Diákok, figyelem!

2019. május 15. 18:21

Szél Bernadett
Facebook
A kormány nem írta meg a házi feladatot.

„Diákok, figyelem! Megkérdeztem az ombudsmant, hogy véleménye szerint nem sérti-e az alapvető jogokat a megfelelő előkészítés nélkül bevezetendő kötelező nyelvvizsga, és hogy teljesültek-e a 2017-es ajánlásai. A válasza egyértelmű: a kormány nem tett eleget az ombudsman által részletezett alapvető követelményeknek, magyarul alapjogokba ütközik a kötelező nyelvvizsga jövő évi bevezetése. Ahogy fogalmaztam: a kormány nem írta meg a házi feladatot, de a diákoktól elvárja a sokak számára lehetetlent — az ombudsman korábban azt mondta, hogy alapjogi szempontból aggályos a kellő előkészítés nélküli kötelező nyelvvizsga elvárása felsőoktatási képzésbe lépéshez, a kormány nem tette meg a szükséges változtatásokat, így jogállami elvekbe ütközik és oktatási jogokat sért, amire most készül. Folytatni kell a tiltakozást, eggyel több érv szól amellett, hogy a jogaikért kiálló diákoknak van igaza!

A részletekről: 

  • A teljes dokumentum itt érhető el: https://www.parlament.hu/irom41/05998/05998-0001.pdf
  • Röviden a lényeg: azt írta az alapjogi biztos, hogy »a felsorolt ombudsmani ajánlások jelentős része nem vagy nem teljes mértékben valósult meg«, továbbá, »a hivatkozott jelentésemben foglalt, azóta más szakmai szervezetek által is megerősített álláspontomat és javaslataimat változatlanul fenntartom«. 

Az ombudsman ugye két éve kérte a kormányt arra, hogy biztosítsa a nyelvvizsgára való iskolai felkészítés tárgyi és személyi feltételeit, igazítsa a új követelményekhez a NAT-ot és a kerettanterveket, és halassza el a kötelező nyelvvizsga bevezetésénk dátumát. A biztos világosan kimondta, hogy az iskolának kell biztosítania a nyelvvizsgára való felkészülés feltételeit, és ha ennek a kormány nem tesz eleget, az sérteni fogja a diákok jogait. Mivel kormány nem tett eleget ennek, alapjogokba ütközik a kötelező nyelvvizsga jövő évi bevezetése.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Figyelem, ellenzék!
Márki és a társa nem az amerikai külügyben jártak, csak azt a látszatot keltették:-)))
Szerencsétlenek

És a matek érettségi is nehéz volt..

Egy tanácsadó cégnél lehettek pénzt koldulni.

Megtévesztő az embléma, ami látszik a képen. Hasonló a külügyéhez, de nem az.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés