Magyarországon képzelem el a jövőt

2019. május 31. 11:48
Ha tudok azonosulni a céllal, pozitív hatást tudok gyakorolni egy közösségre, az országra, a világra, az mindennél többet jelent.

Heincz Barnabás interjúja 

 

Honnan érkeztél a Közigazgatási Ösztöndíjprogramba?

A University of Buckhinghamen szereztem diplomám pénzügyi menedzsment szakon. Már egyetem alatt végeztem több gyakorlatot és dolgoztam a családi vállalkozásunkban is, de hamar rájöttem, hogy a pénzügy nem az én világom. A fordulópont 2017 volt, ekkor jelentkeztem egy gyakornoki programon keresztül az ENSZ Titkárságára, New Yorkba. Ennek keretei között dolgoztam először a Titkárságon, majd a Costa Ricai Állandó Képviseleten. Megtaláltam azt, ami érdekel. Közel nyolc hónapot töltöttem a szervezeten belül, ami annyira pozitív benyomást tett rám, hogy éreztem: ezen az úton szeretnék továbbhaladni. New York után visszajöttem Magyarországra és hamarosan jelentkeztem a Közigazgatási Ösztöndíjprogramba. 

Mindannyian nagyon különböző háttérrel jöttetek az ösztöndíjprogramba. A magánszférába egy ilyen életrajzzal garantált a karrier. Miért éppen az államigazgatás, főleg egy nemzetközi pénzügyi diplomával?

Ennek a döntésnek egyetlen alapvető oka van. Úgy érzem, hogy nem csak hosszú távon, hanem rövid távon is jóval több motivációra van szükségem, mint az anyagiak. Lassan megfogalmazódott bennem az elhatározás, amit kortársaimban is felfedeztem már:

olyannal akarunk fiatalként foglalkozni, aminek van távlati célja és értelme.

Ha tudok azonosulni a céllal, pozitív hatást tudok gyakorolni egy közösségre, az országra, a világra, az mindennél többet jelent. A titok az értelemben rejlik. Legyen értelme és célja annak, amit csinálok. 

Mi ez a cél jelenleg? 

Az Ösztöndíjprogram keretében a Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozom. Célom megismerni ezt a világot és tanulni, külföldi tapasztalataimat kamatoztatni. Úgy érzem az államigazgatásban van erre lehetőségem. 

Miért jöttél haza New Yorkból? 

Hosszú távon mindenképpen Magyarországon képzelem el a jövőt! A tapasztalat és tudás hazahozása számomra elsődleges, és ha itthon szükség van rá, állok rendelkezésre. 

Milyen külföldi tapasztalatokat tudsz már most kamatoztatni? 

Sok időt töltöttem nemzetközi közegben, szerintem ennek hatására

egy olyan nézőpontot kaptam, ami itthon sokszor hiányzik.

Ezt általánosságban értem, a dolgokat távolról kell néha nézni, bizonyos perspektívaváltással.

 

Hogyan lehetne hatékonyabbá tenni a magyar közigazgatást?

Ha egy példát kellene most kiemelnem: a rendszer hatékonyságát mindenképpen növelhetné a közszolgák visszajelzésének, esetleges meglátásainak begyűjtése minden szintről. De erre területre egyelőre még korlátolt a rálátásom.

Mit adott neked a Közigazgatási Ösztöndíjprogram? 

Úgy gondolom szakmailag is nagyon sokat kapok a programtól, rendkívül színvonalas képzések, események és mentori támogatás útján, valamint az emberi kapcsolatok terén is. Ötvenen vagyunk,

mindenki nagyon érdekes és szerteágazó múlttal érkezett, sokat tanulunk egymástól is.

Az ösztöndíj egy új élmény, ilyen területen idehaza még nem szereztem tapasztalatot. Ez az új kihívás segít abban is, hogy folyamatosan tudjak fejlődni, amit fontosnak és szükségesnek tartok. A program egy másik előnyeként a rugalmasságot említeném, nekem például a Külügyminisztérium több területén is van lehetőségem dolgozni a hét hónap alatt. Utána következik egy három hónapos nemzetközi kiküldetés, a célom New York és az ENSZ – most már magyar zászló alatt! 

 

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tetszik
Ezzel szembe állítom a botmixeres csajt.....

Józan Kata csinos, eszes, értelmes, hazafi, modern, hazaszerető, tettrekész. Isten éltesse!

Vele semmi. Csak az elveivel ....
Szerintem a Réka és a Kinga nevet kevesebb újszülött kapja

Ez nagyon szép és jó, de olyan riport mikor fog készülni, hogy "külföldön képzelem el a jövőmet"????
Mert ez sajnos közelebb áll a mai magyar valósághoz...

https://eduline.hu/felnottkepzes/fiatalok_fele_majdnem_fele_elmenne_0NUF01

Egy pillanatra sem gondoltam, hogy a "közszolgálati" tévé fog ilyen sorozatot készíteni...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés