Bombákat hatástalanítanak jövő héten a BAH csomópontnál

2019. április 4. 17:58
Szerdán forgalomkorlátozás lesz, a BKV járműveinek közlekedése is módosul.

Második világháborús robbanótesteket fognak hatástalanítani szerdán Budapest XII. kerületében, a BAH csomópontnál. A művelet idejére mintegy fél kilométeres körben kiürítik a városrészt, lezárják az BAH csomópontot, valamint az Alkotás utca és a Hegyalja út egy szakaszát is – közölte Budapest Főváros Kormányhivatala csütörtökön az MTI-vel.

A Koltai Jenő Sportcentrum területén az építkezés során több, különböző típusú világháborús robbanószerkezeteket találtak, ezeket szerdán a honvédség tűzszerészei hatástalanítják majd – olvasható a közleményben.

Mint írták, a hatástalanítás idejére, a környéken élők és dolgozók biztonsága érdekében a hatóságok a robbanótest helyétől csaknem ötszáz méter sugarú körben biztonsági zárást rendeltek el.

Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak szerdán legkésőbb reggel 8 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után, várhatóan késő délután térhetnek vissza.

A hatóságoknak az I., a XI. és a XII. kerület területén több száz lakást, valamint irodaházakat, hoteleket, vendéglátóhelyeket kell kiüríteniük. Az érintett terület biztonságáról a rendőrség gondoskodik.

A kerületi önkormányzatok befogadóhelyeket jelöltek ki, és gondoskodnak a folyamatos egészségügyi ellátásra szorulók szállításáról és felügyeletéről is.

A XI. és XII. kerületieknek a MOM Kulturális Központ, az I. kerületieknek pedig a budavári közterület-felügyelet ügyfélszolgálati irodája lesz a befogadóhely. 

Akik a kiürítés idején folyamatos egészségügyi ellátásra vagy szállításra szorulnak, igényüket a lakóhelyük szerint illetékes polgármesteri hivatalnál jelezhetik.

Közölték, a hatástalanítás idejére korlátozzák majd a BAH csomópont, a Hegyalja út és az Alkotás utca forgalmát. A lezárás miatt a 17-es és a 61-es villamos, a 8E, a 108E, a 110, a 112, a 139, a 140, a 140A, a 142 és a 212 jelzésű autóbuszok közlekedése is módosul majd. A közlekedési változások részletei a BKK honlapján érhetők majd el. 

A hatóságok azt kérik az arra közlekedőktől, hogy április 10-én, szerdán időben induljanak útnak, és lehetőleg kerüljék el a BAH csomópont térségét.

A kiürítéssel kapcsolatos részletes tudnivalókról az I., a XI. és XII. kerület az érintettekhez tájékoztatót juttat el, amely az önkormányzati honlapon is megtalálható.

A fővárosi kormányhivatal közleménye szerint a biztonsági zárás feloldásáról a +36302697670-es telefonszámon lehet majd érdeklődni, és érdemes figyelni a kerületi önkormányzatok honlapját is.

A Hegyvidék – ittlakunk.hu tájékoztatása szerint a kiürítés az alábbi ingatlanokat érinti:
Csörsz utca 1., 3., 5., 7., 9., 11., 13., 15., 17-21., 23-25., Avar utca 2/a. és 2/b, valamint a 31/a és 31/b, Hegyalja út 28., 30., 34-36., 42., 44., 46., 48., 50., 52., 54., 58., 60., 62., 64., Szittya utca 3., 4., Társ utca 1., 2., 3., 4., Otthon utca 1., 2., 3., 4., 6., 8., 10., Schweidel utca 1.

A portál az alábbi fontos tudnivalókat tette közzé:

Az ingatlanok kiürítése és a terület elhagyása 2019. április 10-én (szerdán) reggel 8 óráig kell, hogy megtörténjen. Az érintett lakásokba, illetve szolgáltató- és irodaházakba várhatóan a késő délutáni órákban lehet visszatérni.

A biztonsági zárás ideje alatt a MOM Kulturális Központ befogadóhelyként üzemel. A befogadóhelyre a személyazonosító okmányokkal lehet belépni.

A kiürítéssel érintett területen tartott bármilyen állat elhelyezéséről az állat tulajdonosának kell gondoskodni, a befogadóhelyre állatot bevinni tilos!

A kiürített, lezárt területet a rendvédelmi szervek ellenőrzik, a lezárás idején a területen tartózkodni vagy oda belépni szigorúan tilos!

Amennyiben fekvő beteg, idős ember van a háznál, akinek elhelyezéséről nem tudnak gondoskodni, hívják a Hegyvidéki Önkormányzat közbiztonsági referensét, a +36202158239-es telefonszámon.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyurcsány is egy bomba. Őt nem lehetne hatástalanítani?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés