Orbán, Salvini, FPÖ és AfD: jobbra mozdítják Európát?

2019. május 10. 13:30
Fideszes, AfD-s, zöld és szociáldemokrata politikus vitázott a kérdésről a bécsi Puls 4 műsorában.

A Puls4 műsorában Alice Weidel, az AfD frakcióvezetője, Michel Reimon, a Zöldek EP-képviselője, Szalay-Bobrovniczky Vince, magyar államtitkár és Julia Herr az SPÖ EP-képviselőjelöltje arról vitatkozott, hogyan változtatja majd meg az új jobboldali szövetség, Salvini, Orbán, Strache és Weidel pártjainak szövetsége Európát.

EU-ellenes szövetség?

Az AfD farkcióvezetője elmondta, ez nem Európa-ellenes, hanem valójában egy Európáért kötött szövetség. „Ismertek a kritikáink az EU-val szemben. A legfontosabb kritikánk hogy Európa össze lett tévesztve az EU-val. Az EU számunkra egy antidemokratikus képződmény, ahol meg nem választott biztosok törvényalkotási joggal rendelkeznek, ez normál esetben a parlamentet illeti meg. Ezért szeretnénk, hogy a nemzetállamok, ahol választott vezetők vannak, visszanyerjék a hatásköreiket.” Alice Weidel hangsúlyozta, ez megfelel az EU egyik legfontosabb alapelvének, a szubszidiaritásnak.

Szalay-Bobrovniczky Vince kijelentette, a magyar kormány nem épít új szövetséget, az Európai Néppárt tagja. Emellett a Fidesz egy különleges helyzetben van, a jogainak gyakorlását az Európai Néppártban felfüggesztette, illetve, miután Weber megsértette a magyarokat, az ő jelöltségét sem tudják támogatni. A magyar álláspont szerint az Európai Tanács az unió legfontosabb szerve, ahol a választott kormány-és államfők ülnek, a szerződéseknek megfelelően itt kéne politikai döntéseket hozni, és nem a bizottságban. „Mi nem Európát kritizáljuk, hanem egyes európai döntéseket, mert jobbá akarjuk tenni Európát.” A magyarok hetven százaléka támogatja az EU-tagságot – emelte ki a fideszes politikus.

Nem szélsőjobboldali pártok

Alice Weidel az SPÖ-s politikus kijelentésére reagálva visszautasította, hogy akár az AfD, akár az FPÖ vagy a Fidesz szélsőjobboldali pártok lennének.

Szalay-Bobrovniczky Vince hozzáfűzte, a szélsőjobboldali jelzővel való megbélyegzés helytelen, kommunista retorika. Ezek a pártok beszélnek problémákról, egyes kérdésekben azonos állásponton vannak, másokban talán nem. Abban azonban mind egyetértünk, hogy az Európai Bizottságnak nem lehet migrációt támogató elnöke – jelentette ki az államtitkár. „Hazafias pártok vagyunk, ezt az irányvonalat követjük.” Hozzátette, bár Weber megsértette a magyarokat, azonban ha visszakozik az álláspontjától, miszerint nincs szüksége a magyarok szavazataira, nem elképzelhetetlen a támogatása, hisz továbbra is egyazon pártcsaládban vannak.

Ne Brüsszel döntsön a migrációról!

A magyar államtitkár szerint fontos, hogy ne Brüsszel döntsön a bevándorlásról, mert Brüsszel egyrészt képtelen kezelni a problémát, másrészt támogatná az illegális migrációt. A kérdésről nemzetállamok maguk kell, hogy dönthessenek. Magyarország és Ausztria között volt is sikeres határvédelmi együttműködés.

Alice Weidel szerint a német kancellár jogellenesen megnyitotta a határokat és beengedte a migránsokat. Ezek után nem lehet ráerőltetni a kelet-európai országokra a migránskvótát. Kiemelte: Magyarország volt az egyetlen állam, amely betartotta a dublini szabályozást. Azt látjuk, hogy Orbánt azért büntetik meg, mert betartotta a szabályokat. Valójában ez ássa alá a jogállamiságot, és növeli a szkepszizmust a lakosság körében.

Julia Herr erre úgy reagált, valójában Magyarországon van probléma  a jogállamisággal, rosszul használják fel az EU által nyújtott támogatásokat, nem tartják tiszteletben a sajtószabadságot és egyéb jogállami normákat, ezért meg kéne vonni a kohéziós pénzek egy részét.

Szalay-Bobrovniczky azt válaszolta, a pénzt, ami Magyarországnak járna, valójában azért akarják megvonni, mert Magyarország fellép a migráció ellen.

A teljes vitát német nyelven megtekinthetik itt.

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"az Európai Tanács az unió legfontosabb szerve, ahol a választott kormány-és államfők ülnek, a szerződéseknek megfelelően itt kéne politikai döntéseket hozni, és nem a bizottságban."

Téved az államtitkár úr. Az EU-ban nem politikai döntéseket kell hozni, hanem gazdasági döntéseket. A pártpolitikát pedig meg kell hagyni a tagállamoknak.

Válaszok:
hhonor | 2019. május 10. 16:12

"Az Eu parlamentnek nincs törvényhozási joga

Pontatlan a megfogalmazásod.

Ez lenne a megfelelő: Az Európai Parlament nem kezdeményezhet önállóan törvényt, de módosíthatja vagy megvétózhatja azokat számos politikai területen.

Mi van akkor, ha azt mondjuk; a nemzeti pártok vannak az origóban?
Akkor ugye az összes többi párt szélsőséges?

Ki szegte meg a migránsokkal kapcsolatos szerződést?
Németország képviseletében Merkel kancellár, amelyet az EU elfogadott és támogatott.

Ki akarta becsempészni minden áron, különböző türkökkel a kötelező kvótát a szerződésekbe? Az EU bürokratái Juncker vezetésével.

Ki volt aki 2006-ban elhallgatta, hogy a magyar kormány valótlan adatokat közlt a konvergencia program? Az EU bürokratái José Manuel Durão Barroso vezetésével.

Ki volt az aki nem kísérte figyelemmel Görögország kormányai által küldött adatokat és hagyta a mértéktelen eladósodást? Az EU bürokratái.

Milyen döntések születtek, beleértve Lengyelországot és Magyarországot elítélő EP határozatot? Pártpolitikai döntések.

A Brexitet most nem említem meg, mert ahhoz regényt kellene írni.

Röviden. Ha minden országban megvizsgálnánk azokat amelyeket Magyarország tekintetében Julia Herr felemlít, akkor az EU-ban lévő összes országgal probléma van.

Elnézést, régen rossz lenne, ha az EU-ban csak gazdasági kérdéskörök kerülnének terítékre. Lássunk akár néhány példát: biztonságpolitika, európai stratégiai érdekek, külső határvédelem, migráció és menekült kérdéskörök kezelése, brexit kezelése, schengen, kisebbségek védelme, ...

"Az Európai Tanács minden ülésén következtetéseket fogad el. Ezekben vázolja, hogy adott konkrét területeken milyen intézkedéseket lát szükségesnek, és mely célok elérését tartja kívánatosnak. Az Európai Tanács a következtetésekben határidőt is szabhat egy adott témával kapcsolatos megállapodásra vagy valamely jogalkotási javaslat benyújtására, ily módon befolyásolva és irányítva az EU politikai menetrendjét."

Nyilván nem tagállami pártpolitikai fórumok szervezését igényli a következő témakör kezelése sem, ami viszont valóban EU szinten kezelendő:
"Az Európai Tanács hozzájárul a határidő-hosszabbításhoz annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság meg tudja erősíteni a kilépésről rendelkező megállapodást."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés