Sargentini számít a finnekre

2019. június 11. 16:36

Finnország meghallgatást szeretne a jogállamiság és a demokrácia helyzetéről.

Az Európai Unió Tanácsának elnökségben soron következő Finnország megsürgetné a Magyarország ellen folyó hetes cikkely szerinti eljárást, hivatalos meghallgatást szeretnének tartani a magyarországi jogállamiságról és a demokrácia helyzetéről az Európai Tanácsban – írja a Euronews egy diplomáciai forrásra hivatkozva.

Az EP tavaly szavazta meg, hogy eljárás induljon Magyarország ellen. Az idei félévben a román uniós elnökség nem tett lépéseket az ügyben. A finnek kiemelt ügyként kezelik a jogállamiság és a demokrácia helyzetét, legalábbis ez áll a finn kormány programjában.

„Finnország elnöksége alatt közös eszközöket kell kifejleszteni azért, hogy megerősítsük a jogállamiság alapjait az unióban. Az uniós forrásokat össze kell kötni a jogállamisági normák betartásával. A civil szervezetek és független bíróságok jogállását garantáljuk.”

A Euronews megkereste az ügyben Judith Sargentinit, aki azt mondta, hogy számít a finnekre. Szerinte az is probléma, hogy csupán az Európai Bizottságtól várnak beszámolót, pedig a jelentésének olyan pontjai is fontosak, amelyek nem érintenek uniós jogokat.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149885

Ajánljuk még a témában