Egymásnak feszült a bal- és a jobboldal Európában

2019. május 27. 00:14

Írta: Matsuzaki Diána Sayuri

A briteknél a Brexit döntött, a franciáknál és Olaszországban a jobboldal nyert nagyot, Spanyolországban viszont a szocik nyerő szériája folytatódik.

Nagy-Britannia 

A Brexit mentén kettéosztott szigetországban történelmi választási eredmény születik. Az már a szavazatok kis hányadának feldolgozása után kiderült, hogy egyik klasszikus nagy párt sem végzett az élen. A nagy nyertesnek Nigel Farage Brexit Pártja tűnik, és szépen feljöttek a Liberális Demokraták is. A szavazatok csaknem egyharmadát tekintve a Brexit Párt csaknem 32%-kal vezet, a második a Munkáspárt 14%-kal, míg a harmadik Liberális Demokraták 12.5%-kal.  

A Munkáspárt egyik képviselője, Andrew Adonis, aki korábban hevesen kampányolt egy új Brexit-népszavazás kiírása mellett, a Twitteren úgy nyilatkozott: az elhibázott Brexit-stratégia lett a Munkáspárt veszte, mert ha az EU-ban maradás mellett álltak volna ki, nyerhettek volna. Adonis arra szólította fel párttársait, döntsenek a párt új irányváltásáról, és vegyék újra napirendre egy új referendum kiírását. A Konzervatívok történelmi bukást könyvelhettek el, nemcsak a Brexit, a Munkáspárt, és a Liberális Demokraták, de a Zöldek is megelőzték.

Le Pen visszavágott 

Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés végzett az élen, megfordítva az elnökválasztáson Macrontól elszenvedett vereséget. „Franciaország és a nép érdekében szavaztunk. A hírek jók, és létfontosságúak az országnak, ami hónapok óta zűrzavarban él” – jelentette ki Le Pen. Emmanuel Macron pártjának listavezetője, Nathalie Loiseau úgy reagált: „A harcnak még nincs vége, az Európai Parlamentben is azért küzdünk majd, hogy megállítsuk a nacionalistákat, nehogy tovább gyengítsék Franciaországot”. A Macron-párt számára azonban a második hely is vereségnek számít.  

Olaszország

Salvini pártja Liga nagy többséggel nyert, a második hivatalos exit poll szerint 27-30% közötti eredményre számíthatnak. A szociáldemokrata PD-t 20.5-24.5% közé teszik, az Öt Csillagot pedig 18.5-22.5% közé. Silvio Berlusconi újra a politika élvonalába kerül, a Forza Italia 8-12%-kal lett a negyedik olasz erő.  

Spanyolország 

Nagyot nyertek a spanyol szocialisták. Pedro Sanchez pártja a szavazatok egyharmadával (33%) 20 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. Ezzel 4 százalékponttal kaptak többet, mint a múlt havi általános választásokon, a brüsszeli törvényhozásban pedig az előző ciklusnál 6 hellyel vannak többen. 

A konzervatív Néppárt a második helyre szorult, 12 képviselői helyet érő 20.09%-kal. Ők voltak a választások nagy vesztesei, csak ők vesztettek helyeket, csak úgy, mint a parlamenti választásokon. A konzervatívok legfeljebb annak örülhetnek, hogy még mindig maguk mögött tudják a liberális Ciudadanost és a baloldali Podemost, akik 7 illetve 6 széket szereztek. Megalakulása utáni első uniós megmérettetésén egyből 3 széket nyert a szélsőjobboldali Vox, és EP-képviselő lett az önkéntes száműzetésben Brüsszelben élő volt katalán elnök, Carles Puigdemont, és volt helyettese, a börtönben ülő Oriol Junqueras is. 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/149077

Ajánljuk még a témában