A Jobbik válthatja a Fideszt a Néppártban?

2019. május 24. 17:42
Babar Viktor
Euronews
A Jobbik kapcsolatban áll a Néppárt egyes szereplőivel, elképzelhető, hogy Orbánék esetleges távozása esetén sem marad magyar tagpárt nélkül az EP legnépesebb pártcsaládja. Interjú.

„Mekkora veszteség lenne a Fidesz távozása az EPP-nek?

Fontos kiemelni, hogy kilépés esetén a saját képviselőin túl vélhetően a szlovén SDS és a határon túli magyarokat képviselő RMDSZ képviselőit is vinné magával a Fidesz a Néppártból (míg a szlovén párt ezt be is jelentette, az RMDSZ márciusban cáfolta, hogy azt mondták volna, hogy kilépnek), vagyis frakciójának akár az egytizedét is elveszthetné a jobbközép szövetség, ami érzékeny veszteség lenne. Mindkét fél részéről alapos számolgatás és költség-haszon-elemzés fog tehát megelőzni bármilyen jelentősebb lépést.

 

Lesz-e hatása az osztrák Szabadságpárt botrányának az ottani EP-választási eredményekre?

Ausztriában bizonyosan lesz hatása a botránynak az EP-választási eredményekre, ezt egy hétfőn publikált közvélemény-kutatás is jelzi. A Sebastian Kurz kancellár vezette Osztrák Néppárt 38 százalékon áll, a leleplezés előtti állapothoz képest 4 százalékponttal jobban, míg a Szabadságpárt támogatottsága 5 százalékponttal csökkent, jelenleg 18 százalék. Valószínű tehát, hogy a Szabadságpárt szavazataránya alacsonyabb lesz az eddig becsültnél, azonban a válság belpolitikai hatásai sokkal jelentősebbek lehetnek, mint az európai parlamenti választásokra gyakorolt hatásuk, hiszen előrehozott választás lesz szeptemberben, a parlamentben pedig bizalmatlansági indítvánnyal fenyegetik Kurzot.

A magyar közszolgálati média, illetve a kormányhoz közeli üzletemberek által tulajdonolt sajtótermékek elhallgatják vagy Ausztria szuverenitásának nyugati titkosszolgálatok általi megsértéseként tálalják a korrupciós botrányt, itthon tehát bizonyosan nem vezet majd a Fidesz-KDNP szavazatarányának csökkenéséhez az eset.

 

És a többi tagállamban?

Ami az európai színteret illeti, az eddig is tudható volt, hogy például a francia Nemzeti Tömörülés vagy Salvini Ligája közel áll Oroszországhoz, kérdéses tehát, hogy ennek ismételt bebizonyosodása mennyire tántorítja el a radikális pártok szavazóit.

 

Mi lesz a Jobbikkal? Hova ülnek majd be a képviselőik?

A legtöbb becslés szerint a Jobbik a jelenlegi három képviselői helyéből kettőt tarthat meg. Az biztosnak tűnik, hogy a Jobbik nem fog a Fidesszel megegyező frakcióba ülni, ez ugyanis belpolitikai okokból egyik pártnak sem érdeke, mindkettőjük hitelességét rombolná. A Jobbik listavezetője, Gyöngyösi Márton az elmúlt hetekben azt nyilatkozta, hogy kapcsolatban állnak a Néppárt egyes szereplőivel, tehát elképzelhető, hogy Orbánék esetleges távozása esetén sem marad magyar tagpárt nélkül az EP legnépesebb pártcsaládja, ráadásul az elmúlt években tapasztalt néppártosodási politika betetőzése lenne, ha a Jobbik egy mérsékeltebb, a Fidesztől és szövetségeseitől megtisztított Néppárt tagja lehetne.

Gyöngyösi leszögezte azt is, hogy a Salvini-féle erősen jobboldali frakcióhoz nem kívánnak csatlakozni, hiszen az elmúlt években jóval mérsékeltebb irányba fordult a párt. Ha azonban a Fidesz a Néppárt tagja marad, akkor szóba jöhet még a jelenlegi frakciók közül az ECR, amellyel szintén kapcsolatban áll a Jobbik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hillert kerdezed?
Hitler mar reg nem el, haho!
Hozzad nem jutott el a hire?

Gardaegyenruhaban vonulnak majd be a Neppartba. Meg Manfrednak is adnak egy tiszteletbeli zakot, ja nem, mellenyt. Oroszlanosat.

"A Mozgalom nem csak Magyarországon, hanem Európában is elfogadott.
A támogatottsága pedig a Závecz szerint, az elmúlt hetekben megduplázódott."

Vasárnap lesz egy mintavétel. Závecznél nagyobb mintán. Royt biztonságból levették, mint Bangónét. Jákob testvérrel fetrengőt.

A Sargentini jelentésben még mindig paramilitáris miliciák masíroznak cigány tanyákon. Amit az influenszer talált ki a zuhany alatt csak úgy. Vonáné Krisztina akkor látta meg urában a zsenit.

Tényleg érik a névváltoztatás ballik-ra.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés