Újabb veszteségeket okozott a tálibok ostroma Afganisztánban

2019. április 5. 11:03
A nyugat-afganisztáni Bádgesz tartományban csütörtökön indult egy nagy szabású támadás egy kormányzati épületegyüttes és egy katonai támaszpont ellen.

Folytatódott és újabb súlyos veszteségeket okozott a tálibok ostroma pénteken a nyugat-afganisztáni Bádgesz tartomány Bala Murgáb körzetében, ahol előző nap indult nagy szabású támadás egy kormányzati épületegyüttes és egy katonai támaszpont ellen – közölték katonai tisztviselők. A beszámolók szerint a pénteki harcokban már legalább 12 katona halt meg, sokan megsebesültek, a területet a támadók ostromgyűrűbe zárták. Eddig összesen 36 katona esett el az ostromban. A tálibok állítólag 30 fegyverest veszítettek.

Mohammed Nászir Nazari, a tartományi tanács tagja azt mondta, hogy a bázist védő katonák szerint mintegy kétezer tálib fegyveres vesz részt a támadásban. Az ostromgyűrűn belüli területen 600 afgán katona és biztonsági erők tagja tartózkodik, de fogytán van a lőszerük, a vizük és élelmük. Abdul Varisz Serzad, a körzet elöljárója kijelentette, a helybelieket csalódottak, hogy a NATO és a kabuli kormány nem küldött felmentő erőket.

A terület az elmúlt két hónapban is heves csatározások helyszíne volt, párhuzamosan az északi Kunduz és a déli Hilmend tartományban folyó harcokkal. Tisztviselők attól tartanak, ha nem érkezik utánpótlás és segítség a körzetbe, akkor a szélsőségesek veszik át ellenőrzését. Kari Juszuf Ahmedi, a tálibok szóvivője azt mondta, hogy négy oldalról indították hadműveletüket, amelyben először a biztonsági őrposztokat foglalták el.

Az afgán védelmi minisztérium a harcokról kiadott Twitter-üzeneteiben egyebek közt azt írta, hogy taktikai okokból vonultak vissza az őrposztokból, hogy megkíméljék a helyi lakosok életét. A légierő ugyanakkor több hullámban mért csapást a támadókra. Pénteken sikerült is egyes őrposztokból kiszorítani a tálib fegyvereseket, s a kulcsfontosságú területek még az afgán hadsereg felügyelete alatt állnak.

(MTI)

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés