Súlyosbodik az osztrák kormányválság?

2019. május 23. 17:36

Az ellenzéki pártok nem a pártelnököt küldték a kancellárhoz tárgyalni.

Az osztrák ellenzéki pártok többsége nem a pártelnököt, hanem kisebb rangú politikust küldött arra a csütörtök délutáni találkozóra, amelyre Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hívta meg a pártvezetőket a belpolitikai válság megvitatására.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) – arra hivatkozva, hogy Pamela Rendi-Wagner pártelnök, frakcióvezető már két „tartalmatlan látszattárgyalást” folytatott a kancellárral – Jörg Leichtfried frakcióvezető-helyettest, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) Walter Rosenkranz frakcióvezetőt, a Most (Jetzt) párt pedig egy parlamenti képviselőjét, Peter Pilzet delegálta a tárgyalásra. Egyedül a liberális Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) – amely elutasítja a Kurz elleni bizalmatlansági indítványt – küldte a pártelnökét, Beate Meinl-Reisingert a kancellárhoz.

Mindamellett ezek a lépések nem feltétlenül utalnak arra, hogy az SPÖ hétfőn a parlamentben megszavazza a Most által benyújtott bizalmatlansági indítványt – írta az APA osztrák hírügynökség. A szociáldemokraták és a szabadságpárt röviddel a hétfői rendkívüli parlamenti ülés előtt döntik csak el, hogyan járjanak el az indítvány ügyében.

Az ÖVP cáfolta azokat a találgatásokat, hogy a bizalmi szavazást esetleg két nappal elhalasztanák. Ez esetben Kurz ugyanis még kancellárként vehetne részt a keddi EU-csúcson, ami bukása esetén nem lenne lehetséges. A frakciószóvivő azt mondta, hogy az ÖVP még sohasem akadályozott meg rendkívüli parlamenti ülést, és ezt most sem fogja tenni. Kurz bejelentette, hogy csütörtökön délután sajtónyilatkozatban értékeli a délutáni tárgyalást.

A vasárnapi európai parlamenti választás megfigyelők szerint még módosíthat némileg a belpolitikai hangulaton. Van der Bellen államfő csütörtökön ismét párbeszédre szólította fel a pártokat, és több politikus és vezető tisztségviselő is arra figyelmeztetett, hogy Kurz leváltása esetén országos válság alakulhat ki. Johannes Hahn, a néppárt által jelölt európai biztos szerint a bizalmatlansági indítvány elfogadása meggyengítené az osztrák érdekérvényesítő képességet az EU-ban. Harald Mahrer, a Gazdasági Kamara és a Gazdasági Szövetség elnöke, valamint Franz Fischler korábbi EU-biztos, az Alpbach Európai Fórum elnöke is Kurz maradása mellett szállt síkra.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148901

Ajánljuk még a témában