Államfőválasztás

Szlovák elnökválasztás: Čaputová győzelme várható

2019. március 30. 22:13
A szombat este 22 órakor közzétett felmérések 55:45, illetve 60:40 százalék arányú Čaputová-győzelmet valószínűsítenek a szlovák elnökválasztáson. Éjszaka, a szavazatok 51 százalékának összeszámlálása után 58:42 százalék az állás Čaputová javára.

Zuzana Čaputová lehet a szlovákiai elnökválasztás győztese a szombaton tartott második forduló után, este 22 órakor közzétett kutatások szerint. A Markíza által közölt kutatás 55:45, az RTVS által publikált felmérés 60:40 százalékos Čaputova-győzelmet mutat Maroš Šefčovič-csal szemben.

A magyarok lakta dunaszerdahelyi jåråsban több mint 80 százalékos a jogásznő tåmogatottsága, aki köszönőbeszédét előbb egy szlovákul, aztán magyarul elmondott "köszönöm"-mel kezdte.

Zuzana Čaputová jogvédő aktivista, pártpolitikával korábban nem foglalkozó, a Progresszív Szlovákia nevű új párt által támogatott jogásznő, Maroš Šefčovič pedig a Smerhez köthető szlovák uniós biztos.

Frissítés

Éjszaka, a szavazatok 51 százalékának összeszámlálása után 58:42 százalék az állás Čaputová javára.

A Median felmérése szerint a 30 alattiak körében több mint háromnegyedes többsége van Čaputovának, de a középkorú nemzedékek nagy többsége is őt támogatja.

A Medián felmérése az első fordulós elnökjelöltek szavazóinak második fordulós választásait is bemutatja. Bugár Béla szavazóinak több mint kétharmada döntött Čaputová mellett.

*

Az elnökválasztás kapcsán Tokár Géza felvidéki elemzővel készült interjúnkat itt olvashatják.

Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium vezető, lapunk pozsonyi szerzője pedig itt írt az elnökválasztás eddigi tanulságairól.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A 14- ik hozzászólásodat már nem olvasom.

Mondják itteniek: "V3", de vajon Szlovákia elnöki (értsd macroni) köztársaság?

Akik örömtelien bizakodva V3-at mondanak (és reményeik a V nulla),
azok szerintem pl. Van der Bellen győzelmének örültek hasonlóan.

Ha pl. kormány párti szimpatizáns .. lennél.., a minimum hogy rádmondják radikális vagy: Némely kommentelőik sőt stratégáik azt hirdetik hogy a például Szlovákiában csak 11 százalékos tiszo-istával szemben "valahol" 45 százalékos a "radikális nyilas párt" .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés