Néha aggódva figyelem a világ változását

2019. április 25. 15:12

Szalóki Ági
Papageno

A koncertek mellett lesz egy világrekord kísérlet is, a cél, hogy egy adott időpontban minél több szülő emelje fel a gyerekét, unokáját. Remélem, sok ezren leszünk majd! Interjú.

„Látod ezekre az igényt a szülők részéről is?

Igen, erős az igény. Ami a nehézséget okozza, az a megfelelő információ kiszűrése az információrengetegből, szükséges a tudatosság megléte. A tudatos gyerekneveléshez sok segítséget kaphat ma az ember: tanácsadók, könyvek, cikkek, iskolák, tanfolyamok, eszközök, intézmények és közösségek ezrei állnak rendelkezésre. Az elmúlt két évtized óta mind több helyen elérhetők olyan foglalkozások, ahol a kicsik hangszerekkel, komolyzenével, népzenével, és általában a zenével ismerkedhetnek. Egyre több szülőben tudatosul, hogy jó, ha egy gyerek életében jelen van a zene. Rengeteg zenész, pedagógus, szervezet és intézmény tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy minél több elérhető, színvonalas gyerekprogram legyen. Bizakodó vagyok azért is, mert azt látom, hogy felnőtt egy olyan generáció, amelyiknek anyanyelve a magyar népzene és a néptánc. A táncház mozgalomnak és szakembereknek köszönhetően elindult a népzenei képzés, és olyan tehetségkutató műsorok születtek, mint például a Fölszállott a páva. Bízom benne, hogy sok gyerekből lesz – mindezen változás eredményeképpen – a változó világhoz alkalmazkodó, nyitott, a Kárpát-medence és Magyarország értékeit becsülő, boldog felnőtt.

 Az eddigi pályafutásod során hány gyermekre lehettél hatással a zenén keresztül?

Valószínűleg több százezer gyerek hallhatta a dalaimat. Londontól Gyimesig, a Zalától a Berettyóig, Kassától Zentáig sok kisgyerekhez elér az, amit csinálok. Sőt, francia falvakban és japán nagyvárosokban magyarul nem tudó gyerekek is éneklik a lemezem dalait. Hálás vagyok azoknak, akik segítenek abban, hogy a zeném terjedjen.

Milyen feladatok várnak rád az lekövetkező hetekben?

Szerencsére nagyon sok felkérést kapok, és sokfelé hívnak énekelni. Minden olyan rendezvény mellé szívesen állok, amely támogatja az általam is fontosnak tartott értékeket, és amely a gyermekeket őszintén tiszteli. Május 11-én például a Margitszigeten lépek fel egy ingyenes családbarát rendezvényen, amelyet a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom szervez. A koncertek mellett lesz egy világrekord kísérlet is, a cél, hogy egy adott időpontban minél több szülő emelje fel a gyerekét, unokáját. Remélem, sok ezren leszünk majd!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/147375

Ajánljuk még a témában