Tájkép csata után

2019. június 10. 09:02

Szánthó Miklós
Demokrata

Soha ennyien nem szavaztak még egy pártlistára EP-választáson (több mint 1,8 millióan), ráadásul úgy, hogy a szavazati arány a tavalyi parlamenti voksolás eredményéhez képest még nőtt is (több mint 3 százalékkal).

„Kezdjük ott, hogy a Fidesz–KDNP kormányzása 9., azaz kilencedik évében, ciklus közben, egy évvel a 18-as országgyűlési voksolás után érte el a modern kori magyar választástörténet harmadik legjobb listás eredményét: és csak azért nem a legjobbat, mert az első kettőt is a jelenlegi kormánypártok »birtokolják« (2009: 56,4, 2010: 52,7 százalék). Kilenc év folyamatos, igencsak aktív – liberális nyelvezettel: »megosztó« – kormányzás után 52,6 százalékot kapni listán valóban »tiszteletre méltó eredmény«, ahogy maga a miniszterelnök is fogalmazott múlt pénteki rádióinterjújában. (Hozzáteszem, az európai parlamenti választáson alkalmazott teljesen arányos, listás szavazási módszer az, amit az ellenzék évek óta annyira kíván: nos, az eredmények szerint egy ilyen metódussal is kényelmes többséget szereznének ma Magyarországon a kormánypártok.) 

A »súlyos választási vereség« másik jele, hogy az Orbán Viktor vezette pártszövetség zsinórban a tizenegyedik győzelmét aratta: 2006 ősze óta valamennyi országos megmérettetést megnyerte, ideértve valamennyi ország­gyűlési, önkormányzati, EP- és népszavazást. Soha ennyien nem szavaztak még egy pártlistára EP-választáson (több mint 1,8 millióan), ráadásul úgy, hogy a szavazati arány a tavalyi parlamenti voksolás eredményéhez képest még nőtt is (több mint 3 százalékkal).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149815

Ajánljuk még a témában