Az uniós választás helyi tétje

2019. május 21. 13:17

Molnár Gyula
Népszava
A központosított állam víziója megbukott, a közszolgáltatások nem vagy alig működnek. Ennek véget kell vetni.

„A két oldal választói között a különbség csak a hangsúlyban fedezhető fel. A kormánypártok támogatói sértett és egyszerre támadó hangon csattannak ilyenkor fel, mintha éppen az előbb rángatták volna ki a kabátjukat vagy a pénztárcájukat egy felbőszült uniós bürokrata karmai közül, aki a nemzeti identitásukon és keresztény gyökereiken kívül – jelentsen ez bármit is – azt is magával akarta volna vinni Brüsszelbe. A »mieink«, az ellenzéki szavazók pedig panaszos sóhajjal teszik fel a kérdést, mert muníciót szeretnének kapni azokhoz a lépcsőházi vagy utcai beszélgetésekhez, vitákhoz, amit a két tábor tagjai egymással vívnak.

A válasz most talán egyszerűbb, mint eddig bármikor: azért kell az Unióra és tagországok szorosabb összefogását támogató ellenzéki pártokra, az MSZP-P-re szavazni, hogy életünk fontos dolgairól a döntés visszakerülhessen a választók, a magyar állampolgárok kezébe. És ez az idei év mindkét választására igaz, az őszi önkormányzati voksolás is erről szól. Azért kell az ellenzéki pártokra adni a voksokat, hogy véget érjen ez a központosítási rémálom, amiben minden helyi ügyben Orbán Viktor irodájában döntenek, és két stadionépítés vaskos dossziéival és számítógépes látványtervével takarják le az egészségügyi reform vékonyka előterjesztését, vagy a bezárandó iskolák listáját.

A központosított állam víziója megbukott, a közszolgáltatások nem vagy alig működnek. Ennek véget kell vetni: az erősnek álmodott, de jobbára csak izmozó állam helyett erős helyi közösségekre és hozzáértő önkormányzatokra van szükség. Erről szól az idén mindkét szavazás.

Az Európai Unió meghatározó pártjai és politikusai a magyar kormánnyal ellentétben tisztelik a tagországok, köztük Magyarország polgárait. A jogaikat nem szűkíteni akarják, mint Orbán Viktor kabinetje, hanem inkább bővíteni, s nem Brüsszelbe vinnék a döntéseket jelentős részét, hanem éppen ellenkezőleg, pont ott akarják meghozatni és végrehajtatni, ahol a választók a legkönnyebben tudják befolyásolni és ellenőrizni: az önkormányzatoknál. Az unió önkormányzati chartája leszögezi, hogy »az állampolgárok közügyekben való részvételének joga egyike az Európa Tanács valamennyi tagállama által elfogadott demokratikus elveknek«, s ez a jog »legközvetlenebbül helyi szinten gyakorolható«, mert »csak tényleges feladatkörrel bíró helyi önkormányzatok biztosíthatnak egyszerre hatékony és az állampolgárokhoz közelálló igazgatást«.”

(MTI)

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csakhogy a szép szavakat még egyik fél sem fordította le gyakorlati cselekvésre pl. az önkormányzatiságot illetően.
Ami pedig az iskolabezárásokat illeti: javallott a Cavinton szedése az MSZP-kormányzással kapcsolatban..

Lehet, hogy még nem döntött az illető: fiú-e vagy lány.

Ez csak legfelsőbb fokon egy komcsi bírónak köszönheti, hogy nem a tömlöcből írogatja, hogy a központosított állam víziója megbukott, a közszolgáltatások nem vagy alig működnek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés