Megtaláltak egy húsz éve ellopott Picasso-festményt

2019. március 26. 11:06

Egy szaúdi sejk jachtjáról lopták, most Hollandiában megtalálták.

2019. március 26. 11:06

Hollandiában megtalálták Pablo Picassónak a festő szeretőjét, Dora Maart ábrázoló olajfestményét, amelyet 1999-ben loptak el egy szaúdi sejk jachtjáról Dél-Franciaországban. A Buste de femme (Női mellkép) néven is ismert, 1938-ban keletkezett Dora Maar-portrénak az ismert holland műkincsvadász, Arthur Brand bukkant a nyomára Amszterdamban évekig tartó nyomozás eredményeként. Március közepén egy holland üzletember adta át neki, aki nem tudta, hogy bűncselekményből származott a fizetségképpen kapott műalkotás. 

A festmény jelenlegi piaci értékét 25 millió euróra (7,9 milliárd forint) becsülik. Amikor ellopták a francia Riviérán, Antibes-ban horgonyzó jachtról, 4 millió euróra taksálták az értékét. A tulajdonos felajánlott 400 ezer euró nyomravezetői díjat, de minden kutatás eredménytelen maradt, végül megkapta a négymillió eurót egy meg nem nevezett biztosítótársaságtól, amely így az előkerült festmény új tulajdonosa lett.

Arthur Brand szerint az értékes Picasso-képet alvilági pénzügyi tranzakciókban, drog- és fegyverügyletekben használhatták biztosítékként az eltűnése óta eltelt időben, a két évtized alatt tucatszor válthatott tulajdonost, emiatt megviselt állapotban lehet. A festmény Picasso magángyűjteményének részét képezte az alkotó haláláig. Abdul Mohszen Abdulmalik szaúdi sejk az 1980-as években vásárolta a New York-i Pace galériától nem ismert összegért. A Dora Maar-portré eredetének igazolására Amszterdamba érkezett a New York-i galéria szakértője és az érintett biztosítótársaság képviselőjeként Dick Ellis nyugdíjas brit nyomozó, a Scotland Yard műkincsvadász egységének alapítója. Mind Arthur Brand, mind Dick Ellis nevéhez számos lopott műalkotás előkerítése fűződik. A Picasso-olajkép 1999-es ellopása arra késztette az Azúr-parton horgonyzó jachtok dúsgazdag tulajdonosait, hogy megerősítsék hajóik védelmét a betörőkkel szemben.

(MTI, Nyitókép: Artcops)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
korona
2019. március 26. 18:23
Azonban a pláne az egészben, hogy ez a Pikassszó tudott realisztikusan, elfogadható képeket is festeni. De azokat ki vette volna meg a milliárdosok közül. Senki. Tehát a zsidó lelemény: csináljuk azt, amit jól el lehet adni (a marháknak, azok meg fizessenek!). Pikasszó OKOS, ravasz és ügyes megvezető volt. Van róla egy egész estét betöltő film is, érdemes megnézni.
korona
2019. március 26. 18:18
Zsidó művészet. Még az ízlését is rombolnia kell a gójnak. Pikasszó maga a förtelem, a pokol képei, a hülyeség, - aztán meg jó pénzér eladta a feltűnési viszketegségben szenvedő milliárdosoknak, akik azt híresztelték az ilyen abszurditásokról, hogy ez a föstőművészet. Óriási hülyeség az egész és keresztényrombolás. A rend mindenároni megbontása. Mefisztónak igaza van: eladó az egész világ. A Sátán meg kacag.
Paskai
2019. március 26. 18:16
Nem az lenne a helyes hír,hogy Hollandiából lopták és a szaúdi sejk jachtján megtalálták?!
Akitlosz
2019. március 26. 16:01
"Megtaláltak egy húsz éve ellopott Picasso-festményt" Kár volt. Az ilyen festmények jobban mutatnak elveszve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik