Juncker: Fel kellett volna lépni a Brexit-kampány hazugságai ellen

2019. május 7. 16:54
„Hiba volt csöndben maradni egy ilyen fontos pillanatban.”

Fel kellett volna szólalni az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló népszavazást megelőző kampányban terjedő hazugságok ellen – jelentette ki keddi brüsszeli sajtóértekezletén Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, ezt nevezve mandátuma egyik legnagyobb hibájának.

„Hiba volt David Cameron akkori brit kormányfő kérésének megfelelően nem beavatkozni, ugyanis mi voltunk az egyetlenek, akik cáfolhattuk volna ezen hazugságokat. Hiba volt csöndben maradni egy ilyen fontos pillanatban” – mondta újságírói kérdésre válaszolva Jean-Claude Juncker. A Brexittel kapcsolatban elmondta, már nem próbál találgatásokba bocsátkozni. „Ha a britek maradnak, akkor maradnak, ha távoznak, akkor távoznak” – fogalmazott.

Aláhúzta, elhibázott döntés volt az is, hogy csak rendkívül megkésve reagált az úgynevezett LuxLeaks-botrányra, amely röviddel 2014. novemberi hivatalba lépését követően robbant ki. „Túl sokat vártam, ez súlyos hiba volt” – vélekedett. Juncker felszólította az uniós állampolgárokat, hogy körültekintően válasszák meg, kire szavaznak majd a május végi európai parlamenti választásokon, tegyék fel maguknak a kérdést, milyen következményekkel járna a populista és nacionalista pártok megerősödése a kontinensen.

Tiltakozását fejezte ki a személyes támadásokkal szemben is, és ennek kapcsán „teljességgel elfogadhatatlannak, gusztustalannak” nevezte, hogy a lengyel köztévé egyik műsorában nemrégiben Adolf Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlították Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, volt lengyel kormányfőt. Kiemelte, fel kell venni a küzdelmet a szélsőséges erők ellen, nem szavakkal, hanem tettekkel, egységet kell mutatni a megosztottságra törekvőkkel szemben.

A bizottság vezetője leszögezte, bízik Donald Trump amerikai elnökben az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelmi vita ügyében. Rámutatott, hogy a Fehér Ház és a brüsszeli testület tisztségviselői szinte napi kapcsolatban vannak.

Elhangzott egy kérdés azzal kapcsolatosan is, hogy Orbán Viktor kormányfő megvonta a támogatását Manfred Weber néppárti csúcsjelölttől, Juncker azonban erre nem reagált érdemben, mondván, a brüsszeli testület vezetőjeként nem nyilatkozik pártügyekben, de hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy ne támogatná a német politikust. Végezetül hozzátette, örömmel vette, hogy Orbán jónak nevezte kettejük személyes kapcsolatát, mivel ő maga is ezen a véleményen van.

(MTI)

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

.D

Juncker a fogcsikorgató isiászos oroszlán.

Válaszok:
pollip | 2019. május 7. 18:36

„Hiba volt csöndben maradni egy ilyen fontos pillanatban.”

Így jár aki jól eldugja a pintes üveget.

Akkor is simán megszavazták volna a Brexitet ha beavatkoznak.

Sőt, talán még többen.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2019. május 7. 18:07

Juncker is elénekelheti búcsúzóul

"Én elszabtam,
te elszabtad,
ő elszabta,
mi elszabtuk;
ha elszabtuk,
hát elszabtuk,
utólag már szabhatjuk."

Várjaaok csak!
Majd meglátjátok, hogy szeptembertől a CEU-n külön tantárgy lesz az illuminált zsanklód filozófia.

"A legjobb európai vezető dala..."

Zsanklód az "úri" szabó. Kiérdemelte. ;-)

Pedig a saját politikusaik verték át a Brexitre szavazókat.

"Nigel Farage, a függetlenségpárti UKIP párt elnöke a Brexit-kampány egyik vezető figurája lett, a kilépéspártiak győzelmét pedig az Egyesült Királyság történelmi jelentőségű napjának nevezte. Egy TV-s interjújában azonban azt mondta, hogy az egyik legfontosabb kampányígéretük, miszerint az EU-s büdzséhez való hozzájárulásukból megspórolt pénzt az egészségügybe fektetik, "egy hiba volt"..."

"Juncker: Fel kellett volna lépni a Brexit-kampány hazugságai ellen"

Fel kellett volna lépni,....de ugye a második lépcsőfokra is alig sikerült, csak egy hanyatt esést kockáztatva, az isiász miatt.

Amikor OV azt mondta, Juncker hibázott a brexitben, akkor Juncker ezt letagadta. Most biztosan kínozza az isiasz, azért őszinte.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés