Magyar Nemzet: Vádat emelnek Hasszán F. ellen

2019. április 21. 8:58
A napilap információ szerint vádemeléssel zárulhat a decemberben elfogott szír férfi ügye.

Vádemeléssel zárul hamarosan a szíriai Hasszán F. ellen emberöléssel elkövetett terrorcselekmény és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozás – értesült a Magyar Nemzet. Információik szerint – bár a férfi tagadja, hogy az Iszlám Állam (ISIS) harcosaként részt vett legalább húsz ember kivégzésében – a rendelkezésre álló bizonyítékok – így titkosszolgálati adatok, vallomások, egy videófelvétel stb. – a bűnösségét valószínűsítik.

Ismeretes, F. 2018. december 30-án a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren akadt fenn a biztonsági ellenőrzésen, amikor hamis okirattal igazolta a saját és a vele utazó nő személyazonosságát. A férfit embercsempészés és hamis közokirat felhasználása miatt rövid időn belül felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, és kiutasította Magyarországról.

Azonban még a kiutasítás végrehajtása előtt kiderült, hogy Hasszán F. azonos lehet azzal a férfival, aki a belga titkosszolgálat nyomozása szerint 2016 elején a szíriai Homsz városában társaival – bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából – húsz embert öltek meg, olynokat, akik megtagadták csatlakozásukat az ISIS-hez. F. a nyomozás adatai szerint emír, tehát egyfajta „feljebbvaló” volt, s így ő adott parancsot a lefejezésekre, de maga is elkövetett gyilkosságokat.

A lap azt írja: letartóztatása után Hasszán F. első vallomásai meglehetősen zavarosak voltak. A terrorizmus vádját tagadta, ugyanakkor a görög titkosszolgálat ügynökének mondta magát, amit Athén azóta hivatalosan cáfolt. De nehezen komolyan vehető az az állítása is, ami szerint ő analfabéta, hiszen a tőle lefoglalt mobiltelefonban számos üzenet található. Ez is bizonyítja, hogy 2016-os Európába érkezését követen az unió több pontján megfordult, s tagja lett egy embercsempész hálózatnak, az azonban máig tisztázatlan, hogy embercsempészként kiket, milyen céllal és hova juttatott el, vannak-e közöttük terroristák, és amennyiben igen, úgy mire készülhetnek.

Az biztos, hogy a görög Országos Hírszerző Szolgálat (EYP) 2018 augusz­tusától kezdve alaposan és folyamatosan ellenőrizte. Ők azonosították elsőként Hasszán F.-et, miután a belga hírszerzés júliusban felhívta a figyelmet egy Homszból érkezett, akkor még meg nem nevezett szír származású esetleges terrorista kapcsolataira. Hasszán F. egyébként 2016 folyamán jutott be illegális úton Görögországba, ahol bekerült az Európai Unió és az ENSZ közös migránskártya-programjába, 2017. július 27-én pedig menedékjogot és olyan úti okmányt kapott, amellyel szabadon utazhatott a tagállamok között.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés