Ahol a gyerek az első

2019. június 11. 08:09

Ónody-Molnár Dóra
168 Óra

Akinek a gyerek az első, nem kísérletezik rajtuk, hanem tényekre, hatástanulmányokra alapozva alakítja a közpolitikát.

„Az a kormány állítja, hogy számára a gyerek az első, amelyik kötelezővé teszi az egyetemi továbbtanuláshoz a nyelvvizsgát, miközben tisztában van a középiskolai nyelvoktatás alacsony színvonalával. Akinek a gyerek az első, nem veszi el több ezer fiataltól a diplomaszerzés lehetőségét. Nem lehet annak a kormánynak a gyerek az első, amelyik kilenc év alatt immáron a negyedik alkalommal szervezi át a szakképzést, mert az első három próbálkozása totális csőd volt.

Akinek a gyerek az első, nem kísérletezik rajtuk, hanem tényekre, hatástanulmányokra alapozva alakítja a közpolitikát, hogy mást ne mondjunk. Nem lehet fontos a gyermek annak a miniszterelnöknek, aki leszállította a tankötelezettség korhatárát, holott pontosan tudható volt, mi lesz ennek a lépésnek a következménye. Tinédzserkori terhesség, végzettség nélküli iskolaelhagyás, biztos szegénység. Mind bejött. Bár Orbán azzal henceg, hogy neki a gyerek az első, a mai napig nem vonta vissza a tragikus döntését.

A gyerekek érdeke mit sem számít annak a kormánynak, amelyik hagyja, hogy ezrével lakoltassanak ki családokat az otthonaikból. Nem a gyerek az első, ha a kormány kilenc év alatt sem tett semmit a bántalmazás és a családon belüli erőszak elleni hatékonyabb fellépés érdekében. Friss adat: »egyetlen év alatt a 18 év alatti szegény gyermekek leszakadása 14,2 százalékról 36,9 százalékra nőtt«. A magyar gyerekek 33,6 százalékát fenyegeti a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség az EU Alapjogi Ügynökségének adatai szerint. Így néz ki egy olyan ország, ahol a kormány számára a gyerek az első?

Nem, így egy olyan ország néz ki, amelyet még a migránsok is nagy ívben elkerülnek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149848

Ajánljuk még a témában