A rajongó, aki nélkülözhetetlen

2019. március 25. 11:08

Haraszti Gyula
Magyar Nemzet

Mint kiderült, akadnak Che Gue­vara-rajongók az MSZP holdudvarában is, például Szeredi Péter, a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok üdvöskéje, bár ezt az urat inkább táskahordozónak nevezhetnénk, ha jobban belegondolunk az elmúlt években végzett tevékenységébe.

„Az ötvenes évek végén többek között egy gerillavezér irányításával vették át Kubában a kommunisták a hatalmat. Ebből a banditából a sztálinisták győzelme után a havannai börtönerőd parancsnoka lett, ahol egyes becslések szerint több ezer ember elítélését és kivégzését irányította. Ő volt a kubai munkatáborok szellemi atyja és gyakorlati megalapítója is. A táborba kezdetben a kommunista rendszerrel együttműködésre nem hajlandó vállalatvezetőket deportálták, de később ide hurcolták azokat is, akiket a rendszer ellenségeinek kiáltottak ki, meg például a homoszexuálisokat is.

Ennek a »forradalmárnak«, Che Guevarának nagy rajongói vannak ma is, főleg a szélsőbalosok körében. Mint kiderült, akadnak Che Gue­vara-rajongók az MSZP holdudvarában is, például Szeredi Péter, a Medgyessy–Gyurcsány-kormányok üdvöskéje, bár ezt az urat inkább táskahordozónak nevezhetnénk, ha jobban belegondolunk az elmúlt években végzett tevékenységébe. Szeredi amellett, hogy odavan Che Gue­varáért – és ahogyan azt a Borsnak elmondta, a barátai, munkatársai külföldről mindig hoztak neki valamit, ami a forradalmárról szól –, valahogy mindig odakeveredik a hatalom és a pénz közelébe, ha a szocialistáknak szüksége van rá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145433

Ajánljuk még a témában