Csökkenő népszerűség

Nézőpont: Márki-Zay Péter legyőzhető az őszi önkormányzati választásokon

2019. április 8. 9:50
Márki-Zay Péter elutasítottsága mögött több ok húzódik, ezek közé sorolható, hogy a polgármester ideje túl nagy részét tölti országos szintű politizálással – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából.

 

Fél évvel az őszi önkormányzati választások előtt a hódmezővásárhelyiek 46 százaléka – a válaszadók szűk többsége – nem szeretné, hogy továbbra is Márki-Zay Péter legyen a város polgármestere, ezzel szemben 42 százalékuk a továbbra is őt támogatja – derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amelynek összegzését hétfőn juttatták el az MTI-hez

Azt írták: Márki-Zay Péter elutasítottsága mögött több ok húzódik, ezek közé sorolható, hogy a megkérdezettek 44 százaléka szerint a polgármester ideje túl nagy részét tölti országos szintű politizálással, de megítélését ronthatja az is, hogy a vásárhelyiek 34 százaléka szerint bevándorláspárti.

Az intézet szerint a regnáló városvezető újraválasztási esélyeit rontja, hogy az polgármester által régebben vezetett, otthonszüléssel foglalkozó cég felelőssége felmerült egy újszülött halála ügyében. A hírről a városlakók túlnyomó többsége (88 százaléka) hallott, és mindössze 43 százalékuk szerint nem felelős a Márki-Zay Péter által korábban vezetett cég az újszülött haláláért.

Az intézet közlése szerint a polgármester tavaly február óta csökkenő népszerűségével szemben látható, hogy a Fideszhez és a kormánypárthoz köthető politikusok támogatottsága magas. Lázár János és Orbán Viktor a két legnépszerűbb politikus Hódmezővásárhelyen, mindkettőjüket a helyiek fele szeretné fontos pozícióban látni.

A városban a Fidesz-KDNP népszerűségét sem tudta megtörni Márki-Zay Péter, ugyanis a biztos szavazók fele (49 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy a kormánypártokkal szimpatizál. A 2018 áprilisi választásokon a Fidesz-KDNP 46, 8 százalékot szerzett, tehát azóta még növelni is tudta táborát. Ezen felül valamekkora tartaléka még ezen felül is lehet a kormánypártoknak, mivel a biztos szavazók harmada még bizonytalan, vagy nem árulja el preferenciáját – valószínűsítették. 

A Nézőpont Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása 500 ember telefonos megkérdezésével készült.

(MTI)

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te sem a politikai elemzésből fogsz megélni, na. :)))

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés