A kígyó és svihák

Mikszáth-idézettel üzen az MLP Karácsonynak

2019. május 8. 14:29

A „Nagy Ellenzéki Összefogás” jelöltje a Liberálisok szerint a politikai svihákok közé tartozik.

„A politikai svihák rosszabb a kígyónál. A kígyó, bárhogy vagdalják össze dirib-darabra, él mindaddig, míg a napvilág rásüt, a politikai svihák pedig bármily ép legyen, csak addig él, míg a nap rá nem világít.” [Mikszáth Kálmán: Két választás Magyarországon]

A Liberálisok MTI-OS-ben elérhető közleménye – amit Szabadai Viktor jegyez – ezzel a Mikszáth-idézettel kezdi mondanivalóját, majd a folytatásban felteszi a Nagy Kérdést: „miért van szükség saját jelöltre a Liberálisoknak, miért nem jó ez vagy az?” Mert „komoly különbségek vannak alapvető kérdések megítélésében is” – hangzik válasz, azonban hozzá is teszik gyorsan, „ilyenkor érkezik a »Nagy Ellenzéki Összefogás« néhány rohamosztaga, és minden lehetséges fórumon nekilát földbe döngölni mindenkit, akinek más véleménye, egyáltalán véleménye van.”

Sermer Ádám védelmében – és Karácsony Gergely ellen – a Liberálisok megjegyzik: mert ők bizony szakítanának azzal, amivel „a baloldal egyelőre képtelen”. És hogy mi ez? Hát persze hogy a fővárosi parkolás ügye. Ismertetve Karácsony március óta tett nyilatkozatait, úgy fogalmaznak, „láthatóan Karácsony képtelen kiszabadulni a háttéralkuk világából”, szerintük ugyanis „nincs bátorsága, sem  ereje elég, csak annyi, hogy ilyen egy  pillanatig kommunikációs eszközként éppen használható, egyébként teljesen értelmetlen javaslatokat fogalmazzon meg”.

Ezzel magyarázzák, hogy Karácsony a „sok kínos magyarázkodás” után „olyan javaslatot fogalmazott meg a zuglói testület számára, amely elfogadása esetén csak tovább rontotta volna az egyébként is katasztrofális helyzetet”. Szerintük a polgármester csak „azzal bírt előállni, hogy az önkormányzat vegye vissza saját üzemeltetésébe a kerületi parkolást”.

Majd értelmet nyer az idézet is, ugyanis így folytatják: „A kerületi svihákhad, amely eddig is gátlás nélkül szavazta meg a drágább, a zuglóiak számára kedvezőtlenebb szerződéseket, ezután már ne is írjon ki közbeszerzési pályázatokat, intézzen mindent házon belül, maradjon minden az épület falain belül. Karácsony azokra hagyná a parkolást, akik saját szavai szerint eddig is háttéralkukat kötögettek a zuglóiak kárára. Ez olyan jó ötlet, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság legutóbbi milliós büntetését is megspórolhatta volna a kerület, hiszen ha nincs közbeszerzési eljárás, nincs mit büntetni, büntetlenül odaadható lett volna az újabb több szász millió forint pályáztatás nélkül a választott cégnek.” Szerintük „a politikai svihák ellensége – ahogy Mikszáth is írta – a napfény”

Azt is leszögezik, hogy a „háttéralkuk világa újabb háttéralkukkal nem szüntethető meg”, jelöltjük, Sermer Ádám programja pedig az áfium elleni orvosság: mint írják, „nem újabb és újabb fővárosi és kerületi cégeket, átláthatatlan konglomerátumokat kell létrehozni”, hanem „tiszta, világos feltételrendszerrel kiírt közbeszerzési eljárásokra, nyílt sisakos politikára van szükség”. Szerintük „minden döntés, sőt a döntések előkészítése is legyen érthető, elérhető, a döntéseket meghozók pedig vállalják felelősségüket”. Végezetül úgy fogalmaznak, hogy „a svihák nem találja helyét a hatékonyságra, racionalizált működésre, átlátható viszonyokra épülő szabad piaci versenyben”.Ezt pedig – ki más – mint a Liberálisok, és egy személyben Sermer Ádám „kínálja” csak.

 

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/148084

Ajánljuk még a témában