A nevető harmadik?

Világbankos csúcsjelölt tűnt fel a láthatáron

2019. május 15. 09:45

Névtelenséget kérő források szerint a volt uniós biztos, a bolgár Krisztalina Georgijeva is a Néppárt csúcsjelöltje lehet – adta hírül a Bloomberg gazdasági hírügynökség a honlapján.

Úgy tudja a Bloomberg, hogy a bolgár gazdasági szakember neve uniós vezetők tanácskozásain merült fel mint lehetséges csúcsjelölt. Georgijeva egészen 2016-ig volt az Európai Bizottság költségvetési felelőse, itt összesen három évet töltött el. Az EU előtt és után a Világbanknál dolgozott.

Jelölése az írás szerint azért is lenne logikus, mert sok EPP-tagpárt úgy véli, hogy itt az ideje, hogy az Európai Bizottság élén nő álljon, valamint így akadályozhatnák meg, hogy francia vagy német jelölt kerüljön a legfontosabb döntési pozícióba (ismeretes, legutóbb Michel Barnier Brexit-ügyi főtárgyaló neve is felmerült, mint lehetséges csúcsjelölt – a szerk.). 

Egy spanyol napilapra hivatkozva a Bloomberg azt is közli: az Európai Szocialisták Pedro Sánchez spanyol vezetőt küldik tárgyalni az uniós csúcsjelöltekről majd a 26-i választás után.

Maga a jelölést az is lehetővé tenné, hogy csak az EP-választás után, a május 28-i uniós csúcson dőlne el véglegesen az, hogy az egyes frakciók kit indítanak az Európai Bizottság elnöki tisztéért folytatott küzdelemben.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148429

Ajánljuk még a témában