A hajléktalanok büntethetőségét érintő határozat ellen tiltakoztak ellenzéki főpolgármester-jelöltek

2019. június 7. 21:49

Kálmán Olga cinkossággal vádolta az Alkotmánybíróságot.

Az Alkotmánybíróság (Ab) épülete előtt tüntettek pénteken a Város Mindenkié csoport szervezésében, a hajléktalanok büntethetőségét érintő határozat ellen tiltakozva. A Lakhatást, ne zaklatást! elnevezésű demonstráción az ellenzéki előválasztáson induló főpolgármester-jelöltek is felszólaltak.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd jelöltje úgy fogalmazott: szégyen, hogy az az Alkotmánybíróság, amely néhány évtizede a szociális biztonsághoz való jogra hivatkozva komoly kormányzati döntéseket vétózott meg, „ma átállt a sötét oldalra”„Ma már nincs szociális biztonsághoz való jog, a lakhatáshoz való jogról csak álmodozunk, (...) nincs Alkotmánybíróság sem, ahogy alkotmányunk se nagyon” – hangoztatta az ellenzéki politikus. Hozzátette, már csak az az eszme védi meg az emberi méltóságot, hogy „a város mégis mindenkié”

Alapparancs helyett cinkosság

Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció (DK) által támogatott független jelölt azt hangsúlyozta, hogy az emberi élet és annak értékének védelme alapkötelesség, „alapparancs”. Szégyellje magát mindenki, „aki ebben a játékban cinkos”, akár törvényalkotással, akár azok jóváhagyásával vagy a hallgatással – tette hozzá.

A Momentum aspiránsa, Kerpel-Fronius Gábor közölte, olyan várost képzelt el, amely minden polgárának próbálja megadni a lehetőséget. Ez a város nem állít akadályokat azok elé, akik teszik a dolgukat, és „jóval könyörületesebb” azokhoz, akik bajba jutottak vagy annak határán vannak –mondta. Fontosnak nevezte, hogy olyan főpolgármestere legyen Budapestnek, aki látja, hogy a számok mögött olyan emberi sorsok, történetek vannak, amelyek a szociális dolgozóktól személyre szóló segítséget igényelnek.

Százan sem voltak a demonstrálók

A demonstráción mintegy 60-70 tiltakozó vett részt. A szervezők írásos tájékoztatása szerint a megmozdulással arra akarták felhívni a figyelmet, hogy „a hajléktalanság oka a megfizethető lakhatás hiánya, amelyre a megoldás a hajléktalan emberek zaklatása helyett a kilakoltatások megakadályozása és a megfelelő lakáspolitika lenne”.

Az Alkotmánybíróság csütörtökön közzétett határozatában kimondta: nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvénynek az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmára vonatkozó szabályozása. Az Ab elutasította a tilalmat kimondó rendelkezéseket támadó bírói indítványokat. Alkotmányos követelményként ugyanakkor kimondta, hogy a támadott szabálysértési szankció csak akkor alkalmazható, ha a hajléktalan ember elhelyezése az ellátórendszerben igazolhatóan biztosított volt a cselekmény elkövetésekor.

A határozathoz Pokol Béla alkotmánybíró párhuzamos indokolást csatolt, míg Czine Ágnes, Juhász Imre, Hörcherné Marosi Ildikó, Schanda Balázs, Stumpf István és Szalay Péter alkotmánybíró különvéleményt fűzött.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149752

Ajánljuk még a témában