Bardot, Deneuve, Alain Delon: a politikai inkorrektség veterán sztárjai

2019. május 15. 12:20
Meglehetősen kritikusak a mai korral a 20. század második felének francia világsztárjai: a Jean-Marie Le Pennel a katonaság óta barátságban lévő Alain Delon, a sárgamellényes Brigitte Bardot és a #metoo-mozgalom túlzásait kritizáló Catherine Deneuve máig kiállnak saját kényelmetlen véleményeik mellett.

Mennyi erőfeszítés kell ahhoz, hogy valaki erkölcsösnek érezze magát? Egy kattintás. És mennyi munka kell ahhoz, hogy valaki kiérdemelje a cannes-i életműdíjat? Egy több mint hatvanéves pályafutás, filmek végtelen sora. 

Dühítő lenne az Alain Delon díjazása körül kitört hisztéria,

ha nem szoktunk volna hozzá az efféle esetekhez az elmúlt években.

Mint arról lapunk is beszámolt, internetes petícióban tiltakoznak az ellen, hogy Delont a cannes-i életműdíjjal tüntessék ki. A cikkünk írásakor több mint 20 ezer virtuális szignóval ellátott petíció megfogalmazói szerint „egy ilyen jelentős eseményen nincs helye rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”.

Miután tételesen felsorolják Delon bűneit (macsóizmus, homofóbia, szélsőjobboldaliság), megállapítják, „nem meglepő, hogy a tíz legutáltabb híresség között van Franciaországban”. Majd így folytatják: „és most, felettébb meglepő módon, a híres cannes-i fesztivál díjazni akarja őt".

Mintha egy egész életművet annulálna az, ha valakit utálnak.

Mintha elképzelhetetlen lenne olyasvalakit díjazni, aki nem kelt „pozitív érzelmeket” a lakosság széles rétegeiben. Mintha egy művészi életút egyetlen mércéje az illedelmesség volna.

Egy internetes petíció, ami a millenial örömtelenség és frusztráltság ki tudja, melyik dögletes virtuális bugyrából sercent elő, persze nem a világ, és a cannes-i fesztivál igazgatója is sietett biztosítani afelől, hogy Delon meg fogja kapni a díjat. Ám ha önmagukban nem is érdemelnek túl sok szót a Delon ellen tiltakozók, a tendencia, amit képviselnek, nagyon is veszélyes.

Alábbi cikkünkben a francia film ikonikus alakjainak nagy vitákat kiváltó kijelentéseit gyűjtöttük össze. Nem kell mindegyikkel egyetérteni, vannak köztük nyilvánvalóan ostoba mondatok is, de az kiviláglik belőlük, mennyivel nonkonformistábban gondolkodnak ezek az idős színészek, mint a fiatal generációk.

Az öreg Le Pen jó barátja

Alain Delon már 1987-ben kiállt Jean-Marie Le Pen Nemzeti Frontja mellett. „A szélsőjobboldal, legyünk pontosak, a jobboldalhoz tartozik, és franciák milliót foglalja magába. Nem tehetjük meg, hogy tudomást sem vesszünk milliók véleményéről. Van, amiben egyetértek Jean-Marie Le Pennel, van, amiben nem. Régóta a barátom, nagyon szimpatizálok vele.”

Delon és Le Pen az ötvenes években, Indokínában találkoztak először, ahol

a leendő pártvezér egy ejtőernyős alakulat tagjaként, míg Delon a haditengerészetnél szolgált.

Barátságuk azóta tart, hűségük egymás iránt rendületlen. Amikor 1986-ban egy kitüntetés átadásakor a politikus és a színész a fotósok hada előtt ölelgette egymást, sok kritika érte Delont, ő viszont ennyivel válaszolt: „A halálomig ölelgetem őt, ha kell!” Néhány éve pedig videó örökítette meg, ahogyan Delon telefonon köszöntötte fel az öreg Le Pent a születésnapján.

2013-ban egy svájci lapnak arról beszélt, örül a Nemzeti Front előretörésének, annak, hogy „Le Pen és lánya, akik ezidáig egyedül harcoltak, immár számíthatnak a franciák támogatására”. „Az embereknek elegük van abból, ahogyan [a politikusok] beszélnek hozzájuk, tetteket akarnak. De Gaulle vagy akár Mitterrand alatt más Franciaországot ismertek meg” – magyarázta. Nyilatkozata hatására a Miss France-bizottság megfosztotta tiszteletbeli elnöki címétől. Delon később azt fejtegette, hogy negyven éve meggyőződéses gaullista, és sajnálja, hogy a 2012-es elnökválasztáson nem választották újra Nicolas Sarkozyt.

2012-ban nagy vitát váltottak ki a melegekkel kapcsolatos szavai is. Egy tévéműsorban azt fejtegette, hogy a homoszexualitás „természetellenes”, és rosszul fogadja, hogy „banalizálják” a jelenséget. „A férfiaknak az a dolguk, hogy szeressenek egy nőt, hogy udvaroljanak egy nővel, nem az, hogy egy pasival flörtöljenek” – mondta, hozzátéve: „Tőlem házasodhatnak, ez nem zavar, azt viszont nem szeretném, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe. Még ha vén baromnak is tűnök, meg kell mondanom: sokkol a dolog!”. A színész szerint egy gyereknek egy apával és egy anyával kell rendelkeznie.

„Gyűlölöm ezt a kort, hányok tőle”

2009-ben arról beszélt, nem kellett volna eltörölni a halálbüntetést. „Támogatom a halálbüntetést, mert így neveltek, nagyon fiatalon megtanították nekem, hogy a gazt ki kell tépni. Vannak dolgok, amiket nem bocsáthatunk meg. Vannak emberek, akik olyan tetteket követnek el, hogy nem maradhatnak a Földön.” Amikor a republikánus Nadine Morano kijelentette, hogy „Franciaország fehér rasszú ország”, a színész a szélsőségességgel vádolt Morano védelmére kelt. „Csak egy kérdés: Kenya milyen rasszú ország? Feketék ott az emberek. Nevetséges és groteszk ezt a vita, nincs semmi értelme”.

Azt is többször kifejtette a színész, hogy

nem érzi magát jól a mostani társadalomban.

A világ nem tetszik a 2000-es évek óta. Némiképp a perifériáján élek. Csupán azt kívánom, hogy a gyerekeim ne szenvedjenek tőle nagyon, és megbirkózhassanak a próbatételekkel, amelyek várnak rájuk” – nyilatkozta. Tavaly nagyot szólt a Paris Match-nak, egész pontosan François Hollande volt élettársának adott interjúja is, amiben elmondta, most érzi magát életében a „legnyomorultabbul”.

Az élet nem tartogat már számomra sok dolgot. Mindent megismertem, mindent láttam. Gyűlölöm ezt a kort, hányok tőle. Tele van lényekkel, akiket gyűlölök. Minden hamis, mindent meghamisítanak. Csak a pénz számít. Nincs többé tisztelet, se a kimondott szónak becsülete. Egész nap bűnesetekről beszélnek. Nem lesz bennem sajnálat, amikor el kell hagynom ezt a világot” – mondta.

Bardot <3 Zemmour

A francia mozi legendái közül nem Alain Delon az egyetlen, aki rendszeresen magára vonja az internetezők átkait. Mint lapunk is megírta, Brigitte Bardot tavaly élesen kritizálta a #MeToo-vádakat. „Ami a színésznőket és nem általában véve a nőket illeti, az esetek többségében képmutató, nevetséges és érdektelen megnyilatkozások ezek. Sokkal fontosabb témákról is beszélhetnénk ehelyett. Engem soha nem zaklattak szexuálisan. Bájosnak tartottam, ha azt mondták, szép vagyok, vagy hogy formás kis seggem van. Az efféle bók jólesik. Sok színésznő van, aki el próbálja csábítani a producereket, hogy megszerezzen valamilyen szerepet, aztán pedig azt mesélik, hogy zaklatták őket, csak hogy beszéljenek róluk. Valójában ez inkább árt, mintsem használ nekik” – mondta a Paris Match-nak.

Bardot azért később finomított az álláspontján: arról beszélt a Le Monde-nak, hogy a hollywood-i színésznők többségükben képmutatók, csupán az az egyetlen érdemük, hogy rávilágítottak egy létező problémára. „Elfogadhatatlan, hogy annyi nő kénytelen legyen elviselni a szemetek bántalmazását. Ami engem illet, hadd idézzem ismét Madame de Staëlt: minél inkább ismerem a férfiakat, annál inkább szeretem a kutyákat.” Ugyanebben a beszélgetésben jelentette ki azt is, hogy iszonyodik az emberi fajtól,

a hírnév „mérgező és pusztító”, az emberek pedig nem hagyják békén,

ma sem tudja elhagyni a házát anélkül, hogy egy „barom” ne kapná elő az okostelefonját.

A színésznő nem nagy híve Emmanuel Macronnak, tavaly decemberben sárga mellényben fotózkodott, hogy kifejezze támogatását az elnök ellen tüntetők mellett. Elismeri, hogy Macronnak „őrületes kisugárzása” van, nagyon jóképű, ezért inkább színésznek kellett volna mennie, annál is inkább, mert elnökként „megöli a kisembereket”,

„együttérzés nélküli, távoli, felsőbbrendű, királyi stílusú gazdaként” viselkedik.

Az egyik oldalon ott vannak a miniszterek, akiket sofőr furikáz mindenhova, a másikon meg azok, aki a hónap végén fillérekből kuporognak. Még a végén kommunista leszek! Na jó, azt azért nem” – tette hozzá mosolyogva, azt viszont elismerte, hogy szimpatikus neki a szélsőbaloldali Jean-Luc Mélenchon, akiben külön becsüli, hogy vegetáriánus.

Bár BB azt állítja, hogy politikai választásaiban csupán az állatvédelem szempontját követi, régóta tudni lehet, hogy közel áll a Nemzeti Fronthoz, 2012-ben és 2017-ben is a Marine Le Penre való szavazásra hívott fel (egyszer a „21. század Jeanne d’Arc-jaként” hivatkozott rá, férje, Bertrand d’Ormale pedig Jean-Marie Le Pen tanácsadója volt. A színésznő a bevándorlás nagy kritikusa, többször is elítélték gyűlöletkeltésért, amiért a mecsetek egyre növekvő száma miatt kesergett, a Franciaországot elözönlő idegenekről beszélt, vagy azt fejtegette, a muszlimok ráerőltetik a szokásaikat a többségi társadalomra.

Egy nemrégiben közzétett interjúban elárulta: nagyon nagyra tartja Éric Zemmourt, a botrányok övezte jobboldali újságírót. „Rendszeresen nézem őt a tévében, nagyon bátor ember. Azt mondja, amit gondol, ebben a bikkfanyelv uralta országban, ahol ha valamit egyenesen kimondunk, a bíróság elé citálnak” – fogalmazott.

 A Mandiner Zemmourral készült beszélgetését ezen a linken olvashatják.

Bardot és Deneuve is indul az EP-választáson

Ami Bardot-t illeti, ő is igencsak messzire tud menni az őszinteségben, és néha bizony jócskán rasszista kijelentésekre ragadtatja magát. Néhány hónapja levelet küldött az általa „démoni szigetnek” nevezett La Réunion prefektusának, amiben arról írt: „a bennszülöttek megőrizték a vademberi génjeiket”, a szigetlakók „degenerált népség, amely továbbra is át van itatva az ősi szokásokkal, a barbár tradíciókkal”. A színésznő a réunioniak állattartási szokásai miatt háborodott fel.

BB februárban bejelentette: megméretteti magát az európai parlamenti választáson, méghozzá az Animalista Párt színeiben. A listán szerepel egy bizonyos Catherine Deneuve is, aki nem összetévesztendő a sztárral, egy tanárnőről van szó. De ha már itt tartunk: A nap szépe és a Cherbourg-i esernyők színésznőjétől sem idegenek a közéleti és a politikai reflexiók.

Tavaly nagy vihart kavart, amikor Bardot-hoz hasonlóan a #MeToo-mozgalmat bírálta. „Rettenetesnek találom ezt az egészet. Tényleg érdekes lenne az, hogy így beszélünk a dologról? Megkönnyebbülést hozna? Valamiképpen javít a problémán?” – tette fel a kérdést. Deneuve aztán többekkel együtt nyílt levélben fordult a nyilvánossághoz, kifejtve:

szerinte túl messzire ment a zaklatási botrányokból kinőtt kezdeményezés.

Deneuve elismerte, hogy több férfi követ el szexuális zaklatást, mint nő, ám úgy érzi, a hashtag a „besúgásra” bátorít, és semmi biztosíték nincs arra, hogy egyesek nem önös célokra használják ki a helyzetet, vagy hogy ártatlanokat nem hajszolnak az öngyilkosságba. Azt sem nézi jó szemmel, hogy a mozgalom nyomán egyesek kitörölnének a művészettörténetből bizonyos alkotókat.

Catherine Deneuve ugyanakkor megüzente „a konzervatívoknak, a rasszistáknak, a tradicionalistáknak”: se a hálájára, se a barátságára ne számítsanak. A sárgamellényes tüntetések kapcsán arról értekezett, „rendkívüli sokkolónak” találta azokat a sértéseket, amiket Macron elnök fejéhez vágtak, és türelemre kérte a franciákat, illetve arra, hogy „hagyjanak időt” az elnöknek. „Szemére vethetünk bizonyos dolgokat, de őt választották meg” – hangsúlyozta.

Nem ennyire megértő Macronnal szemben Jean-Louis Trintignant. „A bennünket kormányzó emberek és a szegénységben élő, szenvedő emberek között jókora szakadék van. Úgy vélem, Macron becsületes ember. De törvényeket szavaztat meg a KRESZ-ről, miközben ő maga sohasem vezetett, mindig volt sofőrje. Soha nem éhezett. Egy művelt, intelligens alakról van szó, de nem áll elég közel a néphez” – vélekedett a baloldali elköteleződéséről ismert színész.

Összesen 173 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elég öregek ahhoz, hogy kimondhassák az igazat. Az ugató
kutyák egy karcolást sem ejthetnek rajtuk.

Minden nő egy IGAZI férfit akar, azt ha megkapta nyávog, hogy
az igazi férfi:

1. csajozik
2. berúg
3. idönként lekever egy-két pofont
4. kimarad a haverokkal
5. koszosan-véresen jön haza vállán egy őzzel
6. sáros cipőben végigtrappol a lakásban
7.este már megint odaszögezi őt az ágymatrachoz

Az említett művészek egy letűnt, anakronisztikus kor képviselői, amelyben a férfiak még férfiak, a nők pedig nők voltak. Ez pedig a mai "haladók" szemében megbocsáthatatlan bűn.

Lehet Delonékkal vitatkozni, de kvázi boszorkányüldözést indítani ellenük a véleményük miatt, éppen az igazukat igazolja.

Sosem jártak együtt, sosem voltak szeretők, BB és Delon.

Nem hiszem el, hogy a franciák ne szeretnék Alain Delont.

Ami pedig Brigitte Bardot illeti pár éve kikelt a homokosok ellen is.
Nem bírja a magamutogatásukat, pózolásukat, ezt az egész erőszakosan tolakodó meleg lobbit. Több homokos barátja is van, de ez a véleménye.
A zsidókkal kapcsolatban is nyilatkozott negatívan, annak ellenére, hogy zsidó élettársa volt a förtelmesen ronda Serge Gainsbourg.

Mireille Darc elég majmocska arcú volt. Nem volt szép nő.
Delon a legszebb férfi volt, - szerintem. BB pedig szintén.
Annyi kép készült róluk külön, külön és mégsem lehet megunni, olyan szépek, izgalmasak.
Kipróbáltam más szép színésznőkkel is, 10 perc után meguntam.

Tényleg? :) Elég lányos az arca.

Aha, csakhogy ott nem arról volt szó.
Azok kiabáltak elnyomásról, diktatúrákról, akik a nagy diktatúra alatti elnyomatásban évente százmilliókat kaptak olyan alkotásokra, amelyekre egyébként szinte senki nem volt kíváncsi.
Szívesen.

Amikor azt üzente BB a franciáknak, hogy ne szavazzanak Macronra, valamiért az állatok miatt, már akkor megtárgyaltuk, tehát tudtam, hogy ismered.
Azon csodálkoztam, hogy bár a mandi a legrosszabb fotót hozta le BB-ről egyik hozzászóló sem gúnyolta ki, hogy milyen öreg és ráncos lett.
Mindenkinek szép emlékei voltak róla.

Már múltkor is írtam, hogy Gina Lollobrigidára írták egyedül, hogy "Az isteni Gina."
Nagyon szép nők voltak akkor a filmekben. Ma meg sokszor olyan rondák, hogy nem is tudom, hogy kerültek a filmekbe. Rossz rájuk nézni is.
BB-től olvastam egy francia lapban talán a Paris Matchban, ugyanezt nyilatkozta, hogy hova lettek a szép nők a filmekből.

Válaszok:
Sulammit | 2019. május 15. 17:50

Mondj egy ilyen kaliberűt. Szépet.

Abból is látszik, hogy feje tetejére állt a világ, amikor politikai korrektségnek nevezik a valóság elhallgatását, pl. hogy a bűnelkövető milyen származású. A média a "polkorrektség" nevében elhallgatnak Európában migránsok által elkövetett bűncselekményeket. Ugyanakkor azt nevezik politikai inkorrektségnek, aki elmonja az igazat, illetve kimondják azt, amit mindenki tud, csak agyon KELL hallgatni.
Normális ez a világ???
Egyáltalán kik vették maguknak a bátorságot, hogy ezeket a fogalmakat önkényesen meghatározzák, meddig és miért tűri ezt el a többség?

Nem, nem felel meg. Sophia közel sincs ilyen szép, ráadásul plasztikázott. De most elbeszéltünk egymás mellett, mert azt kértem, hogy mondjál mai ilyen szép színésznőt.
Elizabeth Taylor sokkal szebb, mint Sophia.

Na megnézem, hogy ki az. Szép háromgyerekes leszbikus anyuka.
Lehet, hogy nem fog könyörögni neked. :)

"erkölcsrendőr feministák valami furcsa okból kifolyólag azért mégis inkább az Alain Delon-típust rángatná be az ágyukba, mintsem a 69. androgün gender valamelyik jeles képviselőjét."

Vagy Macron néger fiújait.. ;)

Ó, te kis naiv, neki sem hiszel?

A színésznő saját állítása szerint biszexuális[ és egy kezén meg tudja számolni hány férfival volt szexuális kapcsolata. Viszont annál többször jelent meg róla leszbikus jelenetet tartalmazó kép, vagy videó.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Megan_Fox

Igen, írtam, hogy szép. Nagyon szép. Az is tetszik, hogy bevállalt három gyereket.

Szépek!

https://live.staticflickr.com/2467/4086810500_e3da2aab3e.jpg

Ja, hogy te ezt is jobban tudod nála!

Nem az volt a kérdés, hogy vannak-e még szép lányok a filmiparban. Azt kérdeztem, hogy ilyen kaliberűt, mint BB volt, vagy Gina. Nem véletlenül mondják, hogy Sophia Loren az utolsó nagyasszony, vagy micsoda.

Az általad felsoroltak egyike sem az. Vannak köztük szépek, de nem szép nőkről beszélek, az van a magyar utcákon is. Navde idesorolni ilyen nőket, mint Sandra Bullock, aki minden, csak nem szép, vagy Jennifer Anistont, aki aranyos, de nem egy Merilin Monroe. Nicole Kidman vörösen szép volt, de szőkén és botoxszal borzalmas, Julia Roberts, a szélesszájú kisbéka! Pont tegnap ment valamelyik filmje kifejezetten csúnya volt.
Na ne nevettesd már ki magad.
Ezeket a nőket egy Bardottal összehasonlítani!

Nincsenek agyonplasztikázva, ill. sehogy sem, mint amerikai társaik. BB még a csípő műtétjét sem vállalta.

Ja, hogy nem érdekel? Akkor minek szóltál hozzá, minek másoltad be ezt a rengeteg nevet?
Képzelem mennyi nevet írtál volna, ha még érdekel is.
Tisztára megnyugtattál, hogy nem vagy szerelmes beléjük.

Nem az ötvenes évekről beszél. „A világ nem tetszik a 2000-es évek óta.
Az ő szempontjából biztosan jobb volt. És nem az öregsége miatt.
Gyerekkoromban mindig Párizsba vágytam. Felnőttem és eszem ágában sincs odamenni.
Párizsból aliáznak a zsidók. Párizsban no-go zónák vannak.
Párizs tele van muszlimmal, Párizs nem biztonságos.
Pár éve jártam Franciaországban, akkor még nyoma sem volt ezeknek a mai állapotoknak.
Ha Delont a külseje zavarná elmenne egy plasztikai sebészhez és levetetné a táskákat a szeme alól és a szemhéját felvarratná. De nem teszi.
A közállapotokkal nincs megelégedve, nem nőhiányban szenved, inkább társ hiányában, talán egy olyanéban, mint ami megadatott Dávid királynak Abiság személyében, öregségére.

Azt is írtam, meg ezt is írtam. "Mondj egy ilyen kaliberűt. Szépet."

"Nagyon szép nők voltak akkor a filmekben. Ma meg sokszor olyan rondák, hogy nem is tudom, hogy kerültek a filmekbe. Rossz rájuk nézni is."

Húzd alá a megfelelő szót a szövegben! Látom nem sikerült megtalálnod. Na akkor segítek.


"Sokszor" ez kellett volna aláhúznod.

Nem azt írtam, hogy mindegyik ronda.

Edvinddel mi már ezt megbeszéltünk. Ízlések és pofonok.

Na ennél azért több. Három testőr szerepelt a hírekben, ahogy elnézem.

Na, az a nő, egy világ csúfsága. Ráadásul elől deszka, hátul léc.
Egy filmjét sem láttam, mert rosszul leszek tőle, ha csak ránézek is.

Olvastam valahol, hogyan építenek fel egy átlag nőt sztárrá.
A példa Julia Roberts volt. Belenyomnak egy csomó pénzt, reklám, stb. és addig amíg a köztudatba nem kerül a neve, képe.
Vagyis felépítik.
BB-t, nem kellett, elég volt lefényképezni és smink nélkül!

Én is egyetértek magammal. :))

Miért nem ezt a képét tetted be Sophia Lorennek?

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2069/20695/206955/20695558_c57d5978a70dbf05d79c53d1ccedd1e4_wm.jpg

Láttam a Micsoda nő, azt hiszem ez a címe, abban tényleg szép volt. És az Egy ágyban az ellenséggel c. filmjét is.
Ami tegnap ment, abban olyan csúnya és jelentéktelen volt, olyan igazi illúzió romboló.

Pláne, hogy Ginának és BB-nek 58-as dereka volt, és nem deszkák.

Sophia egy díva és nagyon jó színésznő. A parókáját lecserélhetné egy jobbra az igaz.
Egyenes tartású 84 éves hölgy.

Fakutya csak szeretne így kinézni 84 évesen. Tényleg szép.

https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/2490/24909/249096/24909671_e4e049f079b70f7eddb3b389d9a67d8e_wm.jpg

Á, nem. Az a pasi, minden filmjében egyformán játszik. Semmi változatosság.
Pedig írtam már neked, hogy a változatosság gyönyörködtet. :)

Ilyen mellekkel, tényleg nehezen menne neked. :)

Az első kettőt nem ismerem. Az Asszony meg a lánya, az kétféleképpen is ment. Ó, és Belmondóval a régebbi.

Milyen alakítása volt abban is!

Ultimátumot adott Pontinak.

Majd otthon megnézem, hogy meddig tart.

Á, dehogy! Csak simán hozzáment volna egy amcsi színészhez, aki odavolt, meg vissza érte. Nem jut eszembe a neve, klassz pasi, csak közben azt olvastam róla, hogy nem egy hideg férfi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés