Európa reménye

2019. május 18. 12:05

Rónay Tamás
Népszava
Csak egyet remélhetünk: a kancellár meggondolja magát.

„Nehéz elképzelni nyugdíjasként Merkelt, ha 2021-ben lejár kancellári mandátuma. S bár az állam- és kormányfőknek már a jövő heti EP választást követően meg kell állapodniuk a legfontosabb uniós tisztségekről, ha Merkel később mégiscsak úgy döntene, Brüsszelbe költözik, nehéz elképzelni, hogy ne találnának neki kivételesen fontos pozíciót.

Az EU-nak szüksége is lenne a hozzá hasonló formátumú politikusokra. Akár Manfred Weber, akár más személy lesz az Európai Bizottság következő elnöke, tekintély, karizma és hitelesség szempontjából meg sem közelítené a kancellárt. Az EU egyik legnagyobb hiányossága, hogy nincs igazán karakteres vezetője. Jean-Claude Junckert megválasztása óta számos bírálat érte, az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk pedig súlytalan, hiszen valós hatalma nincs.

További nyomós érv, hogy sosem állt ennyi kihívás előtt az EU. Donald Trump amerikai elnök mintha ellenségnek tekintené az Uniót, Kína is számos fejtörést okoz, mert nem hajlandó megnyitni piacait az EU előtt, Oroszország Európa megosztásán mesterkedik, s akkor még nem beszéltünk a populistákról vagy a Brexit megjósolhatatlan hatásaitól. Úgyhogy csak egyet remélhetünk: a kancellár meggondolja magát. Ez lenne Európa és ez Magyarország érdeke is, hiszen Merkel még Orbán Viktorral is képes szót érteni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Nehéz elképzelni nyugdíjasként Merkelt"

A férje már évek óta várja, hogy a Frau Merkel nyugdíjas legyen.

Merkelnek régen volt hitelessége, a békeidőkben, amikor lehetett lavirozni.
Jött az első hitelességi próba, a migransaradat és el is vesztette

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés