Maradt az OBH elnöke

Handó Tünde: Legyen az OBT tárgyilagos és pártatlan!

2019. június 12. 10:11
Kedden erősítették meg tisztségében az Országos Bírói Hivatal elnökét.

Az Országos Bírói Tanács (OBT) legyen tárgyilagos és pártatlan! – mondta Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerda reggel.

Az OBT 2012-ben jött létre, és a testület első ciklusában megfelelő volt az együttműködés az OBH-val, ám az új összetételű OBT – a jogszabályokkal is vitába szállva – úgy viselkedik, mintha „irányítási, utasítási joga volna felettem”. Személyes elfogultság mozgatja az OBT tagjainak nagy részét, mintha „tizenegy dühös ember foglyul ejtette volna a testületet” – fogalmazott Handó Tünde.

Hozzáfűzte: az Országgyűlés igazságügyi bizottságának megállapítása szerint az OBT OBH-val szembeni „felvetései az elfogultság miatti téves és prejudikálással felérő indíttatásból fakadnak”. Ha az érintettek az OBT tagjai szeretnének maradni, térjenek vissza a minden bírótól elvárható tárgyilagossághoz és pártatlansághoz, ez az egész bírói szervezet érdeke – jelentette ki Handó Tünde.

Az OBH elnöke elmondta: biztos abban, hogy meg tudják oldani a helyzetet. Kapnak segítséget „kívülről”, akár az Alkotmánybíróságtól (Ab), akár a törvényhozástól. A jogalkotó korábban nem is feltételezte, hogy konfliktus alakulhat ki a bírósági szervezet szereplői között és szükség lehet például döntőbíróként az Ab-ra, vagy indokolt lehet az OBT összetételének megváltoztatása. Már felmerült olyan javaslat, amely egyfajta „kis parlamentté” tenné az OBT-t, amelyben minden bíróság képviselteti magát – fűzte hozzá Handó Tünde

Az OBH elnöke beszélt arról is, hogy vezetésével az OBH rengeteg fejlesztést indított el a magyar bíróságokon, például az ingatlanállomány, az informatika vagy a képzések területén. Mind közül pedig a legfontosabb a bírósági szervezet működésében végrehajtott fordulat, az ügyfelek középpontba állítása, a jogkeresők bírsághoz fordulási lehetőségének, körülményeinek javítása – mondta Handó Tünde.

Korábban az OBT indítványozta Handó Tünde OBH-elnöki tisztségétől való megfosztását. Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága elvetette az indítványt, kedden pedig az Országgyűlés megerősítette tisztségében Handó Tündét.

(MTI)

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Külföldről támadnak minket, hogy nem független az igazságszolgáltatás. A csavar az, hogy valóban nem független, csakhogy a ballibtől nem az, ezért a szokott módon minket támadnak azzal, amit ők követnek el.
Ideje volt kimondani.

A ballib bíróknak ki a gazdája?
Ugyan ti hozzátok elő hibaként, hogy nem volt elszámoltatás.....................
Ronda és hazug a hasonlatod.
Ne magadból indulj ki

Minden fórumon sokat kéne beszélni erről.

Kiengedték a Viking kapitányát 15 millió óvadék fejében.
Szerinted?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában