No pasarán

2019. április 30. 10:23

Bauer Tamás
Facebook

Győzni tudtak a szélsőséges, demokráciaellenes, Európa-ellenes törekvésekkel szemben.

„Sok jelszót skandál a tömeg, az első talán az általunk is  régről ismert No pasarán volt. A műsorvezető szerint a »nem törnek át« ezúttal a korrupcióra vonatkozott, de, hallgatva Sánchezt, nyilvánvalóan az is, hogy az autoriter törekvések nem törtek át a spanyol választáson. A szélsőjobboldali Vox párt ugyan bejutott a spanyol parlamentbe, de vele együtt sem tud a Néppárt és a Ciudadanos (Polgárok) parlamenti többséget szerezni. Európának és a világnak üzente a pártház erkélyéről a győztes pártvezető, miniszterelnök, hogy tudnak győzni az alkotmányosság, a jogállam, a demokrácia hívei, a föderatív Európa támogatói a szélsőséges, demokráciaellenes, Európa-ellenes törekvésekkel szemben.

A magyar néző arra asszociál, hogy Spanyolország négy évtized francoista diktatúrája után immár négy évtizede él demokráciában, parlamenti váltógazdaságban. És a magyar néző persze irigykedik. Ehhez képest az, hogy nem lesz egy párti kormány, mint az új spanyol demokrácia első évtizedeiben, amikor a Néppárt és a szocialisták váltakozva kormányoztak, hanem több párti koalícióra lesz szükség, másodlagos. Hogy milyen lesz most ez a koalíció, még nem tudni. A Szocialista Munkáspárt hívei a győzelem ünneplése során azt is skandálták, hogy »ne Riverával«, vagyis ne a jobbközép polgári párttal. Merthogy azoknak lesz 57 mandátumuk, velük két párti koalíciónak is lehetne parlamenti többsége, míg a szocialistáktól balra álló Podemos 35 mandátumra esett vissza, egy tiszta baloldali koalíciónak a katalán pártok támogatására is szüksége lesz a kormánytöbbség eléréséhez. A következő napokban majd eldől.

A második világháború előtt Spanyolország szegényebb volt, mint Magyarország. Ma pedig Spanyolország a sikeres felzárkózás példája, ahol sikerült megállítani az Európa-ellenes szélsőségesek előretörését. A Néppárt nacionalista alapról, a katalánokkal való kiegyezés szándékát támadva, a szélsőjobboldali Vox pedig e menekültek befogadása miatt támadta a kampányban a szocialistákat, és ők ilyen támadásokkal szemben tudtak nyerni. Ezért annyira fontos egész Európának a madridi No pasarán.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147613

Ajánljuk még a témában