Művérrel öntötték le a párizsi Trocadérót a környezetvédők

2019. május 12. 15:20

Tiltakoznak a kihalás ellen.

Művért öntöttek a párizsi Trocadéro tér lépcsőire vasárnap a Lázadás a kihalás ellen nevű környezetvédő szervezet tagjai a biológiai sokszínűség gyorsuló csökkenése ellen tiltakozva. A fekete ruhába öltözött, többségükben fiatal aktivisták 300 liter vörös folyadékot öntöttek a lépcsőkre számos turista és rendőr szeme láttára.

A tüntetők „Lázadás a kihalás ellen” feliratú zöld transzparenseket és egy nagy fekete „Állítsátok meg a 6. kihalást” feliratú molinót tartottak kezükben, több perces némasággal tisztelegtek a kihalt fajok előtt, majd elkezdték a lépcső letakarítását.

A délnyugat-franciaországi Bordeaux-ban őrizetbe vettek hat, magukat ugyanennek a szervezet tagjának valló embert vasárnap, amiért az éjjel a város központjában álló kereskedelmi és iparkamara épületének állványzatára egy „Chirac gyere vissza!” feliratú óriás transzparenst erősítettek, Jacques Chirac volt francia köztársasági elnök, miniszterelnök, párizsi főpolgármester személyére utalva.

A rendőrség közlése szerint a hat embert mások testi épségének veszélyeztetése miatt állították elő, a transzparenst a tűzoltóság a reggeli órákban leszerelte.  Az ENSZ Biodiverzitási és Ökoszisztéma-szolgáltatási Kormányközi Tudományos Testülete (IPBES) szakértőinek legutóbbi, hétfői jelentése szerint a Földön élő 8 millió faj közül 1 milliót fenyeget a kihalás veszélye, sokakat a közeli évtizedekben.

A Lázadás a kihalás ellen franciaországi szervezete brit mintára szerveződött meg 2018 őszén, és erőszakmentes polgári engedetlenséget hirdet, hogy így kényszerítse a kormányokat és a vezetőket az általános éghajlat- és ökológiai változásra való reagálásra.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148263

Ajánljuk még a témában