Fehér foltok

2019. május 15. 10:52

Markotay Csaba
Népszava

Ilyen impozáns manipulációs készlettel az induláskor elbillen az eredmény.

„Személyes adatokat másoltak át egyik ajánlóívről a másikra; halottak neveit használták; aláírásokat hamisítottak – csak néhány példa a tavalyi parlamenti választás körüli visszaélésekről. És ezek nem ellenzéki vádaskodások, hanem Polt Péter legfőbb ügyész felsorolása arról, hogyan csaltak vagy csalhattak 2018-ban. A lista távolról sem teljes. Nincs benne például az, hogy néhány helyen feltűnően sok volt az érvénytelen voks, vagy a felvett és a leadott szavazatok közötti eltérés. Ahogy az sem, hogy az egyik-kelet-magyarországi községben a szavazatszámláló bizottság tagjai karon fogva mentek a választókkal a fülkébe, és azt is a tudtukra adták, hogy a Fideszre érdemes szavazni. Az egyik pécsi körzetben egy férfi a szavazás előtt ismerte el: fizettek neki, hogy a kormánypárti jelöltre húzza az ikszet – utóbb ennél az esetnél a Kúria is megállapította a jogsértést.

Egyszerű a képlet: akkor buktak ki a gyanús esetek, amikor a szavazókörökben ott ültek az ellenzéki delegáltak. Mert ami nem látszik, és nincs, aki beszéljen róla, az választási szempontból olyan, mintha meg sem történne. A fideszes szabályokat amúgy is trükközésre faragták. Indulhatnak kamupártok, szinte csak a Fidesz plakátolhat, médiafelülete alig van az ellenzéknek, a levélben szavazók névjegyzékében ki tudja, mennyi halott lehet, a választókerületeket úgy rajzolgatják át, ahogy akarják (legutóbb Miskolcon bukott ki egy ilyen példa).

Ilyen impozáns manipulációs készlettel az induláskor elbillen az eredmény. Az ellenzéknek egy lehetősége van: minden szavazókörbe saját embert küld, aki jelez, ha lát valamit. Elképesztő, hogy a dolog mégsem működik. Hétfőig – a határidő előtt három nappal – mindössze 1500 delegáltat neveztek meg összesen a listát állító pártok, a lehetséges 184 ezerből. Ha nem változik radikálisan a képlet, a bő 10 ezer szavazókörből megint több ezer marad fehéren. Ne legyen kétsége senkinek: a Fidesz végül mindenhova küld delegáltat, aki szavaz is, ha előkerül valamilyen jogsértés – és nem kell varázsgömb hozzá, hogy megjósoljuk, a kormánypártnak kedvező eredménynek aligha fekszik majd keresztbe.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148436

Ajánljuk még a témában