Brüsszel propagandája agresszívabb a szovjetnél is

2019. március 26. 11:23

Az Európai Parlament nem egy igazi parlament, csak úgy tesz, mintha az volna. Interjú.

2019. március 26. 11:23
Václav Klaus
Magyar Nemzet

„Említette, hogy az Európai Parlamentben az a bizarr, hogy mindenki egy oldalon áll, senki sem hangoztat ellenzéki véleményt. Lát ebben változási lehetőséget?

Az Európai Parlament nem egy igazi parlament, csak úgy tesz, mintha az volna. Az európai országok elküldik Brüsszelbe és Strasbourgba azokat a politikusokat, akik nem nyertek saját országukban, így azt mondhatjuk, az ott ülők a második vonalat képviselik. Aztán a kereszténydemokraták és a szocialisták együtt küzdenek azok ellen, akik bírálni merészelik a hivatalos európai doktrínát, így azt mondhatjuk, az Európai Parlament az unió hivatalos propagandaszerve, amely az integrációt támogatja. Nem látok semmi esélyt arra, hogy ez megváltozhat. Ehhez ugyanis az kellene, hogy valódi politikai pártok legyenek a parlamentben, ahhoz pedig egy valódi „európai nép” kellene. Az pedig nincs. Magyarországon lehetnek bal- és jobboldali pártok, ez Brüsszelben lehetetlenség.

A visegrádi együttműködés éveken át tetszhalott volt. Ma milyennek látja a közép-európai együttműködést?

Ez most teljesen más. Mindig kritizáltam a visegrádi folyamatot, mert abban nem voltak valódi politikai ötletek. Jóval korábban, egy nemzedékkel ezelőtt, mikor a mi országaink súlyos identitásproblémákkal küzdöttek, hogy elfogadják őket a „normális” országok, eldöntöttük, hogy létrehozunk egy közép-európai szabadkereskedelmi megállapodást, a CEFTA-t. Ezzel a visegrádi területen belül sokkal könnyebben tudtunk volna kereskedni. A keleti piacok összeomlottak, a nyuga­tiak pedig zárva voltak előttünk. Ez volt a visegrádi csoport első fontos és jó ötlete. Ezt követően a V4 tevékenysége kis túlzással jórészt kimerült a morvaországi és magyar népzenészcsoportok közötti együttműködés támogatásában. A migrációs válság viszont egy teljesen új témát hozott fel a visegrádi országok között, amelyben ­mindannyian meg tudunk egyezni.

Ez a múltunkban rejtezik, hogy a négy közép-európai ország alapvetően egyetért abban, hogy nem kíván úgy élni, ahogy a nyugati társadalmak gyermekei?

Nem hiszem, hogy ez a múlt eredménye. Ebben a gondolkodásmódban nincs semmi reakciós elem. A visegrádi országok álláspontja inkább az idősebb nemzedék álláspontja, nem a fiataloké. Azt érzem, hogy a fiatalok a négy közép-európai államban is az EU-propaganda áldozatai, márpedig az EU ebből a szempontból sokkal agresszívabb, mint a Szovjetunió volt a későbbi időszakban. Nem mondom, hogy Sztálin idején nem volt szigorúbb, de a nyolcvanas években biztos nem volt olyan agresszív a propaganda, mint manapság az unióban. A fiatalok gondban is vannak. Az én fiaim nagyon hasonlóan gondolkodnak, mint én. Ugyanezt nem mondhatom el az unokáimról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pemete jakab
2019. március 26. 19:40
"Brüsszel propagandája agresszívabb a szovjetnél is" Az orosz propagandát nagyban segítették a megszálló orosz csapatok a fegyvereikkel. Így egyáltalán nem biztos, hogy annyira szelíd lett volna.
Vadakat terelő juhász
2019. március 26. 19:04
Emmeg mirűl beszél? V4 ?
Akitlosz
2019. március 26. 16:16
"Nem mondom, hogy Sztálin idején nem volt szigorúbb, de a nyolcvanas években biztos nem volt olyan agresszív a propaganda, mint manapság az unióban." A sztálini propaganda 1941-ben sokat változott. Lenin, Trockij idejében proletár világforradalom volt, aztán Sztálinnál már csak proletár internacionalizmus, kommunista internacionálé. De 1941-ben Sztálin rájött, hogy a testvéri francia munkásosztály felszabadításáért nem igazán fognak lelkesen harcolni az oroszok, de orosz anyácska megvédésért annál inkább. Ezért onnantól kezdve a sztálini politika erősen korlátozottan és felülről irányítottan teret engedett némi nacionalizmusnak. Magyarországon is maradtak a nemzeti színek, maradt a himnusz. Erdélyben a román uralom idején egyszer volt csak a magyaroknak némi autonómiájuk akkor, amikor ezt Sztálin parancsolta meg Romániának.
Akitlosz
2019. március 26. 16:07
"Brüsszel propagandája agresszívabb a szovjetnél is" A szovjetek adtak a látszatra, nyíltan, szóban, papíron tiszteletben tartották a szovjet blokk országainak a függetlenségét. A háttérben csendben küldték az ukázaikat Moszkvából. A Fidesz propaganda még ma is azt állítja, hogy a szuverén (sic!) Magyarország döntött 1946-ban a történelmi magyar alkotmány eltörléséről, csak mert formailag látszólag a magyar országgyűlés döntött. Amely országgyűlésben 408 képviselő volt a kommunisták szekértolója a 410 képviselőből. Szóval a szovjetek sokkal ravaszabbul irányítottak, jobban meghagytak némi látszatot. A habsburgok a kettő között, de az EU-hoz képest még ők is többet adtak a látszatra. Igaz, hogy közülük egyik sem volt "demokrata".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik