Hivatalosan is Zelenszkij a győztes

2019. április 30. 14:25

A Központi Választási Bizottság hivatalosan is kihirdette Zelenszkij győzelmét.

Az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) kedden hivatalosan közölte az elnökválasztás április 21-én megtartott második fordulójának végeredményét, és kihirdette győztesnek Volodimir Zelenszkijt.

„Ukrajna megválasztott államfője Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij elnökjelölt, aki 1978-ban született, felsőfokú végzettséggel rendelkezik, kijevi lakosú, a »Kvartal 95« társulat művészeti vezetője, párton kívüli, a Szluha Narodu politikai párt jelöltje" – jelentette be Tetyjana Szlipacsuk, a választási bizottság elnöke.         

Hozzátette: a bizottságnak nincs semmilyen panasza, ami megkérdőjelezné a választás eredményét, továbbá valamennyi fellebbviteli bíróságtól megkapta az értesítést arról, hogy nincs eljárás alatt olyan ügy, amely hatással lenne a választás eredményére. 

A hivatalos eredmény szerint Zelenszkij 73,22 százalékot, azaz több mint 13,5 millió szavazatot szerzett, Petro Porosenko hivatalban lévő államfő pedig 24,45 százalékot, azaz mintegy 4,5 millió szavazatot. A szavazólapok 2,31 százaléka volt érvénytelen. 

Az elnökválasztásról szóló törvény értelmében a megválasztott elnök azután lép hivatalba, hogy a parlament ülésén esküt tesz az ukrán népnek, majd ezt követően a választási bizottság átadja neki az elnökségét igazoló iratot.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147641

Ajánljuk még a témában