Orbán, Salvini, FPÖ és AfD: jobbra mozdítják Európát?

2019. május 10. 13:30

Fideszes, AfD-s, zöld és szociáldemokrata politikus vitázott a kérdésről a bécsi Puls 4 műsorában.

A Puls4 műsorában Alice Weidel, az AfD frakcióvezetője, Michel Reimon, a Zöldek EP-képviselője, Szalay-Bobrovniczky Vince, magyar államtitkár és Julia Herr az SPÖ EP-képviselőjelöltje arról vitatkozott, hogyan változtatja majd meg az új jobboldali szövetség, Salvini, Orbán, Strache és Weidel pártjainak szövetsége Európát.

EU-ellenes szövetség?

Az AfD farkcióvezetője elmondta, ez nem Európa-ellenes, hanem valójában egy Európáért kötött szövetség. „Ismertek a kritikáink az EU-val szemben. A legfontosabb kritikánk hogy Európa össze lett tévesztve az EU-val. Az EU számunkra egy antidemokratikus képződmény, ahol meg nem választott biztosok törvényalkotási joggal rendelkeznek, ez normál esetben a parlamentet illeti meg. Ezért szeretnénk, hogy a nemzetállamok, ahol választott vezetők vannak, visszanyerjék a hatásköreiket.” Alice Weidel hangsúlyozta, ez megfelel az EU egyik legfontosabb alapelvének, a szubszidiaritásnak.

Szalay-Bobrovniczky Vince kijelentette, a magyar kormány nem épít új szövetséget, az Európai Néppárt tagja. Emellett a Fidesz egy különleges helyzetben van, a jogainak gyakorlását az Európai Néppártban felfüggesztette, illetve, miután Weber megsértette a magyarokat, az ő jelöltségét sem tudják támogatni. A magyar álláspont szerint az Európai Tanács az unió legfontosabb szerve, ahol a választott kormány-és államfők ülnek, a szerződéseknek megfelelően itt kéne politikai döntéseket hozni, és nem a bizottságban. „Mi nem Európát kritizáljuk, hanem egyes európai döntéseket, mert jobbá akarjuk tenni Európát.” A magyarok hetven százaléka támogatja az EU-tagságot – emelte ki a fideszes politikus.

Nem szélsőjobboldali pártok

Alice Weidel az SPÖ-s politikus kijelentésére reagálva visszautasította, hogy akár az AfD, akár az FPÖ vagy a Fidesz szélsőjobboldali pártok lennének.

Szalay-Bobrovniczky Vince hozzáfűzte, a szélsőjobboldali jelzővel való megbélyegzés helytelen, kommunista retorika. Ezek a pártok beszélnek problémákról, egyes kérdésekben azonos állásponton vannak, másokban talán nem. Abban azonban mind egyetértünk, hogy az Európai Bizottságnak nem lehet migrációt támogató elnöke – jelentette ki az államtitkár. „Hazafias pártok vagyunk, ezt az irányvonalat követjük.” Hozzátette, bár Weber megsértette a magyarokat, azonban ha visszakozik az álláspontjától, miszerint nincs szüksége a magyarok szavazataira, nem elképzelhetetlen a támogatása, hisz továbbra is egyazon pártcsaládban vannak.

Ne Brüsszel döntsön a migrációról!

A magyar államtitkár szerint fontos, hogy ne Brüsszel döntsön a bevándorlásról, mert Brüsszel egyrészt képtelen kezelni a problémát, másrészt támogatná az illegális migrációt. A kérdésről nemzetállamok maguk kell, hogy dönthessenek. Magyarország és Ausztria között volt is sikeres határvédelmi együttműködés.

Alice Weidel szerint a német kancellár jogellenesen megnyitotta a határokat és beengedte a migránsokat. Ezek után nem lehet ráerőltetni a kelet-európai országokra a migránskvótát. Kiemelte: Magyarország volt az egyetlen állam, amely betartotta a dublini szabályozást. Azt látjuk, hogy Orbánt azért büntetik meg, mert betartotta a szabályokat. Valójában ez ássa alá a jogállamiságot, és növeli a szkepszizmust a lakosság körében.

Julia Herr erre úgy reagált, valójában Magyarországon van probléma  a jogállamisággal, rosszul használják fel az EU által nyújtott támogatásokat, nem tartják tiszteletben a sajtószabadságot és egyéb jogállami normákat, ezért meg kéne vonni a kohéziós pénzek egy részét.

Szalay-Bobrovniczky azt válaszolta, a pénzt, ami Magyarországnak járna, valójában azért akarják megvonni, mert Magyarország fellép a migráció ellen.

A teljes vitát német nyelven megtekinthetik itt.

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148184

Ajánljuk még a témában