a német pártoknál nem az a szokás, hogy az első számú vezető dönt egy személyben mindenről, s aki nem ért vele egyet, az repül. Ugyanakkor az is biztos, hogy Angela Merkel – távozzék bármikor is – nagyon hiányzik majd a német belpolitikából.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kb úgy, mint a magyar politikából Kun Béla.

Ezért aztán nagyon népszerűtlen is az NDK-ban. :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés