Úzvölgyi krónika

Szijjártó Péter együttműködésre kérte a román külügyminisztert

2019. június 10. 12:37
A magyar külügyminiszter az úzvölgyi incidens kapcsán egyeztetett hétfőn román kollégájával, illetve az RMDSZ-szel a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

Szijjártó Péter külgazdasági es külügyminiszter hétfőn ismételten telefonon egyeztetett Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az úzvölgyi helyzetről - közölte a minisztérium sajtófőosztálya hétfő délelőtt az MTI-vel.

Teodor Melescanu arról tájékoztatta Szijjártó Pétert, hogy a román miniszterelnök utasítására a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette – áll a közleményben.

Szijjártó Péter arra kérte román kollégáját, hogy a két Honvédelmi Minisztérium hadisírok gondozásáért felelős testülete minél előbb kezdje meg a konzultációkat a kétoldalú es nemzetközi kötelezettségeknek megfelelő rend helyreállítása érdekében.

Hangsúlyozták: a két miniszter megerősítette a békés megoldás szükségességét. 

A közleményben arra is kitértek, hogy a KKM folyamatosan kapcsolatban van a legnagyobb erdélyi magyar párttal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel. 

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy a közeli Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki és emlékművet állított az úzvölgyi első világháborús magyar sírkertben. Csütörtökön több ezer román megemlékező érkezett a temetőhöz, hogy részt vegyen az emlékmű felszentelésén. Székelyek élőlánccal próbálták megakadályozni ezt, de a románok erőszakkal benyomultak a sírkertbe.

(MTI)

Összesen 185 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Milyen hamiskártyásak ezek a románok.

"a román védelmi minisztérium felügyelete alá kerül az úzvölgyi temető, a magyar miniszter ezt tudomásul vette – áll a közleményben."

Hamiskártyások.

Bezzeg ha valaki egy migránst köpne le, lenne nemzetközi hiszti.

Igen a jobbik valószínűleg ezt tette volna. Kenyértörésig vitte volna a dolgot. Na pontosan az ilyen politizálásáért megy a jobbik lecsóba, mert a diplomáciához kicsit sem ért.

Nem Szijjártó az aki vétett a diplomácia szabályai ellen, hanem az arrogáns, pofátlan román. A román embereknek lenne szégyellnivalójuk, mégpedig sok mindenért.

Ezt a jobbik vezetőségének mondjad, akik gallyra vitték a sumák pártocskádat.

Ez is a neve, jó rég óta. "szarlet"

Egyszer a BBC - Hard talk műsorában megkérdezte a riporter az akkori román miniszterelnököt Victor Pontát, hogy miért utálja mindenki Romániát?
Az csak hebegett, habogott és rákente a cigányokra, hogy miattuk.

Lehet, hogy Bangóné úgy írná, ahogyan te: galyra.
Én viszont úgy írom, ahogyan kell. Gallyra.

Hogyan írjuk helyesen: gally vagy galy?
Gally.
A magyar helyesírás szabályai szerint így írjuk helyesen ezt a szót: gally.

Köszi! Pont ezeket néztem én is. Ha valamiben nagyon biztos vagyok, meggyőződöm róla, hogy tényleg úgy van-e?
Tehát, nincs nálam "csakazértis".

Móricka a szent ünnepen is fullba szítja a szittya jobbszél hamuváváló parazsát, hogy utána legyen mivel vádolni a polgáriakat: hogy a fidesz revizionista meg miegymás.

Mókás, ahogy epekedtek egy kis brüsszeli fasisztázás utánk. Csakhogy ezzel a gennyes agit-proppal továbbra is csak a saját térfeleten maradtok, azokat a zsigeri fideszgyűlölő panelproli klientúrát kergetitek a saját farka után, akik eleve a maszop és Jobbik között ingáznak. Mert hogy a Jákobpéter vagy az Ujhelyipéter a kedvenc, azt a napi székletük alapján döntik el.

Az erdélyi magyarok köszönik szépen, van elég bajuk ott helyben, nem kérden a szerencsen és a tunyák biztos távolságból adott jótanácsaiból. És nem kérnek se Gyurcsányból, se a libsi laborban kitenyésztett bolsevikfasizstákból.

Ne fáraszd magad: A temető lassan 8 évtizede létezik, túlvészelte a német, román és magyar fasisztákat, és túlvészelte a szovjet, román és magyar bolsevikokat is. Túlvészelte a libsi emlékezetrombolókat és a posztkomcsi árulókat. Túlvészeli ezt a fasisztamezbe bújtatott bolsi provokációt is.

Azért mert a bolsevizmus egyetlen létjogosultsága a fasizmus, és ha az elkókad, akkor teljes erővel szítják.

Arlet és az vele itt bűzlő posztkádárista zombihadsereg már megírta a magyar sovén kormányról a nyugati lapokba szánt megbotránkozó sajtójelentéseket, és marhára keresztbe tesz neki, ha a magyar külügyminiszter józanul és mérsékelet hangon tárgyal. Nekik ez hatalmas kudarc.

Mi meg titeket szégyellünk.

Most, ez alatt a poszt alatt annyira nyilvánvaló, hogy a jobbikos és a bolsevik front összezár, hogy csuda.

A "mozgalmadnak" az erdélyi emberek sorsa ócsak, tréfli ürügy: cserben hagytátok, hagyjátok őket, ők a hagymázas fantazmagóriáitok ágyútölteléke. A biztos távolságból szítjátok a gyűlöletet, lételemetek a vérfürdő, már ha nem a ti véretek folyik.

Olvasd bissza a kommentjeidet:aljas és gusztustalan provokátor vagy. A tényfüggetlen fideszellenes rögeszméid pedig szánalmasak.

Jellemzően itt rontod a levegőt, ide ölöd energiádat, életidődet, tehetségedet - ennyire futja a politikai elkötelezettségedből, programból, alternatívából?

Szóval ennyi telik tőled? Gratulálok!

Tiszta hülye vagy, ne haragudj.

Csak azt nem értem, milyen szándékkal vitatkozol itt velünk? Miért nem a 444.hu-n és a hvg-én osztod az észt és építed a szebb jövőt? Ja, ott uncsi lenni, mert ki van tiltva a más vélemény?

Egyre szánalmasabb vagy, nyelvbajnok.

Jól van, Tunya, add csak a lovat a bolsik alá, akik szerint a Tiszántúlt is fel kéne ajánlani a szegény, földre éhező románoknak.

Vedd már észre, kinek a szekerét tolod ezzel paneláradattal!

Akkor is és most is egy-egy szón akadtál fenn, de nem láttad meg a fától az erdőt.

Észrevehetnéd, mikor nincs talaj a lábad alatt! (És ugye nem vagy magyar- vagy bármilyen tanár? Az ilyen basáskodó egó, a rosszultudásba vetett határtalan magabiztosság nem a legjobb személyiségvonások közé tartoznak a nevelésben.)

magyar után nem teszünk kötőjelet
ego rövid "o",
rosszul tudásba két szó

"Ha a Fideszen múlik holnap a Tiszántúlt is elviszik."

Ezért inkább támogassuk a bolsika, akik ma és önként odaadják. Van ám ebben logika.

1. Rossz
2. Rossz egot írtál és nem egóját.
https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Ego

3. Rossz. Evidens, hogy nem a vetésre vonatkozik.

Eszembe sincs! Érvelek és nem vagdalkozom.
Elviseltem, sőt meg is köszöntem neked, mire te?

Nem fogsz innen diadalmenetben elvonulni!

Ezt írtam, kifelejtve a h betűt: Na, ezt nem hiszem Pinoccioné!
Te pedig kiejtés szerint írtad. Ami nem volt fair. Honnan kellett volna tudnom, hogy miről beszélsz?
@Sulammit
Ki az a Pinoccsó?

Itt csak egy ember tud tökéletesen fogalmazni, helyesen írni, mégpedig Counter. De ő nem szokott szívatni engem.

Természetesen tanultam belőle.

@Tunyacsáp
Ezt a jobbik vezetőségének mondjad, akik gajra vitték a sumák pártocskádat.

Nem szoktam átkozódni! Bibliai idézetekkel? Összekever uram annamannával! Határolódjon már el önmagától, most!

Azok a románok, akik a Házsongárdi temetőben kidobálják a magyar elhunytakat és a saját hallottaikat temetik a sírba, a sírkőről a magyar nevet is eltávolítva, azoktól mit lehet várni ebben a témában.

1. Nem jó, ez a te találmányod.
2. Ego. ego, egója
2011. 02. 06.

Szeretném megtudni, mi a koncepció a mai magyar nyelvben azon idegen eredetű szavak esetében, amelyek “o”-ra végződnek? Például az “ego”-t hosszú vagy rövid óval kell írni? Ha röviddel, akkor a ragozásban jelöljük a megnyúlást: egóval, egóra?

Az ego szóban az o-t megtartjuk, a toldalékos alakjaiban viszont hosszú ó-t írunk (A magyar helyesírás szabályai 216. a)
www.e-nyelv.hu/2011-02-06/ego-egoja-2/

Úgy tűnik nálad az ego a legfontosabb.Mármint a tiéd.
Írtam, hogy nem látod a fától az erdőt.
A tartalomba nem tudsz belekötni.

Bizony és nem csak a helyesírási szabályzatot szoktam nézegetni, van pár könyvem nyelvészektől is. Szeretek tanulni.

A románok az anyaországban és a Szovjetuniótól elfoglalt területeken a hadsereg közreműködésével, 1941-ben több tízezer zsidót öltek meg, majd megkezdték deportálásukat, de 1943-tól pénzért engedélyezték korántsem egyszerű kivándorlásukat Palesztinába.

A cigányok Romániában rabszolgák voltak, a 19.sz-ban Havasalföldön és Moldvában. Amikor felszabadultak, azonnal nyugatabbra költöztek.

Nem egy könnyű helyzet.

A magyar köztársasági elnök közölte mindaz, ami az úzvölgyi katonatemetőben történt, kegyeletsértő, törvénysértő, nemzetközi megállapodást sértő és mélységesen erkölcstelen is volt.

Áder Csíksomlyón, a pünkösdi mise után nyilatkozott erről magyar újságíróknak.

Az államfő kegyeletsértőnek tartja, hogy a temetőben kialakított román parcella 52 keresztjének egy része magyar katonák hamvai fölé került. Hozzátette: a temető átalakítását a román hatóságok is törvénysértőnek találták, mások mellett a védelmi minisztérium is közölte, hogy a keresztállításra semmilyen engedélyt nem adott.

Áder János szerint a hadisírok gondozásáról kötött román-magyar megállapodás több pontját is sérti a temető átalakítása. Az államfő emellett mélységesen erkölcstelennek találja a temetőnél csütörtökön történteket.

https://hvg.hu/vilag/20190608_Ader_szerint_torvenyserto_es_erkolcstelen_ami_az_uzvolgyi_temetoben_tortent

https://index.hu/kulfold/2019/06/08/uzvolgyi_katonatemeto_ader_janos/

ego, egó, egója
2014. 05. 29.

Hogyan helyes: „egója” vagy „egoja”?

Az ‘ego’ alapvetően o-val írandó, a mai köznyelvben azonban annyira elterjedt a hosszú ejtés, hogy nem tekinthető hibásnak az ‘egó’ forma sem. Az ‘egója’ azonban mindkét esetben ó-val írandó (vö. pl. AkH. 216.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

A 12. kiadás 2015 szeptember 1-jétől van érvényben.

Néhány dologban változott az ego helyesírásában nem.

Te mit tettél volna, ha te lennél az a g.

Mondjál olyan magyar vezetőt, aki képes volt valamilyen formában hatni a románokra?

Arra nem gondoltál még, hogy a hallgatásának oka van?
Azért az érdekes, hogy tőlünk várjátok a megoldást és nem a románoktól.
Áder nem mondott dörgedelmeket, hanem egyből a megoldást kereste. Persze elmondta a románokról is a véleményét.
Még ott Erdélyben, ami Románia része.

Szerintem meg kivár. Aztán ott vannak a jogászok is. mit lehet, mit nem lehet tenni ilyenkor.
Elsődleges, hogy ne ártson az erdélyi magyaroknak.

Te mit tennél a helyében? Én biztos, hogy nem rúgnám össze a port a románokkal.
Különben ők a soros elnökök. Ebben meg lehetne fogni őket.
Ha a saját hatáskörükbe vonták a temetőt nem tehetünk semmit.

Vagyis ezt akkor is tudtam, amikor szóvá tettem neked.

El se hinném, ha nem linkelted volna be. :)))

Először azt hittem, hogy milyen figyelmes vagy és aggódsz az egészségemért, jókedvemért, de nem.

A másik csaj sem vette észre? :)

Azt, amit tett. Felszólította a román kormányt, hogy hozza rendbe a sírkertet, és büntesse meg az elkövetőket.

Adjak kölcsön egy i betűt?

Nem szoktad visszaolvasni a veled commentelőket?
19:11-kor írtam neked a linket is megadva. Méghozzá azt, amit már te is nekem.
Arról nem tehetek, hogy nem vetted észre, hogy a linknek két változata van. Erről beszéltem. Ekkor láttam, hogy ma már a hosszú változat is megengedett.
Hát így jártál. Nem óhajtok ásni. Megteszed te helyettem is.

"magyar- vagy bármilyen tanár".

Ezt a helyesírási formát még sosem láttam.

Ha ki akarsz engesztelni, küldd el azt az Iránról, iráni kislányról szóló animációs filmet. Akkor nem volt élvezetes végig nézni, mert színhibás volt a laptopom. Írtam neked.

Igen ezt a macskám, a későbbit meg én.

Talán, mert a románok gyorsan telekürtölték a világot, hogy a magyarok provokálták őket.
A szlovákok ugyanezt csinálják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés