Segítség a bajban

Moszkva és Varsó is felajánlotta segítségét Párizsnak

2019. április 16. 12:08

Donald Tusk uniós segítségre szólította fel a tagállamokat.

Lengyelország segíteni akar a hétfői tűzvészben súlyosan megrongálódott Notre-Dame újjáépítésében – így nyilatkozott több lengyel politikai vezető, köztük Andrzej Duda elnök, aki szerint a párizsi székesegyház felújítása Európa újjászületésének jelképévé válhat. Andrzej Duda keddre virradóra azt írta Twitter-oldalán: a lengyelek jelentkeznek az államfői hivatalnál, és jelzik, hogy készek adományt adni a székesegyház felújítására. Duda meggyőződése szerint a felújítás „Európa újjáépítésének jelképévé válhat, ennek valódi, történelmi, zsidó-keresztény alapjain”. Egy korábbi bejegyzésben Duda „a hívők tragédiájának, a világkultúra és művészet katasztrófájának” nevezte a tűzvészt.

MTI/EPA Fotó

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfő éjjel a Twitteren azt írta: a lángokban álló Notre-Dame „a katolikus egyház és az európai történelem nagy drámája”. Azt javasolta, hogy a székesegyházat „Európaiak lévén, mindnyájan összefogva újítsuk fel”. Beata Szydlo kormányfőhelyettes, korábbi lengyel miniszterelnök kedd reggel a TVN24 kereskedelmi hírtévének elmondta: a lengyel kormány és a lengyelek részt kívánnak venni a székesegyház felújításában, amelyet Emmanuel Macron francia elnök hétfő este bejelentett. „Most a francia elnök jelzésére várunk” – fűzte hozzá.

Piotr Glinski kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter kedden a TVP Info közszolgálati hírtelevíziónak elmondta: a felújítás biztosan hosszú folyamat lesz. „Minden szerencsétlenségből valamilyen reményt lehet kihozni (...) Amennyiben a francia hatóságok megfelelő komolysággal állnak hozzá, mégpedig szerintem így lesz, mindez jót fog tenni a francia identitásnak is” – jelentette ki Glinski. Szerinte Varsó kész segíteni Franciaországnak a felújításban, többek között műkincs-restaurátorokat küldhet Párizsba.

Glinski felidézte: a Notre-Dame-ban tavaly decemberben felavatták a czestochowai szűzanya kápolnáját, a Fekete Madonna lengyelországi csodaképének másolatával, valamint Szent II. János Pál pápa ereklyéivel. Ezeket a lengyel államfői hivatal értesülése szerint kimenekítették a lángoló épületből.

 A lengyel sajtó úgy tudja: a székesegyházban több lengyel kegytárgyat is őriztek, a legrégebbi közülük Jézus Keresztfájának ereklyéje, amelyet a középkortól kezdve a lengyel királyok koronázásakor használtak. Az ereklyét a Kincstárban őrizték, amelyet értesülések szerint a tűzvész nem ért el.

Putyin: A legjobb orosz restaurátorok készek segíteni

A legjobb orosz restaurátor szakemberek segítségét ajánlotta fel a tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház helyreállításához Vlagyimir Putyin orosz elnök francia hivatali partnerének, Emmanuel Macronnak – közölte kedden a Kreml sajtószolgálata.  A Macronhoz intézett táviratában Putyin egyúttal együttérzését fejezte ki a francia államfőnek és népnek a történtek miatt.

„A Notre-Dame Franciaország történelmi jelképe, az európai és a világkultúra felbecsülhetetlen kincse, az egyik legfontosabb keresztény szentély. Az ezen az éjjel Párizsban történt tragédia a fájdalom visszhangját keltette az oroszok szívében” – hangzott az üzenet. Az orosz elnök kifejezte reményét, hogy a székesegyházat sikerül majd helyreállítani, és felajánlotta, hogy ennek érdekében Franciaországba küldje a legjobb orosz szakembereket, akik gazdag tapasztalatra tettek szert a világ kulturális örökségéhez tartozó emlékművek, beleértve a középkori építészet alkotásainak helyreállításában.

MTI/EPA Fotó

Az orosz kulturális minisztérium felajánlotta az ország múzeumainak és minden olyan polgárnak, aki nem közömbös a történtek iránt, hogy gyűjtést indít a Notre-Dame restaurálására. „Genetikailag belénk van kódolva, hogy segítsünk, hogy a segítségére siessünk mindenkinek, akit baj ért. Ma Franciaországot érte baj, ez súlyos tragédia, és az lenne a helyes, ha megadnánk a segítséget, amit lehet ennek az egyedülálló templomnak a helyreállításához” – nyilatkozott az Interfax hírügynökségnek Vlagyiszlav Kononov, az orosz kultusztárca múzeumi osztályának vezetője.

A Puskin nevét is viselő moszkvai Állami Képzőművészeti Múzeum kedden a Facebookon szolidaritását fejezte Franciaországgal a Notre-Dame, „a világcivilizáció egyik fő emlékművének” leégése miatt. Az intézmény igazgatója, Marina Losak a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a székesegyház helyreállítása az egész emberiség számára fontos.

Adománygyűjtés az EP-ben

Az Európai Unió mindegyik tagországának részt kellene venni az előző napi tűzvészben súlyosan megrongálódott párizsi Notre-Dame székesegyház újjáépítésében – szólított fel Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedden.

„Tudom, hogy Franciaország egyedül is képes a rekonstrukcióra, de itt többről van szó, mint csupán anyagi segítségről. A katedrálisban keletkezett tűz ismételten rávilágított, hogy a szerződéseknél fontosabb és mélyebb kötelékek fűznek össze bennünket. Tisztábban látjuk, hogy mennyit veszíthetünk, és tudjuk, hogy együtt akarjuk megvédeni mindazt, ami Európát alkotja” – jelentette ki Tusk az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. Antonio Tajani, az EP elnöke felkérte a képviselőket, hogy szolidaritásuk jeleként adakozzanak az újjáépítésre, és arról számolt be, hogy gyűjtőládákat helyeztek ki ebből a célból az ülésterem bejáratánál.

A világhírű gótikus székesegyházban hétfőn a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A tűzoltóknak az éjszakai órákra sikerült megfékezniük a lángokat, így megmenekült az épület szerkezete és a két harangtorony.

(MTI, a borítókép MTI/AP Fotó)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146836

Ajánljuk még a témában