Egymásnak feszült a bal- és a jobboldal Európában

2019. május 27. 0:14
A briteknél a Brexit döntött, a franciáknál és Olaszországban a jobboldal nyert nagyot, Spanyolországban viszont a szocik nyerő szériája folytatódik.

Nagy-Britannia 

A Brexit mentén kettéosztott szigetországban történelmi választási eredmény születik. Az már a szavazatok kis hányadának feldolgozása után kiderült, hogy egyik klasszikus nagy párt sem végzett az élen. A nagy nyertesnek Nigel Farage Brexit Pártja tűnik, és szépen feljöttek a Liberális Demokraták is. A szavazatok csaknem egyharmadát tekintve a Brexit Párt csaknem 32%-kal vezet, a második a Munkáspárt 14%-kal, míg a harmadik Liberális Demokraták 12.5%-kal.  

A Munkáspárt egyik képviselője, Andrew Adonis, aki korábban hevesen kampányolt egy új Brexit-népszavazás kiírása mellett, a Twitteren úgy nyilatkozott: az elhibázott Brexit-stratégia lett a Munkáspárt veszte, mert ha az EU-ban maradás mellett álltak volna ki, nyerhettek volna. Adonis arra szólította fel párttársait, döntsenek a párt új irányváltásáról, és vegyék újra napirendre egy új referendum kiírását. A Konzervatívok történelmi bukást könyvelhettek el, nemcsak a Brexit, a Munkáspárt, és a Liberális Demokraták, de a Zöldek is megelőzték.

Le Pen visszavágott 

Franciaországban a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés végzett az élen, megfordítva az elnökválasztáson Macrontól elszenvedett vereséget. „Franciaország és a nép érdekében szavaztunk. A hírek jók, és létfontosságúak az országnak, ami hónapok óta zűrzavarban él” – jelentette ki Le Pen. Emmanuel Macron pártjának listavezetője, Nathalie Loiseau úgy reagált: „A harcnak még nincs vége, az Európai Parlamentben is azért küzdünk majd, hogy megállítsuk a nacionalistákat, nehogy tovább gyengítsék Franciaországot”. A Macron-párt számára azonban a második hely is vereségnek számít.  

Olaszország

Salvini pártja Liga nagy többséggel nyert, a második hivatalos exit poll szerint 27-30% közötti eredményre számíthatnak. A szociáldemokrata PD-t 20.5-24.5% közé teszik, az Öt Csillagot pedig 18.5-22.5% közé. Silvio Berlusconi újra a politika élvonalába kerül, a Forza Italia 8-12%-kal lett a negyedik olasz erő.  

Spanyolország 

Nagyot nyertek a spanyol szocialisták. Pedro Sanchez pártja a szavazatok egyharmadával (33%) 20 mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. Ezzel 4 százalékponttal kaptak többet, mint a múlt havi általános választásokon, a brüsszeli törvényhozásban pedig az előző ciklusnál 6 hellyel vannak többen. 

A konzervatív Néppárt a második helyre szorult, 12 képviselői helyet érő 20.09%-kal. Ők voltak a választások nagy vesztesei, csak ők vesztettek helyeket, csak úgy, mint a parlamenti választásokon. A konzervatívok legfeljebb annak örülhetnek, hogy még mindig maguk mögött tudják a liberális Ciudadanost és a baloldali Podemost, akik 7 illetve 6 széket szereztek. Megalakulása utáni első uniós megmérettetésén egyből 3 széket nyert a szélsőjobboldali Vox, és EP-képviselő lett az önkéntes száműzetésben Brüsszelben élő volt katalán elnök, Carles Puigdemont, és volt helyettese, a börtönben ülő Oriol Junqueras is. 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ciprasz kikapott, előrehozott választások lesznek

Beindult a számháború

Még nincsenek 100 %-os hivatalos eredmények és a pártfrakciók, szövetségek meg sem alakultak, de már beindult a számháború.

Weber szerint az EPP a legnagyobb frakció és az alkuban ő fog diktálni melyhez nincs szükség a Fideszre. Téved, mert fennáll annak az esélye is; ha a Fidesz kilép a frakcióból követői is lesznek és megtörténhet, hogy a 179 mandátumból csak 150 körüli lesz. Ez pedig nem több mint a szocialistáké. Sőt! Ha hozzávesszük a liberálisokat is, akkor még nagyobb az eltérés. Így Weber tárgyalási esélyei igencsak megcsappannak.

Az Index, Portfolió arról cikkez, hogy a migrációt és az Európai Egyesült Állam vízióját elutasító tömb megközelítőleg egyharmad, a másik rész pedig kétharmad. Ez azonban csak akkor igaz, ha a frakciókat változatlan összetételben feltételezzük. Ezért ez az állítás elhamarkodott.

Ezen túl azt is állítják – ezt Gyurcsány is megtette – a Fidesz/KDNP szavazóinak a számát a tavalyi választáshoz viszonyítva lényeges csökkenés van és többségben vannak a mostani ellenzéki pártok az EP listára szavazók számának tekintetében. Így jöhet az összefogás.
Az állítás azonban sántít, mivel nem tudni, hogy az ellenzéki pártoknak a mozgósítás miatt van több szavazatuk, vagy a Fidesztől tudtak szavazatokat elvonni. Így az sem tudható, hogy a Fidesz/KDNP-nél azért kevesebb a mostani szavazat az országgyűlési szavazatok számánál, mert elpártoltak tőlük. Egyébként az EP választás nem hasonlítható össze az országgyűlési választással, ahogy a helyhatósági választással sem.
Források:
https://index.hu/belfold/2019/05/27/gyorsertekeles_tetelmondatok_tanulsagok/
https://www.portfolio.hu/gazdasag/tegyuk-rendbe-ki-nyert-az-ep-valasztason.325571.html
HVG

Saját vélemény

1. Timmermansnak nagyobb az esélye a megválasztásra, mint Webernek.
2.Egyiket sem fogják megválasztani.
3. Amennyiben az EPP nem változtat, a mandátumszáma lecsökken 150 körülire és nem az EPP lesz a legnagyobb frakció.
4. Nem zárható ki az sem, hogy ha továbbra is fenntartja az EPP a weberi-merkeli ideológiát, akkor a frakció kettéválik.
5. Az unió szkeptikusok és nacionalista pártoknak minősített pártok mandátuma meg fogja haladni az egyharmadot és ők lesznek a blokkoló kisebbség.
6. Jelenleg az Egyesült Európa Állam víziója utópia, mert több államfő is blokkolja és így nincs meg a szükséges egyhangúság.

Előre kisakkozható volt az eredmény: az elb.szott alosztály Szocdemek: 152
ALDE: 105
Zöldek: 67+ balosok simán elérik a komoly többséget, a bizottság elnökét ők adhatják
A NÉPPÁRT NÉLKÜL!
Mindezt magam is többször leírtam.
Az igazi csata HÁBORÚ ezután fog bekövetkezni.
Ám, ha a Néppárt, Weber közéjük áll, az a legrosszabb forgatókönyv számunkra, ebben az esetben a New York diaszpórahatalom ma még elképzelhetetlen intenzitással támadja majd az európai patrióta-konzervatív tábort, az eurorealista Nemzetek Európáját.
Ha Weber elárulja az európai kereszténydemokráciát, az a Fenevad hatalmas sikere lesz.

Miért zavarná?
Ő maga szervezte-szervezi, lásd: az EU-parlament 264 képviselőjét, akik rajta vannak a Soros-listán.
Köztük sok néppárti, csodálom, hogy ezt nem tudtad.

Írtam, + balosok, az már 400 körül van.

Kell még öt év ( ha addig ugyanebben a formában meglesz az EU). A folyamat elindult.....

Pár apró megjegyzés:
- A jobbközép pártok 1-2 kivételtől eltekintve (Kurz) mindenhol gyengültek a Lajtán túl.
A legsúlyosabb veszteségek: angol Toryk, a francia jobbközép (ez a párt adja a Néppárt elnökét), és a svéd kereszténydemokraták egyaránt 8-8-8 százalékot kaptak.
Kíváncsi vagyok milyen következtetéseket fognak levonni ebből a jobbközép pártok, esetleg továbbra is balra tolódnak, és elsődleges ellenfelüknek a "populistákat" tekintik, vagy visszatérnek a gyökerekhez.

- Ki kell jelenteni, hogy európai szinten óriási húzásnak bizonyult ez az újfajta zöld narratíva, ami elhagyta a korábbi röhejes hippi beütéseit, és inkluzívabb, egyszerűbb üzenetekkel machinált. A fiatalok, iskolások futtatása külön sokat hozhatott a konyhára.
Van olyan erős téma, mint a migráció, sőt, hosszútávon talán erősebb is, tekintve, hogy az oktatásban teljes a balos dominancia.

- A jobboldalnak újra meg kell jelennie a kultúrharcban, különben a jövőben egyre kevésbé lesz keresnivalója a muszlim-zöld tengely kereszttüzében, és csak esetleg, mint reakciós erő fog számításba jönni.

- Hiányozni fog Donáth Anna cuki kis pofija.:(

Igen, első perctől erre ment ki a játék, a zöldek és a baloldal bevonásával akkora szoci-Weber koalíciót alkorni, amelyben a Fideszre nem lesz szükség.
A következő lépés: Magyarország megfosztása az EU-jogoktól, a lényeg a pénzmegvonás, erre a magyarság kritikusan érzékeny.
És amint ezt OV személyéhez kötik, és a lakosság nagyobb része elhiszi, akkor jöhet a Magyar tavasz.
Ez a terv, a Soros-Fenevad x-edik terve, és ez lesz a legkeményebb.
Fel kell rá készülnünk!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés