A Jobbik mint 21. századi párt mítosza rég elsüllyedt

2019. június 11. 12:45

Böcskei Balázs
Azonnali
A párt a Titanicon ül.

„A fenti adatok tükrében tehát a választást követően jelentős mértékben visszaesett Jobbiknak komoly problémái lehetnek a szavazói tartalékok tekintetében. A markáns jobboldalra nem tud visszamenni, a középen állóknak tömegében nem pártja, a fiatalokra pedig bejelentkezett a Momentum. A Jobbik mérséklése tehát azt eredményezhette, hogy elveszítette mindazokat a jellemzőit, amelyek alapján szavazók tömegének leírhatóvá lenne az, hogy mit is jelent és mit is képvisel a Jobbik. A mérséklődés következménye az lehet, hogy belavírozta magát egy olyan helyzetbe, amelyből egyik irányba sem tud elmozdulni.

Nem tudni, hogy a címben foglaltaknak megfelelően a Jobbik a jéghegynek csapódik-e hamarosan, de az biztos, hogy most a Titanicon csücsül. Ebből kijönni messze nem lesz egyszerű egy olyan politikai térben, amely annyiban tényleg visszarendeződött 2010 elé, hogy a liberális/balközép – antiliberális – nem politikatudományi értelemben vett – törésvonal élesedhet (lásd az EP-választás eredményét). Ez még csak egy lehetséges kimenete csak a magyar politikának, mindenesetre, ha afelé mennek a folyamatok, úgy a Jobbik ezen tengely mentén elvérezhet.

A liberális/balközép oldalon neki helye nincs, az antiliberális teret uralja a Fidesz, és megérkezett oda a 2006–2013 közötti Jobbik is a Mi Hazánk »személyében«.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A néppártosodást a böcskeik tanítani fogják. Zázritól tudjuk.
Szintén tőle tudjuk, hogy a zemberek kétharmada jobbikos csak még nem tud róla.

A lumpenek minden tévelygés nélkül Gyurcsánynét húzták be. Ők jobban tudják azt a vonalat a gyöngyösinél roynál, meg Jákobnál.

Rohadtul nehéz valami jót is találni, valami pozitívumra emlékezni az 1994-2010 közötti időből. Ez volt a totál kiábrándulás és politikai cinizmus korszaka, a levitézlett bolsevikek túl- és átélési harca és a belterjes libsizmus dagonyája.

Ebben telt e felnőttkorom java. Brutálisan kijózanító volt.
Mást kívánok a fiatal nemzedéknek. Jobbat. Persze, ha olyan hülyék, hogy a visszaválasztják a parlamentbe a bolsik és libsik testi-szellemi származékát, akkor csak rosszabb lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés