A Jobbik rendezné a végrehajtói rendszer visszásságait

2019. március 22. 14:22

Törvénycsomagot nyújtottak be az Országgyűlésnek Z. Kárpát Dániel szerint, aki azt ígérte, aktuálpolitikai indoklásoktól és kiszólásoktól mentes szakmai javaslatot adnak le.

A Jobbik a végrehajtási rendszer visszásságainak rendezése érdekében nyújt be javaslatcsomagot az Országgyűlésnek – közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt képviselője pénteki sajtótájékoztatóján. A politikus szerint a fogyasztóvédelmi jellegű előterjesztés aktualitását egyrészt a kilakoltatási moratórium lejártának közeledése adja, másrészt pedig a moratórium ideje alatt, a végrehajtói rendszer alsóbb szintjein tapasztalt mindennapos, tömeges visszaélések.

Olyan vadhajtások vannak a rendszerben, amelyeket meg kell szüntetni az ügyfelek védelme érdekében – indokolta a kezdeményezést a Jobbik szakpolitikusa. Példaként olyan eseteket hozott, amelyek során már térült követelések behajtását kísérelték meg, vagy fel sem vett hitel állítólagos kamatait akarták végrehajtani. Jelezte: a Jobbik aktivistacsapata jogszerűtlen kilakoltatások majdnem tucatját tudta megakadályozni tavaly.

Kilakoltatási moratórium

Z. Kárpát Dániel közölte azt is: a javaslatcsomagban kezdeményezik a kilakoltatási moratórium meghosszabbítását, illetve részleges végrehajtási moratóriumot vezetnének be a devizahiteles ügyekben, így amíg tartana a moratórium, nem lehetne „mesterségesen duzzasztani az állítólagos tartozásokat”.

A jobbikos képviselő azt is szorgalmazta, hogy a kormány által most tervezett családtámogatások minden elemét igénybe vehessék azok is, akik önhibájukon kívül devizahitel-csapdába kerültek. Hangsúlyozta: azt utóbbi években tízezernyi kilakoltatás történt Magyarországon, ami „felháborítóan magas, világrekorder érték”.

A Jobbik képviselője azt ígérte, hogy aktuálpolitikai indoklásoktól és kiszólásoktól mentes szakmai javaslatot nyújtanak be, és arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vegyék komolyan esküjüket s, ennek megfelelően tárgyaljanak az előterjesztésről.

Politikai sci-fi

A Jobbik és DK együttműködéséről szóló kérdésre válaszolva azt mondta a jobbikos, „politikai sci-fi” kategóriájába tartozik bármifajta komolyabb együttműködést vizionálni a két párt között. Szerinte ugyanakkor, ha a rabszolgatörvényről vagy a sajtószabadságról van szó, akkor bármely jóérzésű magyar állampolgárral összefog: Fidesz szavazókkal, baloldaliakkal és apolitikusokkal is.

Z. Kárpát Dánielt a Pesti Srácok egyik, Staudt Gáborral, a Jobbik volt országgyűlési képviselővel foglalkozó cikkéről is kérdezték, amire úgy reagált: attól, hogy valami megjelenik a „Habony-média hasábjain”, „az még nemhogy nem lesz igaz, hanem erős a gyanúm, hogy nem igaz”. Jelezte: Staudt Gábor több pert is nyert azokkal szemben, akik hazugságokat állítottak róla.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/145317

Ajánljuk még a témában