Négy EU-tagország megegyezett a Máltánál veszteglő hajó utasainak elosztásáról

2019. április 13. 11:35

A hajó tíz nap után kiköthet Máltán, a migránsokat pedig továbbszállítják.

Négy európai uniós tagország megegyezett a Máltánál veszteglő civil mentőhajó 62 utasának egymás közötti elosztásáról, így a hajó tíz nap után kiköthet Máltán, a migránsokat pedig továbbszállítják – jelentette be szombaton a máltai kormány.

 „Az Európai Bizottság koordinációjával és Málta együttműködésével az Alan Kurdi civil hajón lévő migránsokat szétosztják Németország, Franciaország, Portugália és Luxemburg között. A migránsok közül senki nem marad Máltán” – olvasható a kormány közleményében. Az Alan Kurdiról egy máltai hajóra szállítják át az utasokat, és az viszi őket a parthoz – mondta egy meg nem nevezett máltai diplomata az AP hírügynökség szerint.

Málta azért nem engedte eddig kikötni a partjainál a civil mentőhajót, mert kormánya szerint a hajónak Tunéziába kellett volna mennie a kimentett emberekkel a tengerjog szerint, mivel ott van a mentés helyszínéhez legközelebbi biztonságos kikötő.

A Sea-Eye német civilszervezet hajóját, az Alan Kurdit Olaszország sem engedte kikötni. A nőket és a gyerekeket beengedték volna, de ebbe a migránsok nem mentek bele. A vízi jármű fedélzetén eredetileg 64 ember volt – 50 férfi, 12 nő és 2 gyerek –, akiket április 3-án vett fel a német hajó egy csónakból Líbia partjai előtt. Időközben két várandós nőt máltai kórházba vittek róla.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/146694

Ajánljuk még a témában