Súlyos bizonytalanságot okoz a franciákban, hogy nincs felelőse a Notre-Dame pusztulásának

2019. április 19. 15:54

Novák Katalin
Pesti Srácok
Jó látni, hogy a tűzeset megmozdította a magyarokat is. Interjú.

Ön ismert Franciaországhoz fűződő jó kapcsolatairól. Hogyan élték meg a franciák a Notre-Dame kiégését?

Sok francia ismerősömmel beszéltem, és azt mondhatom, Franciaország gyászol. A francia társadalmat végletekig lesújtotta, ami történt. Ugyan sok francia templom ellen történt már támadás, kisebb-nagyobb károkozás az utóbbi időszakban, de az, hogy a Notre-Dame ott lángol Párizs közepén, hogy helyrehozhatatlan károk keletkeztek, hogy évekig nem is lehet majd bemenni az épületbe, és senki nem tudja mi is következik ezután, komoly bizonytalanságot okoz. A talán önmagán is túlmutató veszteségérzet mellett a franciákban nagyon sok kérdés merült fel, amelyek megválaszolatlanok. Bizalmatlanok is, mert attól is tartanak, soha nem fog kiderülni, mi is állt a tűzeset hátterében. A média és egyes politikusok egyébként is igyekeznek a társadalmat feszítő konfliktusokat felszín alatt tartani. Ha eltussolják a tűzeset körülményének vizsgálatát, az csak tovább erősíti a feszültséget és a gyanakvást. Segítene, ha megneveznék a felelősöket, hiszen valamilyen formában bizonyosan voltak.

Mi, magyarok, hogyan segíthetünk?

A magyar kormány már felajánlotta segítségét, de azóta is érkeztek további, nemcsak pénzbeli felajánlások. Volt például, aki a munkáját, szakértelmét ajánlotta fel. Jó látni, hogy a tűzeset megmozdította a magyarokat is, és az emberek most nem arról vitáznak, hogy megengedhetjük–e magunknak, hogy a gazdagabb Franciaországot támogassuk, hanem azon gondolkodnak, miben, hogyan tudnának segíteni.

Elég mozgalmas időszak következik a magyar közéletben. Mégis, szabad az ünnepek alatt politizálni, politikával foglalkozni?

A Húsvét mindenki számára egy lehetőség, hogy a hagyományos népszokásoknál, gasztronómiai élvezeteknél többet adjon. Minél nagyobb a zaj körülöttünk, annál nehezebb alkalmat találni a befelé és Isten felé fordulásra a mindennapokban, így akinek sikerül akár csak egy rövid időre is elmélyülnie és elcsendesednie a Nagyhéten, az megerősödhet hitében, önmagában. Húsvétkor a feltámadást ünnepeljük, ami a saját közösségeink számára is lehetőséget jelent a lelki felemelkedésre. Ha az a kérdés, minek van helye ebben az ünnepkörben, akkor a napi dzsungelharcnak, ami a politika sajátja, nincs keresnivalója. Személy szerint magam is próbálok rátalálni a belső csendre, amire kiváló alkalmat ad, ha a családommal együtt tudunk lenni. Ezt kívánom mindenki másnak is, hogy szeretteik körében tölthessék ezeket a napokat. És hogy gondoljunk azokra is, akik hiányt szenvednek: szeretetből, emberségből.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 113 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az mindenképp gyanús, hogy már tűz elharapódzása utáni hajnalon kijelentették, hogy baleset történt.
No és még egyetlen nyomozó sem tehette be a lábát az épületbe.
Elgondolkodtató, nem?

(A francia állam) "Kötelessége lett volna gondoskodni a korszerű megelőzésről: az automata tűzoltó berendezésekről"

Ahogy Móricka (Takita) elképzeli...

A Notre-Dame tűzJELZŐ berendezésekkel jól el volt látva, ezek működtek is.
Egy nagyon gyorsan működésbe lépő AUTOMATA tűzOLTÓ rendszer kiépítése viszont nagyon kockázatos az ilyen építészettörténeti jelentőségű, régi épületekben, amikben ráadásul még értékes képzőművészeti alkotások is vannak:

"Notre-Dame était bien équipé d’alarmes incendie. Qui ont fonctionné. « Nous l’avons entendue à 18h30, assure André Finot, responsable de la communication de Notre-Dame. Une alarme que l’on a tout suite identifiée et reconnue, car il y a encore quelques jours, nous nous étions livrés à un exercice incendie. » En revanche il est très compliqué de doter ces bâtiments anciens d’appareils d’extinction automatique. D’abord pour des raisons architecturales. L’autre problème majeur, de ces équipements c’est, paradoxalement… les risques qu’ils font courir au bâtiment.

« Les systèmes d’extinction automatique peuvent se révéler extrêmement destructeurs, assure l’ancien patron des sapeurs-pompiers de Paris. C’est toujours très délicat de les installer car cela se déclenche très rapidement et peut tout simplement détruire des œuvres inestimables. » En clair, les systèmes anti-incendie font « courir plus de risque et causent plus de dégâts qu’ils ne sont utiles en cas d’incendie. »

http://www.leparisien.fr/faits..

Ugyanez a társulat végezte el pár hónapja a Reimsi Dóm felújítását, azaz az állam nem amatőrökkel dolgoztatott. NK nem szakértő ezen a területen, egy profi tűzvizsgálat hosszabb ideig is elhuzódhat, kivéve ha az ok nyilvánvaló. Nekem változatlanul a benzines generátorok a gyanusak, bár ki tudja.

NK beszél vagy három-négy nyelvet, van vagy három gyereke és nagyon határozott és céltudatos nő....

Nekem az a gyanus, hogy nem kérték be a járókelőktől a mobilos képeiket. Szokásosan egy rakás turista van a környéken, akik szorgalmasan fényképeznek, hátha lenne valamilyen hasznos info a képeken.

Hát csak állítsd változatlanul.

Pedig tudhatnád, hogy honnan, mert ott van a hozzászólásom végén adott linkben:
a Le Parisien-nek nyilatkozta a párizsi tűzoltóság egy volt parancsnoka és a Notre-Dame szóvivője.

Hol írtam én, hogy az automata tűzoltó berendezések "hajlamosak maguktól elindulni"?
Na... na, HOL?
Ugye, hogy SEHOL.
Hadovával ne próbálkozz, mert ráfaragsz.
Azt írtam, hogy "nagyon gyorsan működésbe" lépnek, és ez (ha nem vennéd észre)
egybevág azzal, amit te írtál: "Lényegük a jelzéssel együtt azonnal oltanak".

1.)
A tűz pontos keletkezési helyét még nem közölték. Ha az kültéri, akkor a kétlem,
hogy oda értelmes lett volna gázzal oltó automatikus tűzoltó rendszert szerelni.
2.)
Mondod te.

Mentegeti a fene. Idéztem a párizsi tűzoltóság egy volt parancsnokának szakmai véleményét.

Hát akkor inkább ne hadonássz.

Ráolvasással nem érdemes próbálkoznod.

Két topicban is úgy próbáltál okoskodni, hogy automata tűzoltó rendszert kellett volna a Notre-Dame épületébe szerelni. Mindkét helyen erre azzal válaszoltam, hogy idéztem egy cikkből, ami a Parisien-ben jelent meg. A párizsi tűzoltóság egy volt parancsnoka nyilatkozott arról, hogy miért kockázatos ilyen épületekbe automata tűzoltó rendszert szerelni (egyébként hasonlókat mondott ugyanott a Notre-Dame szóvivője is).

A válaszodból világosan látszik, hogy te nem értetted azt francia szöveget (az is lehet,
hogy valami gépi fordítót vettél igénybe), mert olyat írtál,
ami egyáltalán nincs se a francia szövegben, se az én azt kísérő hozzászólásomban.
Bagatellizálni pedig semmit sem bagatellizáltam.

Ezért amit javasolsz, az rád érvényes:
a francia nyelvtudás (ha neked van egyáltalán valamilyen) fejlesztésére
és "némi vitakultura elsajátítására" (benne a ráolvasásos módszer mellőzésére)
éppen neked lenne szükséged.

(Megjegyzem:
ebben a Notre-Dame égése témában nagyon eltér a véleményünk – a tiédet szerintem befolyásolja valamilyen ellenszenv Macron és a franciák iránt.
Más témákban tett hozzászólásaidat olvasva viszont azt mondhatom,
hogy vannak, amelyekben azonos a véleményünk. Ilyen téma pl. Erdély kérdése.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés